Έχω μεικτή επιδερμίδα και ξέρω πολύ καλά πώς είναι τη μια μέρα να ξυπνάς με όμορφη επιδερμίδα και την άλλη μέρα η περιοχή του μετώπου να είναι γεμάτη λιπαρότητα, ενώ γύρω από το στόμα να έχει ξηρότητα. Τον τελευταίο καιρό πήρα την απόφαση να αντιμετωπίσω την κατάσταση και σκέφτηκα πως οι μάσκες αργίλου θα μπορούσαν να με βοηθήσουν να φέρω την ισορροπία μεταξύ… βορρά και νότου.

Και είχα δίκιο. Κάθε φορά που βρίσκομαι σε περίοδο έξαρσης, στρέφομαι πάντα στις αγαπημένες μου μάσκες αργίλου. Χάρηκα πολύ όταν η άποψή μου επιβεβαιώθηκε από το άρθρο της Elle India που διάβασα πρόσφατα, όπου οι δερματολόγοι μίλησαν για τα θαύματα αυτού του βασικού προϊόντος στην περιποίηση της επιδερμίδας.

Τα οφέλη των μασκών αργίλου σε κάθε τύπο επιδερμίδας

Η δερματολόγος Dr Nishita Ranka υποστηρίζει ότι «η λιπαρή επιδερμίδα επωφελείται από τις μάσκες αργίλου, καθώς απομακρύνονται το υπερβολικό σμήγμα και οι ρύποι, ενώ ελαχιστοποιούνται οι πόροι και η λιπαρότητα. Η μεικτή επιδερμίδα βρίσκει ισορροπία με τις μάσκες αργίλου, οι οποίες ρυθμίζουν την παραγωγή της λιπαρότητας χωρίς να αφυδατώνουν την επιδερμίδα. Το ευαίσθητο δέρμα απαιτεί ήπια άργιλο που θα εξασφαλίσει αποτελεσματικό καθαρισμό χωρίς ερεθισμούς».

Για το ξηρό δέρμα, η δερματολόγος Dr Niti Gaur αναφέρει: «Πολλοί πιστεύουν ότι οι μάσκες με άργιλο είναι πολύ ξηρές για όσες έχουν ξηρό δέρμα. Ενώ ορισμένες μάσκες αργίλου μπορούν όντως να αφυδατώσουν το δέρμα, υπάρχουν προϊόντα που είναι ειδικά σχεδιασμένα γι’ αυτόν τον τύπο επιδερμίδας».

Γενικά, ένα από τα πράγματα που πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας είναι πως η περιποίηση προσώπου δεν έχει κανόνες. Είναι σημαντικό να επιλέγετε προϊόντα ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες. Σε περίπτωση που δοκιμάσετε κάποιο προϊόν και δείτε πως σας προκαλεί ερεθισμούς ή βγάζετε σπυράκια, τότε μην του δώσετε δεύτερη ευκαιρία.

4 από τις καλύτερες μάσκες αργίλου της αγοράς

Τον τελευταίο καιρό δοκίμασα πολλά προϊόντα, αλλά κατέληξα στις 4 μάσκες που δουλεύουν πολύ καλά στη δική μου επιδερμίδα και που πλέον έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της skincare ρουτίνας μου. Το ταξίδι δεν ήταν εύκολο, όμως τώρα μπορώ να πω ότι οι παρακάτω μάσκες δεν αφήνουν απλώς την επιδερμίδα μαλακή και λαμπερή, αλλά και την κρατούν ενυδατωμένη ακόμη και στα σημεία με ξηρότητα.

L’ Oréal Paris Pure Clay Detox Μάσκα Εντατικού Καθαρισμού 10,13€

Caudalie Vinopure Purifying Mask 19,80€ 

Apivita Μάσκα για Βαθύ Καθαρισμό με Πράσινη Άργιλο 8,33€

Korres Μάσκα Προσώπου Φυσική Άργιλος Μάσκα Για Βαθύ Καθαρισμό 4,50€