Για τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα, ακόμη και τα πιο φαινομενικά αβλαβή και καταπραϋντικά συστατικά περιποίησης του δέρματος μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν ανεπιθύμητη αντίδραση.

Έτσι, όταν πρόκειται για τη ρετινόλη, μια μορφή βιταμίνης Α που βοηθά στην ανακύκλωση των κυττάρων για πιο υγιές δέρμα, όσοι είναι ευαίσθητοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς το συστατικό έχει ιστορικό πρόκλησης ερεθισμών.

«Η ρετινόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν από όλους, εάν χρησιμοποιείται σωστά», λέει στο Allure η Erin Gilbert, δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη. Το σύνθημά της; «Ξεκινήστε με μικρή ποσότητα και κατά διαστήματα».

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε τη ρετινόλη στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας διαβάστε παρακάτω τις καλύτερες συμβουλές και κόλπα από ειδικούς για το πώς να την εφαρμόσετε σε ευαίσθητους και υπερευαίσθητους τύπους δέρματος, χωρίς ερεθισμούς.

Πάντα να κάνετε έναν απαλό καθαρισμό πριν από τη χρήση ρετινόλης

Καθαρισμός προσώπου

Πάνω απ’ όλα, θέλετε να διασφαλίσετε ότι το δέρμα είναι σωστά καθαρισμένο πριν καν σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ρετινόλη. Η Shari Marchbein, δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, τονίζει ότι το πλύσιμο του προσώπου σας με ένα απαλό καθαριστικό είναι το κλειδί.

Δοκιμάστε πρώτα μια πιο ήπια εκδοχή ρετινόλης

Ο Joshua Zeichner, δερματολόγος και διευθυντής καλλυντικών και κλινικών ερευνών στη δερματολογία στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, λέει ότι αν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείτε τη ρετινόλη, είναι σοφό να εξετάσετε το ενδεχόμενο να πειραματιστείτε με αυτό που ονομάζεται ρετινυλεστέρας. Με απλά λόγια, ο ρετινυλεστέρας είναι μια λιγότερο συμπυκνωμένη μορφή βιταμίνης Α, η οποία δεν είναι τόσο επιθετική στην ευαίσθητη επιδερμίδα.

«Μπορείτε να το θεωρήσετε ως μια έκδοση εισαγωγικού επιπέδου», εξηγεί. Αν πάλι προτιμάτε να ξεκινήσετε με καθαρή ρετινόλη, ο Sejal Shah, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη, συνιστά να ξεκινήσετε με χαμηλή συγκέντρωση του συστατικού: ιδανικά, περίπου 0,05%. Επιπλέον, η Dr. Shah προτείνει να προτιμάτε τα σκευάσματα κρέμας, επειδή εκείνα με τη συνοχή τζελ ή ορού τείνουν να είναι πιο συμπυκνωμένα.

Συνδυάστε τη ρετινόλη με ενυδατική κρέμα

Γυναίκα βάζει κρέμα προσώπου

Ρωτήστε οποιονδήποτε δερματολόγο και θα σας πει: Η ενσωμάτωση μιας ρετινόλης στη ρουτίνα φροντίδας του δέρματός σας χωρίς τη χρήση ενυδατικής κρέμας είναι μάλλον κακή ιδέα. Αυτό συμβαίνει επειδή χωρίς αυτό το πρόσθετο στρώμα ενυδάτωσης, ο κίνδυνος ευαισθησίας είναι υψηλότερος.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να στρώσετε μια ενυδατική κρέμα με ρετινόλη. Για αρχή, μπορείτε να αναμείξετε μια μικρή ποσότητα ρετινόλης στην κρέμα προσώπου σας, η οποία βοηθά στην αραίωση. Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό που ο Dr. Marchbein αποκαλεί «τεχνική σάντουιτς».

Αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός στρώματος ενυδατικής κρέμας στο δέρμα, τη χρήση της ρετινόλης της επιλογής σας πάνω από αυτό και, στη συνέχεια, την επάλειψη με ένα άλλο στρώμα ενυδατικής κρέμας για να κλειδώσει όλο αυτό.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το βασικό στρώμα ενυδατικής κρέμας δεν αραιώνει ή μειώνει την αποτελεσματικότητα του ρετινοειδούς, αλλά αντίθετα βοηθά στην ανεκτικότητα», εξηγεί ο Dr. Marchbein.

Αλλά ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζετε τη ρετινόλη στη ρουτίνα φροντίδας του δέρματός σας -είτε πριν, είτε μετά, είτε μέσω αραίωσης, είτε χρησιμοποιώντας τη μέθοδο σάντουιτς- η ενσωμάτωση μιας ενυδατικής κρέμας στη θεραπευτική σας αγωγή όταν χρησιμοποιείτε το παράγωγο της βιταμίνης Α μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ερεθισμού, εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα.

Μην το παρακάνετε με τη ρετινόλη

Η ρετινόλη μπορεί να χρησιμοποιείται πιο συχνά και σε μεγαλύτερη ποσότητα όσο περνάει ο καιρός, αλλά οι δερματολόγοι προτείνουν να ξεκινάτε από μικρότερη ποσότητα με μια κουταλιά σε μέγεθος μπιζελιού -δύο ή τρία βράδια την εβδομάδα. Αυτό γίνεται για να μπορέσει το δέρμα να συνηθίσει το δραστικό συστατικό, καθιστώντας το πιο ανεκτό με την πάροδο του χρόνου.

Αποφύγετε άλλα σκληρά συστατικά όταν χρησιμοποιείτε ρετινόλη

ρετινόλη

Όταν χρησιμοποιείτε ρετινόλη, ο Dr. Marchbein λέει ότι είναι καλύτερο να αποφεύγετε ορισμένα συστατικά περιποίησης του δέρματος, όπως τα άλφα υδροξυοξέα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην ξηρότητα και τον ερεθισμό.

Αν παρόλα αυτά θέλετε να τα ενσωματώσετε στη ρουτίνα σας, χρησιμοποιήστε τα τις νύχτες που δεν χρησιμοποιείτε ρετινόλη. Συνιστάται επίσης να μην αναμειγνύετε τη ρετινόλη με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία των εξάρσεων ακμής, καθώς τα δύο συστατικά εξουδετερώνουν το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα να είναι και τα δύο λιγότερο αποτελεσματικά.

Σε γενικές γραμμές, ο Dr. Marchbein συμβουλεύει να συνδυάζετε τη ρετινόλη με ήπια σκευάσματα, καθώς και καταπραϋντικές κρέμες.

Να είστε υπομονετικοί όταν χρησιμοποιείτε ρετινόλη

Χρειάζεται χρόνος για να αντιμετωπίσει το παράγωγο της βιταμίνης Α την ακμή, τις σκούρες κηλίδες ή οποιεσδήποτε άλλες δερματικές ανησυχίες που θέλετε να διορθώσετε. Η Mona Gohara, δερματολόγος και αναπληρώτρια κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale, λέει ότι συνήθως μπορείτε να περιμένετε να αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα σε μόλις έξι εβδομάδες ή σε τρεις μήνες.