Εκεί που τελειώνει η Πίνδος, εκεί θα δεις τον χρόνο να κυλά αλλιώς και χωριά φωλιασμένα στον κόρφο επιβλητικών βουνών.

Εικόνες, μυρωδιές, θροΐσματα, φιδίσιοι δρόμοι, εκπληκτικά μονοπάτια, ορεινές εμπειρίες αυθεντικές και γνήσιες δηλαδή.

Χωριά ανόθευτα και παραδοσιακά, να διατηρούν ακόμα την αύρα μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Δεν λαθεύεις, είσαι στα Κράβαρα. Στην Ορεινή Ναυπακτία του σήμερα, εκεί στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας, στα σύνορα με τη Φωκίδα.

Συναρπαστικός ορεινός προορισμός ήταν και παραμένει, μένοντας διακριτικά μακριά από την πολυκοσμία και τον μαζικό τουρισμό.

Είναι ένας πραγματικός παράδεισος για τον φυσιολάτρη, μια συστάδα 45 και πλέον χωριών που κρέμονται σαν αετοφωλιές μέσα σε ατέλειωτα δάση.

Αξίζει να γυρίσεις την Ορεινή Ναυπακτία με τα πόδια, καθώς τα μονοπάτια που συνέδεαν άλλοτε τα χωριά είναι ακόμη βατά και περνούν μέσα από ρεματιές και μαγικά τοπία. Αλλά και οι δασικοί δρόμοι σε φέρνουν στην καρδιά των βουνών και οι διαδρομές κόβουν την ανάσα.

Από τα Άνω Κραβαροχώρια μέχρι και τα Ευηνοχώρια, η Ορεινή Ναυπακτία είναι κομμένη και ραμμένη για τον ταξιδιώτη που λαχταρά να ανακαλύψει. Να περιηγηθεί γενναιόδωρα χωρίς να υπολογίζει τα χιλιόμετρα. Είτε με τα πόδια είτε με το αμάξι.

Και είναι αυτή η διάθεση περιήγησης, πεζοπορίας και off-road διαδρομών που την κάνει καταλληλότερη όταν ο καιρός είναι καλός, ώστε να περάσεις τα φαράγγια και τα πέτρινα γεφύρια και να διασχίσεις τα διάσημα μονοπάτια των Κραβάρων.

Όποιος λαχταρά να εξερευνήσει σε βάθος την περιοχή, οφείλει να αποφύγει τον δύσκολο χειμώνα και τις παγίδες που κρύβει. Όταν ο καιρός ανοίγει, η Ορεινή Ναυπακτία αποκαλύπτει έναν άλλο τόπο, ένα συναρπαστικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς που γεύεσαι με όλες τις αισθήσεις.

Περνώντας μέσα από βουνοκορφές με πυκνά δάση ή πάνω από γεφύρια που θυμίζουν Ήπειρο, λέγοντάς σου πως η Πίνδος δεν είναι καθόλου μακριά, είναι ένα ονειρικό ταξίδι που ο χειμώνας θα σκεπάσει με το μονότονο λευκό του πέπλο.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι όμως όλα είναι αλλιώς…