Είτε ασχολείστε με τη μόδα είτε όχι, σίγουρα έχετε δει την Dior Saddle Bag. Αυτή η μικρή αλλά εντυπωσιακή τσάντα που δημιουργήθηκε από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου, John Galliano, έχει συρρικνωμένο σχήμα σέλας και τη στολίζει ένα γοητευτικό «D».

Η θρυλική τσάντα έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην επίδειξη του οίκου Dior για την άνοιξη/καλοκαίρι 2000 και αποτέλεσε «φόρο τιμής στην κομψότητα του ιππικού σύμπαντος». Kάποιοι εικάζουν ότι η τσάντα Saddle ήταν (τουλάχιστον εν μέρει) εμπνευσμένη από μια φωτογραφία του Helmut Newton του 1976 με τίτλο «Saddle I, Paris», η οποία απεικονίζει ένα μοντέλο με μπότες ιππασίας, push-up σουτιέν και μια σέλα στην πλάτη της. Η θεωρία αυτή δεν επαληθεύτηκε ποτέ από τον οίκο Dior, όμως ο συνδυασμός της Saddle Bag με τα προκλητικά μίνι φορέματα, τα hotpants και τα sexy jeans σε εκείνη την επίδειξη έκανε πάταγο… τότε και αργότερα.

Η άνοδος της Saddle Bag

Σίγουρα, ο Galliano ήξερε πώς να δημιουργεί αντικείμενα του πόθου, αλλά αυτή που κατάφερε να εκτοξεύσει κυριολεκτικά τις πωλήσεις της Saddle Bag ήταν η Carrie Bradshaw, ο χαρακτήρας που έπαιξε η Sarah Jessica Parker στη σειρά Sex and the City. Η Dior Saddle εμφανίστηκε στην τρίτη σεζόν, στο πέμπτο επεισόδιο του Sex and the City, ως το μέσο με το οποίο η Carrie μετέφερε στα κρυφά τα τσιγάρα της στο δεύτερο ραντεβού της με τον αντικαπνιστή Aidan. Η εν λόγω Saddle με σχέδια σε ροζ, λευκό και χρυσό χρώμα, είναι -όπως φαντάζεστε- σχεδόν αδύνατο πλέον να την βρείτε.

Έτσι, η θέση της Saddle ως «It bag» εδραιώθηκε και οι πωλήσεις του οίκου Dior το 2001 αυξήθηκαν κατά 60%. Μέχρι το 2003, η Saddle βρισκόταν στο ζενίθ της. Την κουβαλούσαν όλες οι σταρ που σέβονταν τον εαυτό τους, όπως η Paris Hilton η οποία φωτογραφήθηκε με μία λευκή δερμάτινη τσάντα και μία άλλη σε indigo-rinse denim. Ο Galliano επανασχεδίασε την τσάντα σε διάφορες συλλεκτικές μορφές, όπως με λεοπάρ κηλίδες, με το εμβληματικό μοτίβο Oblique του οίκου και με το (εξαιρετικά σπάνιο πλέον) σχέδιο της εφημερίδας Christian Dior Daily, που έγινε δημοφιλές όταν η Bradshaw το φόρεσε σε έκδοση φορέματος στο προτελευταίο επεισόδιο της τρίτης σεζόν του Sex and the City.

H πτώση

Αν μια «It bag» ορίζεται από την απήχησή της, είναι αναμενόμενο κάποια στιγμή να φτάσει και η ώρα της πτώσης. Η Saddle δεν στάθηκε εξαίρεση από τον κανόνα, λάμποντας διά της απουσίας της από την επίδειξη του Dior για την άνοιξη/καλοκαίρι 2007, μια συγκρατημένη κολεξιόν όπου οι τσάντες «υποχώρησαν» σε πιο διακριτικά σχέδια. Η οικονομία είχε πάρει την κατιούσα, το ίδιο και η «logomania» με την οποία είχε ευδοκιμήσει η Saddle. Το σύμβολο του Y2K μεταπωλούνταν τώρα μέσω eBay, στο ένα κλάσμα της αρχικής του τιμής (σε ορισμένες περιπτώσεις κάτω από €85), ενώ οι fashonistas την έβλεπαν ως απομεινάρι μιας περασμένης εποχής μαξιμαλισμού. Τότε, φαινόταν αδύνατο ένα τόσο παλιακό σχέδιο της δεκαετίας του 2000 να επιστρέψει στη μόδα, εξού και οι τόσο χαμηλές τιμές.

Και η επιστροφή

Ωστόσο, αν κάτι είναι σίγουρο, είναι ότι η μόδα κάνει κύκλους και ότι η Beyoncé μπορεί να κάνει τα πάντα. Το 2014, η τραγουδίστρια σηματοδότησε την επιστροφή της Saddle Bag, όταν φωτογραφήθηκε κρατώντας ένα από τα αυθεντικά σχέδια του Galliano. Δύο χρόνια αργότερα, η Κορεάτισσα ποπ σταρ CL ακολούθησε το παράδειγμα της Beyoncé κρατώντας περήφανα μια Dior Saddle με σχέδιο «Adiorable». Το Y2K επέστρεψε. Οι λάτρεις της Saddle έσπευσαν στο eBay, στο Vestiaire Collective και σε άλλα παρόμοια καταστήματα μεταπώλησης για να αποκτήσουν τη δική τους Saddle Bag, και κάπως έτσι οι τιμές εκτοξεύτηκαν για μία ακόμη φορά στα ύψη. Όσοι ήταν αρκετά προνοητικοί ώστε να αγοράσουν μια μεταχειρισμένη Saddle τσάντα μεταξύ 2007 και 2014, είχαν κάνει μια πολύ σοφή επένδυση.

Η νυν δημιουργική διευθύντρια του οίκου Dior, Maria Grazia Chiuri, δεν μπορούσε να αγνοήσει την απροσδόκητη αναγέννηση της Saddle bag. Στην επίδειξη για το φθινόπωρο/χειμώνα τον Φεβρουάριο του 2018, επανέφερε την εμβληματική τσάντα. Τα νέα σχέδια είχαν κρόσσια με χάντρες, patchwork από τζιν, το Oblique σχέδιο και σαγρέ δέρμα. Επιπλέον, προστέθηκε ένα λουρί για να τη φορούν οι γυναίκες χιαστί, ενώ είχε ελαφρώς μεγαλύτερες διαστάσεις για να χωράει τα smartphones. Αμέσως μετά την επίδειξη και μήνες πριν από την επίσημη κυκλοφορία της επανέκδοσης, οι καταναλωτές έσπευσαν να αναζητήσουν μεταχειρισμένες Saddle bags της εποχής του Galliano.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο οίκος Dior ξεκίνησε καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία ζήτησε από 100 γνώστες της μόδας να κάνουν δημοσιεύσεις στο Instagram με την τσάντα χρησιμοποιώντας το hashtag #DiorSaddle. Μέσα σε 48 ώρες, οι αναζητήσεις για το σχέδιο αυξήθηκαν κατά 957%.

Για την κολεξιόν Dior Cruise 2023, ο οίκος την επαναπροσδιόρισε για ακόμη μια φορά, καλώντας τεχνίτες της Ανδαλουσίας να δανείσουν την τεχνογνωσία τους στη Saddle. Στο παρακάτω βίντεο, ο τεχνίτης δέρματος από τη Σεβίλλη, Javier Menacho, περιγράφει πώς εφάρμοσε στις τσάντες Dior τις γνώσεις του στη σελοποιία – εύστοχο αν αναλογιστεί κανείς τις ιππικές επιρροές της Dior Saddle.

Χάρη στις συνεχείς αναγεννήσεις της, η Dior Saddle κατέληξε πλέον να θεωρείται ο «φοίνικας» της μόδας. Παρακάτω θα χαζέψετε (πιο δύσκολα να αγοράσετε) τα καλύτερα σχέδια της εποχής Galliano αλλά και των σύγχρονων εκδοχών.

Dior Saddle Bag by John Galliano

Farfetch Christian Dior Pre-Owned 2004 Loves John Saddle bag €18.461

Farfetch Christian Dior Pre-Owned 2000s Saddle handbag €32.459

Dior Saddle Bag by Maria Grazia Chiuri

Dior Saddle Bag Blue Dior Oblique Embroidery €3.500

Dior Saddle Bag Beige Multicolor Butterfly Bandana Embroidery €3.500

Πηγή: Harper’s Bazaar