Προσπαθείτε να μετατρέψετε το σπίτι σας σε έναν χώρο χωρίς άγχος και στρες; Η διακόσμηση Zen μπορεί να είναι η απάντηση στο πρόβλημά σας. Για αιώνες, λοιπόν, σύμφωνα με το House Beautiful, οι Ιάπωνες σχεδιαστές έχουν ενσωματώσει αρχές του Βουδισμού όπως η απλότητα και η εκτίμηση της φύσης στην αισθητική τους. Το στυλ Ζεν έγινε για πρώτη φορά δημοφιλές σε διεθνές επίπεδο τη δεκαετία του 1950 με την άνοδο του μινιμαλισμού, ενώ συνεχίζει να αποτελεί τάση μέχρι και σήμερα.

Σαλόνι σπιτιού με ζεν διακόσμηση

Χάρη στη μινιμαλιστική διακόσμηση που προωθεί, ένα ζεν σπίτι είναι απλοϊκό αλλά άνετο και λειτουργικό. Ο απώτερος στόχος είναι να φέρετε ισορροπία στη ζωή σας και να απολαύσετε την παρούσα στιγμή με αρμονικούς εσωτερικούς χώρους που αποφεύγουν την ακαταστασία και επιτρέπουν σε κάθε δωμάτιο να αναπνέει. Δεν υπάρχουν φωτεινά ή δραματικά χρώματα και η διακόσμηση δεν τραβάει την προσοχή. Αντίθετα, το περιβάλλον πρέπει να είναι χαλαρωτικό και να καλύπτει όλες τις αισθήσεις. Πρέπει να διεγείρει τη θετική σκέψη και την ευημερία.

Ωστόσο, οι κανόνες του zen εσωτερικού σχεδιασμού είναι επιεικείς και επιτρέπουν σε κάθε άτομο να δημιουργήσει ένα μοναδικό σημείο διαβίωσης με οδηγό τα εσωτερικά του συναισθήματα. Εάν, λοιπόν, είστε προβληματισμένοι με το πώς να αρχίσετε να μεταμορφώνετε το σπίτι σας σε μια όαση ζεν, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να υιοθετήσετε μία πολύ συγκεκριμένη φιλοσοφία.

Ζεν διακόσμηση

Ακολουθήστε μια προσέγγιση «less is more»

Όταν θέλετε, λοιπόν, να δημιουργήσετε έναν ζεν χώρο στο σπίτι η δημιουργία minimal εσωτερικών χώρων είναι υψίστης σημασίας. Αποφύγετε να τοποθετείτε πάρα πολλά έπιπλα, αντικείμενα και διακοσμητικά σε μικρούς, περιορισμένους χώρους και επενδύστε στην ενέργεια για να εξαλείψετε οποιαδήποτε ακαταστασία στο σπίτι σας. Η λογική πίσω από αυτόν τον κανόνα είναι ξεκάθαρη. Για παράδειγμα, όταν διαλογίζεστε, προσπαθείτε να απορρίψετε όλα τα ασήμαντα πράγματα που επιβαρύνουν το μυαλό σας. Έτι, η ίδια αρχή ισχύει και για τη διακόσμηση ζεν.

Σύμφωνα με το Quiet Minimal, θα πρέπει να αναζητήσετε τρόπους για να επιτρέψετε στον χώρο σας να αναπνέει. Το να έχετε πολλά πράγματα τριγύρω, σας ρουφάει την ενέργεια. Επιπλέον, θα ξοδέψετε πολύτιμο χρόνο ξεσκονίζοντας και καθαρίζοντας εάν έχετε πολλά έπιπλα, διακοσμητικά και άλλα αντικείμενα. Η απαλλαγή από τα περιττά αντικείμενα θα απελευθερώσει επιπλέον ενέργεια που μπορείτε να αφιερώσετε σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για εσάς. Έτσι, ένας τρόπος για να μειώσετε την πίεση από το σπίτι σας είναι να απλοποιήσετε το στυλ, εξηγεί το Modsy.

Ζεν διακόσμηση σε μίνιμαλ σπίτι

Πιο συγκεκριμένα, μείνετε πιστοί στη μινιμαλιστική προσέγγιση. Η επίπλωση και η διακόσμησή σας δεν πρέπει να παραμορφώνουν το στυλ του δωματίου και τα κομμάτια που επιδεικνύετε, αλλά πρέπει να είναι διακριτικά. Για παράδειγμα, επιλέξτε λίγα αντικείμενα για να τα τοποθετήσετε σε ράφια και τραπέζια και κρεμάστε ελάχιστα έργα τέχνης στους τοίχους. Τέλος, προσθέστε μερικά μαξιλάρια χαμηλών τόνων ή ριχτάρια σε καναπέδες και πολυθρόνες.