Η τσάντα μιας γυναίκας μπορεί να πει πολλά για την προσωπικότητά της. Την ίδια άποψη έχει και η Anita Davis, η οποία το 2013, άνοιξε το πρώτο και μοναδικό ως τώρα μουσείο στις ΗΠΑ αφιερωμένο στις γυναικείες τσάντες και τα πορτοφόλια.

bbagmus13

Το «ESSE Purse Museum» είναι γεμάτο με εκατοντάδες γυναικεία αποκτήματα που διηγούνται τις δικές τους ξεχωριστές ιστορίες στυλ και μόδας αλλά και της ιστορίας των γυναικών του 20ου αιώνα. Μάλιστα υπάρχουν συνολικά τρία μουσεία αυτού του είδους στον κόσμο.

bbagmus14

Ακολουθούν δέκα εντυπωσιακές τσάντες, από το 1900 έως το 1990 που αντιπροσωπεύουν το μοναδικό στυλ των γυναικών της εποχής τους, σύμφωνα με το usatoday.com.

bbagmus12

1900

bbagmus2

Οι μικρές τσάντες ήταν ιδιαίτερα της μόδας στις  αρχές του αιώνα, καθώς οι περισσότερες γυναίκες κουβαλούσαν μαζί τους μόνο τις προσωπικές κάρτες τους, άλατα για τυχόν ζαλάδες, ένα μαντήλι και ένα πορτοφόλι.

Το συγκεκριμένο κομψοτέχνημα είναι φτιαγμένο από σουέντ και έχει σκαλιστές λεπτομέρειες από ταρταρούγα.

 1910

bbagmus3

Οι καθαρές, γεωμετρικές γραμμές καθορίζουν την αρχή της εποχής Art Deco. Οι τσάντες θεωρούνταν πλέον καθημερινό αξεσουάρ καθώς οι άνδρες έφευγαν από το σπίτι εξαιτίας του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και οι γυναίκες αναλάμβαναν εξ ολοκλήρου το νοικοκυριό.

Τα ρούχα έγιναν απλούστερα καθώς οι γυναίκες απαιτούνταν πλέον να ντύνονται μόνες τους. Οι καμαριέρες ήταν είδος πολυτελείας καθώς τα νοικοκυριά δεν μπορούσαν να τις αντέξουν οικονομικά. Η αυξανόμενη λατρεία των γυναικών για τα καλλυντικά οδήγησε τους σχεδιαστές αξεσουάρ να προσθέσουν θήκες και τσέπες στις τσάντες.

1920

bbagmus4

Οι τσάντες θεωρούνταν πλέον αριστουργήματα της μόδας και άρχισαν να χρησιμοποιούνται περίτεχνα υλικά για τη δημιουργία τους, όπως χάντρες από γυαλί. Η εικονιζόμενη έχει ως θεματική της τα παγώνια και είναι διακοσμημένη με πολύχρωμες χάντρες και φτερά.

Τα πρόσφατα αποκτηθέντα δικαιώματα των γυναικών όπως η ψήφος εκφράζονταν με πολύχρωμες και ανατρεπτικές εμφανίσεις που ταίριαζαν με τον αέρα αλλαγής της εποχής.

1930

bbagmus5

Στη δεκαετία που ακολούθησε, μετά τη Μεγάλη Ύφεση, οι περισσότερες γυναίκες αρκούνταν σε καινούρια αξεσουάρ για ένα εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο να αλλάξουν το στυλ τους.

Κατασκευασμένη από πλαστικό, η συγκεκριμένη έγινε δημοφιλής λόγω της αντοχής της και του χαμηλού της κόστους.

1940

bbagmus6

Οι ανάγκες του πολέμου οδήγησαν στη χρήση εναλλακτικών υλικών για την κατασκευή των προϊόντων. Αυτή η τσάντα είναι κατασκευασμένη από καλώδιο τηλεφώνου σε διάφορα χρώματα.

Η λειτουργικότητα και ο πατριωτισμός ενσωματώθηκαν σε τσάντες μεγαλύτερες και πιο πρακτικές που να χωράνε όλα τα απαραίτητα.

1950

bbagmus7

Τη δεκαετία του ’50 οι γυναίκες ασχολούνταν κυρίως με το νοικοκυριό και την ανατροφή των παιδιών. Τα αξεσουάρ έγιναν μικρότερα και πιο… παιχνιδιάρικα εξασφαλίζοντας ακόμη χώρο για μικροαντικείμενα της καθημερινότητας αλλά και τσιγάρα.

Η συγκεκριμένη τσάντα, φτιαγμένη από ασημί ιβουάρ αποτίει φόρο τιμής στο κανίς, το κατοικίδιο-σύμβολο της νοικοκυράς εκείνης της δεκαετίας.

1960

bbagmus8

Μια ματιά μόνο σε αυτό το κίτρινο χαμογελαστό πρόσωπο από βινύλιο και ξέρετε ότι βρίσκεστε στη δεκαετία του ’60. Ήταν η εποχή της αντικουλτούρας και της ψυχεδέλειας και αυτό αντανακλούνταν στο γυναικείο στυλ.

1970

bbagmus9

Οι μεγάλες δερμάτινες κρεμαστές τσάντες ήταν η τελευταία λέξη της μόδας καθώς επέτρεπαν στις γυναίκες να κινούνται με άνεση και να εισέλθουν δυναμικά στην αγορά εργασίας, την εποχή που ανθούσαν τα κινήματα του φεμινισμού.

1980

bbagmus10

Η δεκαετία του ’80 ήταν αφιερωμένη στους νέους ανερχόμενες επαγγελματίες, ή αλλιώς τους γιάπις.

Οι γυναικείες τσάντες ακολούθησαν το ρεύμα της εποχής και έγιναν μεγαλύτερες και περισσότερο πρακτικές για να βολεύουν την πολυάσχολη εργαζόμενη.

Η λευκή δερμάτινη τσάντα ώμου ενός Αιγύπτιου σχεδιαστή από τη Νέα Υόρκη συμπυκνώνει απόλυτα το στυλ της δεκαετίας του ’80: πολυτελή υλικά, μάρκες και τολμηρός σχεδιασμός.

1990

bbagmus11

Την υπερβολή της δεκαετίας του ’80 ακολούθησε ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός και η κομψότητα. Οι τσάντες έγιναν μικρότερες, όπως αυτό το μαύρο καπιτονέ τσαντάκι ώμου της Chanel.

Η δημιουργία του Karl Lagerfeld, ο οποίος ήταν πλέον επικεφαλής της εταιρείας, απέτιε φόρο τιμής στην κλασική τσάντα Coco Chanel της δεκαετίας του ’50.

Σηματοδότησε ακόμη την επιστροφή στη θηλυκότητα κατά το δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του ’90.