Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Χινταλγκό, μετά από χρόνια πολέμου με τους αρουραίους αποφάσισε να στείλει ένα μήνυμα ανακωχής. Αποδεχομένη πως η στρατηγική που ακολουθείται μέχρι τώρα δεν καταφέρνει να περιορίσει τα τρωκτικά που έχουν κατακλύσει την πρωτεύουσα της Γαλλίας ανέφερε: «Γιατί δεν μπορούμε να είμαστε φίλοι;».

Ο Δήμος του Παρισιού ανακοίνωσε πως σκοπεύει να υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση για την «αποκάλυψη των αρουραίων» επιδιώκοντας να επιτύχει μια πιο ειρηνική συνύπαρξη με τα τρωκτικά.

«Με την καθοδήγηση της δημάρχου, αποφασίσαμε να σχηματίσουμε μια επιτροπή για το ζήτημα της συμβίωσης», ανακοίνωσε η Αν Σουρίς, αντιδήμαρχος Υγείας του Παρισιού, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη. Όπως είπε η ομάδα θα αναλάβει να αναπτύξει μια διαφορετική μέθοδο για το ζήτημα των αρουραίων, πιο «αποτελεσματική».

Στο επίκεντρο θα βρεθούν σχέδια για τον βαθμό στον οποίο θα μπορούσαν τελικά να συμβιώσουν άνθρωποι και τρωκτικά. Επιπλέον προβλέπεται μια καμπάνια για την «καταπολέμηση των προκαταλήψεων κατά των αρουραίων για να βοηθήσει τους Παριζιάνους να ζουν καλύτερα μαζί τους».

Η Σουρίς, μετά τη συζήτηση που προκλήθηκε, σε ανάρτησή της στο Twitter, υποστήριξε πως οι αρουραίοι του Παρισιού δεν αποτελούν «σημαντικό» κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Πρόσθεσε δε ότι ζήτησε από το Γαλλικό Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας να σταθμίσει τα δεδομένα. «Χρειαζόμαστε επιστημονικές συμβουλές, όχι πολιτικά δελτία τύπου», είπε.

Υπενθυμίζεται πως από το 2017 είχε τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο ύψους 1,7 εκατ. ευρώ που προέβλεπε την εγκατάσταση αεροστεγών κάδων απορριμμάτων σε όλη την πόλη και την εκτεταμένη χρήση ποντικοφάρμακου. Ωστόσο τα αποτελέσματα δεν ήταν αναμενόμενα.

Οι αρουραίοι κέρδισαν και αυτή τη μάχη αναγκάζοντας τις αρχές να αναζητήσουν μια νέα στρατηγική. Η ανακοίνωση της Σουρίς προκάλεσε έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις από κατοίκους αλλά και πολιτικούς, που υπογραμμίζουν την μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των αρουραίων.

Στον αντίποδα υπήρξαν και οι υποστηρικτές της νέας προσέγγισης. Το Paris Animals Zoopolis για παράδειγμα, όπως αναφέρει το Politico, χαιρέτησε το νέο σχέδιο της δημοτικής αρχής για πιο «εγκάρδιες σχέσεις» με τα τρωκτικά. «Οι τρέχουσες μέθοδοι είναι αναποτελεσματικές και σκληρές», έγραψε η ομάδα στο Twitter και πρόσθεσε: «Η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για να σκεφτεί και να πειραματιστεί με νέες μεθόδους είναι απαραίτητη. Υποστηρίζουμε εναλλακτικές λύσεις».

«Οι αρουραίοι είναι παρόντες στο Παρίσι, όπως και σε όλες τις μεγάλες γαλλικές πόλεις, οπότε αναγκαστικά τίθεται το ζήτημα της συγκατοίκησης», σημείωσε η εν λόγω οργάνωση, όπως αναφέρει το CNN, συμπληρώνοντας πως όταν γίνεται αναφορά σε «ειρηνική συμβίωση», ασφαλώς και «δεν εννοούμε να ζούμε μαζί τους στα σπίτια και τα διαμερίσματά μας, αλλά να φροντίζουμε να μην υποφέρουν αυτά τα ζώα και ταυτόχρονα να μη γίνονται ενοχλητικά για εμάς. Αυτός ένας πολύ λογικός στόχος».

Παρίσι και Αρουραίοι: Μια συνύπαρξη αιώνων

Σημειώνεται πως οι αρουραίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για τη βουβωνική πανώλη που εξάλειψε σχεδόν τον μισό πληθυσμό του Παρισιού τον 14ο αιώνα. Ταυτόχρονα όμως αποδείχθηκαν «θείο δώρο» για τους κατοίκους του Παρισιού, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του 1870 – 71, καθώς αποτέλεσαν βασική τροφή για την αντιμετώπιση του λιμού.

Τον 19ο αιώνα, τα τρωκτικά βρήκαν το καταφύγιό τους στους υπονόμους, όπου πολλαπλασιάστηκαν και έκαναν την εμφάνισή τους σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο, εντός και εκτός των κτιρίων του Παρισιού. Η μακροχρόνια συνύπαρξη με τους αρουραίους έχει πυροδοτήσει ακόμη και θρύλους και παιδικά παραμύθια και εξελίχθηκε σταδιακά σε μέρος της καθημερινής ζωής, όπως υπογραμμίζει η γαλλική «Le Point», την οποία επικαλείται το Forbes. Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει τόσο πολύ την παρουσία τους που τα γαλλικά ΜΜΕ συχνά αστειεύονται ότι αποτελούν τμήμα της «άχαρης παριζιάνικης διακόσμησης».

Ο πληθυσμός τους, που εκτιμάται σε περίπου 6 εκατομμύρια, παρέμενε σταθερός για αρκετά χρόνια. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως έχει αρχίσει και πάλι να αυξάνεται και σε συνδυασμό με τις απεργίες των εργαζομένων στην αποκομιδή σκουπιδιών, οι αρουραίοι κερδίζουν διαρκώς έδαφος στη μάχη της γαλλικής πρωτεύουσας. Επιπλέον, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αναμένεται να κάνουν τις πόλεις ακόμα πιο ελκυστικές για τα τρωκτικά τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας τις συνθήκες αναπαραγωγής τους όλο το χρόνο.

Όμως η «Πόλη του Φωτός» προφανώς δεν είναι η μοναδική στον κόσμο που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα. Μαζί του στην κορυφή της λίστας βρίσκονται το Ντεσνόκ στην Ινδία, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη. Οι δημοτικές αρχές στο «μεγάλο μήλο» διέθεσαν περίπου 3,5 εκατομμύρια δολάρια για να περιορίσουν τους αρουραίους σε μια ζώνη που καλύπτει το μισό βόρειο Μανχάταν. Ορισμένες αρχές εφαρμόζουν πιο επιθετικά σχέδια και άλλες επιλέγουν πιο οικολογικά ασφαλείς προσεγγίσεις στο πρόβλημα. Για παράδειγμα το 2021 η γαλλική Τουλόυζ έριξε στη «μάχη» κουνάβια θέλοντας χτυπήσει τις αποικίες των αρουραίων.

Και ενώ το Παρίσι θα προσπαθήσει να μάθει το πώς θα μπορούσαν άνθρωποι και αρουραίοι να ζουν μαζί, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως αργά ή γρήγορα και άλλες πόλεις θα καταλήξουν στην ίδια προσέγγιση αποδεχόμενες πως «είναι ένας κόσμος αρουραίων και εμείς απλά ζούμε σε αυτόν», σχολιάζει το Politico.