Το πιθανότερο είναι ότι έχετε ήδη ακούσει πολλά για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα απαραίτητα λιπαρά συνδέονται με μια μεγάλη ποικιλία από σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως προστασία της καρδιάς και του καρδιαγγειακού συστήματος, βελτιώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου και των ματιών, υποστήριξη της ψυχικής υγείας για καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και το Αλτσχάιμερ και η βρεφική ανάπτυξη, αναφέρει το SciTechDaily.

Ωμέγα- 3 λιπαρά: Οι κορυφαίες διατροφικές πηγές τους

Ωμέγα - 3

Οι κορυφαίες διατροφικές πηγές που μπορεί να τα βρει κανείς περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, λάδι λιναρόσπορου, σπόρους chia, καρύδια, σολομό, ρέγγα και σαρδέλες.

Ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε πολλές διατροφικές πηγές, μπορεί να είναι ακόμα δύσκολο να ληφθούν στις επιθυμητές ποσότητες, ειδικά αν κάποιος δεν είναι μεγάλος λάτρης των ψαριών. Εκεί είναι που τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης. Εκτός από τη διασφάλιση ότι λαμβάνετε τις σωστές ποσότητες, η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι μπορεί να υπάρχει ο βέλτιστος χρόνος για να καταναλώσετε το συμπλήρωμα ωμέγα-3 προκειμένου να απορροφήσετε καλύτερα τα λιπαρά οξέα. Είναι ενδιαφέρον ότι όλα έχουν να κάνουν με τον χρόνο των γευμάτων σας και από τί αυτά αποτελούνται.

Ωμέγα-3 λιπαρά: Η πιο αποτελεσματική ώρα της ημέρας για τη λήψη τους

Ωμέγα - 3

Η επιστήμη προτείνει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα πρέπει να λαμβάνονται εκείνη την ώρα της ημέρας που τρώτε ένα γεύμα πλούσιο σε υγιή λίπη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το λίπος έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αφομοίωση και τη βιοδιαθεσιμότητα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που σημαίνει ότι το σώμα σας θα έχει χρόνο να απορροφήσει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με το Healthline.

Μάλιστα, μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care υποστήριξε αυτή τη θεωρία και διαπίστωσε στις μελέτες τους ότι το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA), δύο ευεργετικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας, είχαν «σημαντικά βελτιωμένη βιοδιαθεσιμότητα όταν καταναλώνονται με ένα γεύμα που περιέχει λίπος».

Εκτός από τη λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 με ένα γεύμα πλούσιο σε υγιεινά διαιτητικά λίπη, ένα άλλο κλειδί για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα από αυτό το συμπλήρωμα μπορεί να είναι η κατανάλωσή του για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το Healthline. Πριν προσθέσετε, όμως, οποιοδήποτε συμπλήρωμα στη διατροφή σας, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα αλληλεπιδράσει με τα τρέχοντα φάρμακά σας και ότι παίρνετε τη σωστή δόση. Οι γενικές οδηγίες δοσολογίας που ορίζονται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) ποικίλλουν ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και την γενικότερη κατάσταση υγείας ενός ατόμου.