Το μπάνιο είναι ένας χώρος του σπιτιού που πρέπει να είναι πεντακάθαρος, κυρίως για λόγους υγιεινής. Αντίθετα από τα άλλα δωμάτια του σπιτιού, δεν μπορεί κανείς στο μπάνιο να πει ότι μάζεψε δυο πράγματα και να είναι ήσυχος ότι ο χώρος είναι καθαρός και χωρίς μικρόβια.

Παρακάτω θα διαβάσετε έναν οδηγό για να καθαρίζετε το μπάνιο σας γρήγορα, σε μόλις 15 λεπτά, μαθαίνοντας και στα παιδιά σας πώς να διατηρούν το χώρο καθαρό, προπαντός για την υγεία τους.

Τι χρειάζεστε

– Σκούπα και σφουγγαρίστρα
– Ένα κάδο για άπλυτα
– Ένα κάδο απορριμμάτων
– Απολυμαντικά και καθαριστικά υγρά
– Υγρό για τζάμια και πανάκι
– Βουρτσάκι για τουαλέτα
– Καθαριστικό τουαλέτας

Βήμα 1ο: Συγκεντρώστε όλα τα απαραίτητα υλικά.

Έχοντας όλα όσα χρειάζεστε μαζεμένα κοντά σας, δεν θα χρειάζεται να σταματάτε συνεχώς και να ψάχνετε πού έχετε τι κάθε φορά για να συνεχίσετε τον καθαρισμό.

Έτσι, γλιτώνετε τους περισπασμούς και δεν χρειάζεται να μπαίνετε σε πειρασμό να κάνετε άλλες δουλειές στο σπίτι, επειδή αναγκαστήκατε να βγείτε από το μπάνιο για να βρείτε σκούπα ή πανάκι. Μείνετε λοιπόν επικεντρωμένοι σε μια δουλειά κάθε φορά για να την κάνετε αποτελεσματικά.

Βήμα 2ο: Μαζέψτε όλα τα βρώμικα ρούχα και βάλτε τα στον κάδο με τα άπλυτα.

Συγκεντρωθείτε στο να μαζέψετε όλα τα άπλυτα (ρούχα, πετσέτες) και να τα εναποθέσετε στον κάδο με τα άπλυτα.

Ακόμα και αν δείτε στο πέρασμά σας από τα άλλα δωμάτια, ρούχα πεταμένα που θα θέλατε να συμμαζέψετε και να βάλετε στην ντουλάπα, δεν είναι τώρα η ώρα να το κάνετε. Τα άπλυτα είναι η προτεραιότητά σας σε αυτή τη φάση.

Βήμα 3ο: Ρίξτε όλα τα σκουπίδια στον κάδο απορριμμάτων.

Για μια ακόμα φορά, φροντίστε να μαζέψετε όλα τα σκουπίδια από το χώρο που βρίσκεστε κι όχι από όλο το σπίτι.

Βήμα 4ο: Χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό υγρό και σφουγγάρι για να πλύνετε το νιπτήρα και την μπανιέρα.

Ο στόχος σε αυτή τη φάση είναι να γυαλίσετε το νιπτήρα και την μπανιέρα σας για να είναι καθαρά κι έτοιμα προς χρήση.

Αρχικά, καθαρίστε τη μπανιέρα και έπειτα επικεντρωθείτε στο νιπτήρα και τη βρύση. Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ειδικά γάντια καθαρισμού τουαλέτας για να αποφύγετε τυχόν ερεθισμούς στα χέρια σας και να μπορείτε ανενόχλητοι να χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε καθαριστικό.

Βήμα 5ο: Τρίψτε το εσωτερικό της τουαλέτας χρησιμοποιώντας το βουρτσάκι της λεκάνης και ειδικό απολυμαντικό υγρό.

Εδώ ο σκοπός είναι να περάσουμε γρήγορα τη λεκάνη με το βουρτσάκι της προκειμένου να καθαρίσει η τουαλέτα και να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ο καθένας χωρίς πρόβλημα. Δεν είναι αυτή η στιγμή που θα την τρίψουμε πολύ.

Βήμα 6ο: Χρησιμοποιώντας απολυμαντικό υγρό, καθαρίστε το εξωτερικό μέρος της λεκάνης.

Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό καθαριστικό τουαλέτας που απολυμαίνει για να περάσετε γρήγορα το εξωτερικό μέρος της λεκάνης. Οι εμφανείς λεκέδες θα εξαφανιστούν αν αφήσετε το προϊόν να δράσει για λίγα δεύτερα κι έτσι η λεκάνη θα αστράφτει ξανά.

Βήμα 7ο: Χρησιμοποιήστε καθαριστικό για τζάμια ή ξύδι για να καθαρίσετε τον καθρέφτη του μπάνιου.

Ακόμα κι αν βιάζεστε πολύ, αυτό το βήμα είναι σημαντικό, γιατί ο καθρέφτης είναι από τα πρώτα πράγματα που βλέπει κανείς στο μπάνιο σας. Οπότε, αφιερώστε ένα λεπτό και περάστε τον καθρέφτη με ξύδι ή με ειδικό υγρό για τζάμια, που θα αφαιρέσει τις πιτσιλιές και τους λεκέδες.

Βήμα 8ο: Μαζέψτε όλα τα αντικείμενα που δεν ανήκουν στο μπάνιο.

Πολλές φορές μέσα στο μπάνιο πετάμε ή ξεχνάμε διάφορα αντικείμενα των οποίων η θέση βρίσκεται αλλού. Μαζέψτε λοιπόν οτιδήποτε δεν έχει θέση στο μπάνιο σας και βάλτε το εκεί που ανήκει, αφήνοντας το χώρο καθαρό και με λιγότερα αντικείμενα που δεν χρειάζονται.

Βήμα 9ο: Επιστρέψτε τα επιπλέον αντικείμενα στο χώρο που βρίσκονταν αρχικά.

Μαζέψτε όλα τα επιπλέον αντικείμενα που δεν ανήκουν στο μπάνιο σας, βάλτε τα σε ένα κουτί ή μια τσάντα και τριγυρίστε στο σπίτι για να τα τοποθετήσετε στη θέση που θα έπρεπε να βρίσκονται.

Βήμα 10ο: Σκουπίστε ή σφουγγαρίστε.

Σκουπίστε το πάτωμα του μπάνιου και ασχοληθείτε με τις μεγάλες επιφάνειες που κυρίως χρησιμοποιούνται.

Δεν είναι τώρα η ώρα να καθαρίσετε πίσω από το πλυντήριο! Αν έχετε σκούπα με ειδικά πανάκια καθαρισμού της σκόνης, θα τελειώσετε μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Βήμα 11ο: Μαζέψτε τα υλικά σας.

Συμβουλές

– Αν αυτά τα βήματα γίνουν ρουτίνα, δηλαδή αν τα κάνετε συχνά μέσα στην εβδομάδα, τότε ο κόπος σας κάθε φορά θα λιγοστεύει και ο χρόνος που θα χρειάζεστε θα είναι όλο και λιγότερος.

– Το πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να προσέξετε είναι το πρώτο, δηλαδή να έχετε συγκεντρωμένα όλα όσα θα χρειαστείτε. Αλλιώς, θα χάσετε πολύτιμο χρόνο ψάχνοντας το σπίτι για το πού έχετε τη σκούπα, τα απορρυπαντικά κι ό,τι άλλο χρειάζεστε.