Είναι γεγονός ότι το στρες και οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν αφήνουν τους περισσότερους να απολαύσουν έναν συνεχόμενο και ποιοτικό ύπνο. Φαίνεται, όμως, ότι οι απλές συμβουλές που δίνουν σταθερά πολλοί ειδικοί για καλύτερο ύπνο, όπως η απενεργοποίηση των ηλεκτρονικών συσκευών πριν από τον ύπνο, η αποφυγή της καφεΐνης τις ώρες που πλησιάζουν προς τον ύπνο και το να κάνετε το υπνοδωμάτιό σας σκοτεινό και ήσυχο το βράδυ, μπορούν να αποδώσουν καρπούς για τη μακροπρόθεσμη υγεία.

Επίσης, ένας άλλος τρόπος που θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας είναι οι διατροφικές σας επιλογές. Δείτε παρακάτω έξι τροφές που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε το στόχο σας.

Ακτινίδια

Ακτινίδια

Το ακτινίδιο είναι ένα από τα φρούτα που βοηθάνε να έχετε έναν καλύτερο ύπνο. Σε μια μελέτη, ενήλικες με αυτοαναφερόμενες διαταραχές ύπνου διαπίστωσαν βελτιώσεις στην έναρξη, τη διάρκεια και την αποτελεσματικότητα του ύπνου μετά από τέσσερις εβδομάδες τακτικής κατανάλωσης ακτινιδίου.

Φιστίκια

Φιστίκια

Η τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που δρα ως πρόδρομος του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, σχετίζεται με τον κύκλο ύπνου- αφύπνισης.  Η κρυπτοφάνη βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα φιστίκια, η γαλοπούλα, το γάλα και τα αυγά. Μια ανασκόπηση στο Nutrition Research αναφέρει ότι τα τρόφιμα που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα της τρυπτοφάνης μπορεί να είναι τα πιο χρήσιμα για την προώθηση του καλού ύπνου.

Σολομός

Σολομός

Τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε θαλασσινά όπως ο σολομός, αναγνωρίζονται συνήθως για τη σύνδεσή τους με την υγεία της καρδιάς και τη γνωστική υγεία, ωστόσο αυτό το θρεπτικό συστατικό μπορεί, επίσης, να διαδραματίσει ρόλο και στον ύπνο. Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός φαίνεται να παρουσιάζει θετική επίδραση στη ρύθμιση του ύπνου και μια διατροφή χαμηλή σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να επηρεάσει τον νυχτερινό ύπνο λόγω διαταραχής του εσωτερικού μας ημερήσιου ρολογιού.

Μανιτάρια

μανιτάρια πορτομπέλο

Λίγα τρόφιμα περιέχουν φυσικά βιταμίνη D, αλλά τα μανιτάρια που έχουν υποστεί επεξεργασία με υπεριώδες φως περιέχουν περίπου 46% της Ημερήσιας Αξίας (ΗΑ) βιταμίνης D ανά μισό φλιτζάνι. Η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο διαταραχών του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της κακής ποιότητας του ύπνου, της μικρής διάρκειας του ύπνου και της υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Γιαούρτι

Γυναίκα που απολαμβάνει το γιαούρτι της

Η α-λακταλβουμίνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στον ορό γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι, μπορεί να μειώσει την πρωινή υπνηλία και να βελτιώσει την εγρήγορση το πρωί μετά την κατανάλωσή του. Η μικρότερη πρόσληψη ασβεστίου έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερη δυσκολία να αποκοιμηθεί κανείς και με περισσότερο μη απολαυστικό ύπνο.

Ντομάτες

Παρόλο που η περιεκτικότητά τους σε μελατονίνη μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την εποχή και το είδος, οι ντομάτες θεωρούνται θετικός παράγοντας που επηρεάζει τον ύπνο λόγω των φυσικών επιπέδων μελατονίνης που περιέχουν. Μια μελέτη οκτώ εβδομάδων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με κακό ύπνο διαπίστωσε ότι η αναφερόμενη συνολική βαθμολογία ποιότητας ύπνου των γυναικών ήταν μεγαλύτερη στην ομάδα που έτρωγε 250 γραμμάρια ντομάτας δύο ώρες πριν από τον ύπνο σε σύγκριση με την ομάδα που δεν έτρωγε ντομάτα.

Επιπλέον, μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite ανακάλυψε ότι εκείνοι που κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη λυκοπενίου, μιας ευεργετικής ένωσης που βρίσκεται στις ντομάτες.