Κάθε καλοκαίρι δεν είναι λίγες οι γυναίκες που εύχονται να είχαν γεννηθεί με το αντίθετο φύλο. Λίγο ο καύσωνας, λίγο η θάλασσα και τα μπάνια, κάνουν την περίοδο ό,τι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί.

Ειδικά, αν ο κύκλος σου είναι άστατος, σκέφτεσαι πως μπορεί να καθυστερήσεις την περίοδο για να χαρείς τα μπάνια στο νησί.

Παρακάτω παρατίθενται οι πιο συχνές σου ερωτήσεις όσον αφορά, την περίοδο, τις διακοπές, τη θάλασσα και το σεξ (ή όλα τα παραπάνω μαζί).

Να πεις ναι στο κολύμπι με περίοδο;
Αυτή είναι μια προσωπική απόφαση που αφορά το πόσο εξοικειωμένη είσαι με τη χρήση του ταμπόν.

Ιατρικά, δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για την κολύμβηση κατά τις ημέρες της αιμορραγίας από την περίοδο.

Καλό θα ήταν να αποφεύγεις τη θάλασσα τις δύο πρώτες ημέρες που η αιμορραγία είναι πιο βαριά. Ή τουλάχιστον να μην κολυμπάς έντονα.

Όσον αφορά τη χρήση του ταμπόν, είναι αρκετά απλή, σου εξασφαλίζει την άνεση να κάνεις μπάνιο τις λίγες ημέρες που έχεις στη διάθεσή σου για να ξεκουραστείς.

Πρόσεξε μόνο να πλένεις καλά τα χέρια σου πριν την τοποθέτηση του ταμπόν και φυσικά να το αλλάζεις αρκετά συχνά περίπου κάθε δύο με τρεις ώρες.

Το νερό αυξάνει τους πόνους της περιόδου;
Όχι! Τουλάχιστον καμία έρευνα δεν έχει καταφέρει να συνδέσει το μπάνιο στη θάλασσα με την αύξηση των πόνων της περιόδου. Αν γενικά είσαι επιρρεπής στους πόνους της περιόδου, δεν θα καταλάβεις κάποια διαφορά.

Είναι πιθανό το νερό να διακόψει την περίοδο;
Πολλές γυναίκες μαρτυρούν πως τους έχει συμβεί. Συνήθως μετά το κολύμπι η περίοδος σταματά για μια ημέρα ή και λιγότερο. Όμως, δεν υπάρχει κάποια ασφαλής ιατρική εξήγηση για το γεγονός αυτό.

Πιθανότατα πρόκειται για κάποια σύσπαση των αγγείων που προκύπτει από το κρύο νερό.

Ο ήλιος και η μεγάλες θερμοκρασίες αυξάνουν την ροή του αίματος;
Δεν υπάρχει κάποια ιατρική έρευνα που να το επιβεβαιώνει. Αυτό που συμβαίνει είναι πως ο ήλιος και ο καύσωνας επιβαρύνουν την ήδη άσχημη διάθεση που έχεις εξαιτίας της αιμορραγίας.

Μπορείς να αποφύγεις την έντονη ηλιοθεραπεία κατά τις ημέρες της περιόδου για να μην αντιμετωπίσεις το πρόσθετο πρόβλημα της ηλίασης.

Πώς γίνεται να καθυστερήσεις ή να διακόψεις την περίοδο τις ημέρες των διακοπών;
Σίγουρα, οι λεμονάδες δεν θα καθυστερήσουν την περίοδο. Το πιο σωστό είναι να μην δοκιμάσεις μόνη σου λαϊκά γιατροσόφια.

Επικοινώνησε ή επισκέψου την γυναικολόγο σου που θα σου πει τι μπορείς να κάνεις επί του θέματος.

Αν για παράδειγμα, χρησιμοποιείς αντισυλληπτικά χάπια, μπορείς να παρατείνεις τη χρήση τους , πάντα με τη συμβουλή του γιατρού.

Σεξ με περίοδο;
Αυτό το ζήτημα είναι καθαρά προσωπικό, δικό σου και του αγαπημένου σου. Ιατρικά δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη. Βέβαια, είναι στην κρίση σου το θέμα της αιμορραγίας ή του να μην λερώσετε τα σεντόνια.

Πολλές γυναίκες αισθάνονται αρκετούς πόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου και το σεξ είναι το τελευταίο που θα ήθελαν να κάνουν.

Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού και για λόγους υγιεινής και γιατί δεν ισχύει αυτό που λέγεται περί μη σύλληψης κατά τις δύσκολες ημέρες.

Σεξ στη θάλασσα ή την πισίνα;
Εδώ θα πούμε ένα μεγάλο όχι. Τα μικρόβια και τα βακτήρια που θα εισέλθουν στον κόλπο σου από τη συνεύρεση δεν αξίζουν τον κόπο ενός οργασμού που έτσι κι αλλιώς δύσκολα θα έρθει για εσένα μέσα στο νερό.

Η φυσική λίπανση της μικρής περιοχής σου είναι σχεδόν μηδενική μέσα στο νερό ενώ ο κίνδυνος κολλήματος (εσού και του αγαπημένου σου) είναι υπαρκτός.

Όσο για το σεξ δίπλα στη θάλασσα, είναι καλό υπό συνθήκες. Προσοχή στην άμμο (που είναι γεμάτη βακτήρια) και στα αδιάκριτα μάτια.

Πηγή: womenonly