Οι σπόροι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά και τα αμέτρητα μέταλλα, αναδεικνύονται ως ισχυροί σύμμαχοι για την υγεία του δέρματος αλλά και ένας εξαιρετικός φυσικός τρόπος για να ενισχύσουμε τη λάμψη της επιδερμίδας μας.

Ειδικά όταν θέλουμε να αποκτήσουμε μια λαμπερή επιδερμίδα που ακτινοβολεί υγεία και ζωντάνια. Δείτε παρακάτω σύμφωνα με το healthshots.com, ποιους σπόρους να συμπεριλάβετε στη διάτροφή σας.

Σπόροι Chia

Σπόροι τσία

Οι σπόροι Chia είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Αυτά τα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη διατήρηση της λειτουργίας του φραγμού του δέρματος, αποτρέποντας την αφυδάτωση και προωθώντας μια υγιή επιδερμίδα. Οι σπόροι τσία είναι επίσης καλή πηγή ψευδαργύρου, ενός μετάλλου που υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου και την επούλωση των πληγών. Όλα αυτά τα οφέλη των σπόρων chia μπορούν να σας χαρίσουν λαμπερό δέρμα.

Λιναρόσποροι

Λιναρόσποροι

Άλλη μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, οι λιναρόσποροι βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και διατηρούν το δέρμα ενυδατωμένο και ελαστικό. Ο λιναρόσπορος περιέχει επίσης λιγνάνες, ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από βλάβες.

Ηλιόσποροι

Οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και στην προστασία του δέρματος από τις περιβαλλοντικές βλάβες. Η βιταμίνη Ε προάγει επίσης την ελαστικότητα του δέρματος, μειώνοντας την εμφάνιση λεπτών γραμμών. Επιπλέον, οι ηλιόσποροι περιέχουν χαλκό, ο οποίος υποστηρίζει την παραγωγή μελανίνης, συμβάλλοντας σε έναν υγιή τόνο του δέρματος.

Κολοκυθόσποροι

Έλαιο κολοκυθόσπορου

Οι σπόροι κολοκύθας, γνωστοί και ως pepita, είναι μια καλή πηγή ψευδαργύρου, ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Ο ψευδάργυρος υποστηρίζει το Κολοκυθόσποροικαι βοηθά στην επούλωση των πληγών, καθιστώντας τον ευεργετικό για όσους έχουν δέρμα με τάση ακμής. Οι σπόροι περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε, συμβάλλοντας στη συνολική προστασία του δέρματος.

Σουσάμι

Οι σπόροι σουσαμιού είναι γεμάτοι με ψευδάργυρο, ένα βασικό μέταλλο για την υγεία του δέρματος. Ο ψευδάργυρος βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής λιπαρών ουσιών, καθιστώντας τον ευεργετικό για άτομα με λιπαρό ή επιρρεπές στην ακμή δέρμα. Επιπλέον, το σουσάμι περιέχει σησαμόλη, μια ένωση με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας.