Όσες ισραηλινές όμηροι έμειναν έγκυες, επειδή βιάστηκαν από τους απαγωγείς άνδρες της Χαμάς στη Γάζα, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα κρατήσουν το μωρό τους ή θα διακόψουν την εγκυμοσύνη τους μετά την απελευθέρωσή τους, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Αξιωματούχοι των υπουργείων Πρόνοιας και Υγείας του Ισραήλ καταρτίζουν λεπτομερή σχέδια για την αντιμετώπιση της πιθανότητας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης σε γυναίκες που απήχθησαν από τρομοκράτες μετά τις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, όπως ανέφερε το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Walla και μεταδίδει η New York Post.

Στο Ισραήλ, μια επιτροπή τερματισμού εγκυμοσύνης αποφασίζει αν θα ικανοποιήσει ένα αίτημα για άμβλωση, αλλά οι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να παρακάμψουν αυτό το βήμα, για να μειώσουν τη γραφειοκρατία στις περιπτώσεις τυχόν εγκύων, πρώην αιχμαλώτων.

Το σχέδιο δράσης

Περισσότεροι από 130 Ισραηλινοί εξακολουθούν να παραμένουν αιχμάλωτοι της Χαμάς έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες, συμπεριλαμβανομένων νεαρών γυναικών και εφήβων κοριτσιών, με τις πρώτες πληροφορίες να καταδεικνύουν ότι ορισμένοι έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, τόσο κατά τη διάρκεια της αρχικής επίθεσης – όπως φαίνεται σε φρικιαστικά βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο – όσο και κατά την αιχμαλωσία.

Οι αρμόδιες Αρχές, με τη βοήθεια των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, δημιουργούν ένα πρόγραμμα που θα συντονίζει όλους τους διαθέσιμους πόρους για τη θεραπεία των σεξουαλικά κακοποιημένων ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών σε διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης, οι οποίες θα λαμβάνουν ιατρική και ψυχολογική βοήθεια.

Η υποδοχή αιχμαλώτων

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς

Το νοσοκομείο Wolfson στην πόλη Χολόν έχει ήδη προετοιμάσει την υποδομή και έχει καθορίσει πρωτόκολλα για την υποδοχή απελευθερωμένων αιχμαλώτων.

Στο πλαίσιο του πρώτου σταδίου, το ιατρικό προσωπικό θα εξετάσει κάθε ασθενή για τραυματισμούς και, εάν διαπιστωθεί ότι είναι έγκυος, θα αξιολογήσει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Στο δεύτερο στάδιο, στους πρώην ομήρους της Χαμάς θα προσφερθεί βοήθεια για την επεξεργασία του τραύματός τους.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα διακόψουν την εγκυμοσύνη, αν αυτό είναι ακόμη δυνατό με τρόπο ασφαλή για τη μητέρα ή αν θα την φέρουν σε πέρας.

Οι γυναίκες που θα αποφασίσουν να κρατήσουν τα μωρά τους θα λάβουν οικονομική, νομική και ψυχολογική υποστήριξη από την κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Μαρτυρίες

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο ισραηλινό κοινοβούλιο, την Κνέσετ, η 49χρονη Chen Almog-Goldstein, η οποία απελευθερώθηκε ύστερα από περισσότερες από 50 ημέρες αιχμαλωσίας στη Γάζα, αποκάλυψε ότι μερικές από τις νεότερες γυναίκες ομήρους έχουν σταματήσει να έχουν έμμηνο ρύση.

«Υπάρχουν κορίτσια που δεν έχουν περίοδο εδώ και πολύ καιρό. Ίσως πρέπει όλοι να προσευχηθούμε να τις προστατεύει το σώμα τους και να μην μείνουν έγκυες από βιασμό», είπε.

Πιέζοντας τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τους ξένους ηγέτες να δράσουν γρήγορα για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων, οι συγγενείς των γυναικών αιχμαλώτων τόνισαν ότι όσο περισσότερο παραμένουν οι αγαπημένες τους στην αιχμαλωσία τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να μείνουν έγκυες.

Η κύρια ανησυχία είναι ότι αν οι γυναίκες δεν απελευθερωθούν για μερικούς μήνες ακόμη, θα είναι πολύ αργά, για να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους.

«Πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη θηριωδία, να μην αφήσουμε τις αιχμάλωτες να χαθούν εκεί, να τις φέρουμε πίσω και να τους παρέχουμε φροντίδα», δήλωσε πρόσφατα στην ισραηλινή έκδοση Maariv ο καθηγητής Tal Biron-Shental, πρόεδρος μαιευτικής και γυναικολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Meir στο Kfar Saba.

Οι συγκλονιστικές αφηγήσεις, που μοιράζονται πρώην όμηροι, τροφοδοτούν τους φόβους ότι η σεξουαλική βία στις σήραγγες της Γάζας, όπου πιστεύεται ότι κρατούνται οι Ισραηλινοί, είναι ανεξέλεγκτη.

Η πρώην αιχμάλωτη Aviva Siegel δήλωσε πρόσφατα σε ισραηλινούς νομοθέτες ότι είδε μέλη της τρομοκρατικής ομάδας να φέρνουν σε γυναίκες αιχμάλωτες «ακατάλληλα ρούχα, ρούχα κούκλας».

Οι γυναίκες όμηροι μετατράπηκαν σε «μαριονέτες με τις οποίες μπορούσαν να κάνουν ό,τι ήθελαν, όποτε ήθελαν, και είναι απίστευτο ότι βρίσκονται ακόμη εκεί», δήλωσε ο Siegel.

Ο Eli Albag, πατέρας της 18χρονης Liri Albag, την οποία άρπαξαν από το κρεβάτι της οι επιτιθέμενοι της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και λείπει έκτοτε, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι όταν ρώτησε μια απελευθερωμένη αιχμάλωτη αν οι γυναίκες βιάζονται κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους, εκείνη απέστρεψε τα μάτια της.

«Ήταν σιωπηλή, αλλά έγνεψε και έτσι κατάλαβα ότι κάτι συνέβη εκεί», θυμήθηκε. «Η όμηρος είδε κάτι, αλλά δεν ήθελε να μας το πει. Γνωρίζουμε ότι σε κάποια από τα κορίτσια -είναι πολύ δύσκολο να το πω αυτό- [οι τρομοκράτες] τους επιτέθηκαν, σεξουαλικά, και ανησυχούμε», πρόσθεσε ο πατέρας.