Καθώς ο καιρός αλλάζει -το κρύο αρχίζει να δίνει το παρών και η ζέστη μεταφέρεται στους εσωτερικούς χώρους, πλέον- ίσως να έχετε παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας γίνεται λεπτόρρευστο, ίσως να σας προκαλεί και κνησμό λίγο.

Η κύρια δουλειά του δέρματός σας είναι να «κρατάει τον εσωτερικό κόσμο μέσα και τον εξωτερικό έξω», σύμφωνα με όσα δήλωσε στους New York Times η Dr. Brittany Craiglow, αναπληρώτρια επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale και δερματολόγος στο Fairfield, Conn. Το εξώτερο στρώμα, ο λιπιδικός φραγμός, ο οποίος αποτελείται από λιπαρές ενώσεις, συμβάλλει στην αποτροπή της εισόδου μικροβίων και τοξινών στο σώμα σας και της ενυδάτωσης από την έξοδό του.

Όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν, ο αέρας γίνεται πιο ξηρός -τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους- και η υγρασία απομακρύνεται από το λιπιδικό φράγμα. Με λιγότερη ενυδάτωση, ο κύκλος εργασιών των κυττάρων του δέρματος μειώνεται και αρχίζουν να συσσωρεύονται μεταξύ τους, κάτι που οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν ως ξηρό, λεπιοειδές ή ακόμη και φολιδωτό δέρμα, δήλωσε η Dr. Craiglow.

Και ακόμη και αν η ξηροδερμία δεν σας ενοχλεί πραγματικά, η αντιμετώπισή της «προλαμβάνει τη φαγούρα, τις εξάρσεις εκζέματος και ψωρίασης και ενδεχομένως τις δερματικές λοιμώξεις», δήλωσε η Dr. Dina Strachan, κλινική βοηθός καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Grossman του N.Y.U. και δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. «Ο καθένας μπορεί να πάθει έκζεμα, αν το δέρμα σας γίνει αρκετά ξηρό».

Για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και άνετο καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, σύμφωνα με την Dr. Craiglow, έχει νόημα να αλλάξετε το σχήμα περιποίησης του δέρματός σας τώρα: «Η έναρξη μιας ρουτίνας νωρίς εν όψει των ψυχρότερων μηνών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων αλλαγών ή τουλάχιστον στη μείωσή τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πώς να προσαρμόσετε τη φροντίδα του δέρματός σας

Νεαρή γυναίκα βγάζει το μακιγιάζ της

Αρκετοί ειδικοί είπαν ότι τα μεγάλης διάρκειας και ζεστά ντους μπορεί να αφαιρέσουν τα έλαια από το δέρμα σας και συνέστησαν να αλλάξετε σε μικρότερα, πιο δροσερά ντους, καθώς και να χρησιμοποιείτε σαπούνι ή καθαριστικό χωρίς άρωμα. Ένα χλιαρό ντους σε μια μέρα με 20 βαθμούς μπορεί να ακούγεται απωθητικό, δήλωσε η Dr. Craiglow, «αλλά είναι κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου αν έχετε έξαρση εκζέματος ή το δέρμα σας είναι εξαιρετικά ξηρό». Αφού τελειώσετε, ενυδατώστε το πρόσωπο και το σώμα σας όσο το δέρμα σας είναι ακόμα υγρό για να βοηθήσετε να σφραγιστεί η υγρασία από το ντους.

Το χρυσό κλειδί για την ενυδάτωση είναι ένα παχύρρευστο, αποφρακτικό προϊόν όπως η βαζελίνη, η οποία δημιουργεί ένα φυσικό φράγμα για να κλειδώσει την ενυδάτωση. Αλλά είναι εντάξει να χρησιμοποιείτε μια κρέμα ή λοσιόν αν δεν σας αρέσουν οι βαρύτερες, λιπαρές φόρμουλες, δήλωσε ο Dr. Weinberg.

Ό,τι κι αν επιλέξετε, πάντως, να το χρησιμοποιείτε τακτικά -μετά το μπάνιο και κάθε φορά που νιώθετε ξηρότητα.

Και μην ξεχνάτε τα χέρια σας. Φορέστε γάντια όταν είστε έξω και φροντίστε να τα ενυδατώνετε μετά το πλύσιμο. «Αν πλένετε τα χέρια σας πολλές φορές την ημέρα και χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χεριών, θα ερεθίσετε τα χέρια σας και θα γίνουν κόκκινα, ξηρά, ξεφλουδισμένα», δήλωσε ο Dr. Weinberg. Κατά ειρωνικό τρόπο, το συχνό πλύσιμο των χεριών μπορεί να βλάψει τον λιπιδικό φραγμό και να διευκολύνει την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών στον οργανισμό.