Κάποιοι θα το ερμηνεύσουν ως μια νίκη του φεμινισμού, άλλοι θα το δουν ως ένα ακόμη σημάδι ότι οι άνδρες έχουν ακόμη λιγότερες πιθανότητες να κερδίσουν ένα επιχείρημα έναντι των συζύγων τους, γράφει ο Adam Lusher στον Independent.

Το γεγονός πάντως παραμένει. Σύμφωνα με ερευνητές, οι γάμοι στις μέρες μας έχουν καλύτερες προοπτικές επιβίωσης και διάρκειας, όταν τα δύο μέλη έχουν το ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης.

Η καθηγήτρια Christine Schwartz από το πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν και η ερευνητική της ομάδα ανέλυσαν ζευγάρια που είχαν παντρευτεί από τη δεκαετία του 1950 μέχρι το 2004.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν «τάσεις που υποδηλώνουν την ύπαρξη πιο ισότιμων μοντέλων γάμου, στα οποία η θέση της γυναίκας εκλαμβάνεται πια ως λιγότερο απειλητική για την ταυτότητα του άντρα».

Σύμφωνα με τους ίδιους οι σύζυγοι που έχουν ίδιο μορφωτικό επίπεδο έχουν περισσότερες πιθανότητες να μείνουν μαζί, από εκείνα τα ζευγάρια στα οποία ο σύζυγος είχε καλύτερη μόρφωση από τη γυναίκα του.

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, οι ερευνητές καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: «Τα αποτελέσματα μας καταρρίπτουν τους φόβους ότι το αυξανόμενο, εκπαιδευτικό πλεονέκτημα των γυναικών έχει περισσότερες αρνητικές συνέπειες για την οικογενειακή σταθερότητα».