Μέσα στην καρδιά της Ρούμελης, στον νομό Φωκίδας, ανάμεσα στον πολύβουο Παρνασσό, τα επιβλητικά Βαρδούσια και τη φιλικότερη Οίτη, στέκει αγέρωχη η Γκιώνα.

Ο πλέον μεγαλοπρεπής ορεινός όγκος της Στερεάς Ελλάδας, ένα βουνό με ακραιφνώς αλπικό χαρακτήρα που ταξιδεύει αμέσως τον νου με τις απομονωμένες χαράδρες, τις φημισμένες ορθοπλαγιές και τις ανάγλυφες κορφές του.

Και τα βουνίσια λιβάδια του, αλίμονο!

Η Γκιώνα, που στο ψηλότερο σημείο της (Πυραμίδα) αγγίζει τα 2.510 μέτρα, είναι το λιγότερο αξιοποιημένο τουριστικά βουνό της περιοχής. Και το πιο αραιοκατοικημένο. Και αναμφίβολα το λιγότερο γνωστό.

Όποιος αποφασίσει πάντως να ακολουθήσει τις ελατοσκέπαστες διαδρομές της, θα ανταμειφθεί και με το παραπάνω.

Η Γκιώνα λεγόταν Ασέληνον Όρος κατά την αρχαιότητα, καθώς εδώ ερχόταν να συναντήσει η Σελήνη τον Ενδυμίωνα, αφήνοντας τον κόσμο χωρίς φεγγάρι όσο κρυβόταν μαζί του στις κορφές και τα δάση της. Τέτοιες ξελογιάστρες ήταν πάντα οι πλαγιές της.

Ο ξεχωριστός χαρακτήρας αυτού του βουνού γίνεται άμεσα ορατός από τις πρώτες ματιές. Το αλπικό του στοιχείο το καθιστά μάλιστα σημαντικότατο ορεινό οικοσύστημα της χώρας μας, αποτελώντας καταφύγιο για χρυσαετούς, γυπαετούς, ζαρκάδια, λύκους, τσακάλια, αλεπούδες, αγριογούρουνα και πολλά ακόμα είδη άγριας ζωής.

Και την ίδια ώρα στις κατάφυτες πλαγιές της Γκιώνας θα συναντήσεις αγριολούλουδα, έλατα, κυπαρίσσια, κέδρους, βελανιδιές, αγριοτριανταφυλλιές και περισσότερα από 60 είδη φυτών.

Οι εκπλήξεις εδώ πολλές και διάφορες, είτε είσαι περιπατητής είτε ορειβάτης. Είτε απλώς άνθρωπος που αγαπά τη φύση και εκτιμά τα θέλγητρά της.

Στα αλπικά λιβάδια της Γκιώνας φτάνεις είτε από την Καλοσκοπή, το κλασικότερο σημείο ανάβασης στο βουνό, είτε από τη Συκιά, το δεύτερο χαρακτηριστικότερο σημείο προσέγγισης.

Από αυτό το χωριό πας και για την περίφημη ορθοπλαγιά της Πλάκας, που ξεπερνά τα 1.000 μέτρα και εγγυάται υπέροχες αναρριχητικές διαδρομές.

Εδώ και τα δύο περίφημα φαράγγια της Γκιώνας, η Ρεκκά και το Λαζόρεμα, τα οροπέδια των οποίων ξετυλίγουν ένα πανέμορφο τοπίο χειμώνα-καλοκαίρι.

Ο περίπατος στα λιβάδια της Γκιώνας προσφέρει ένα είδος αναψυχής που δύσκολα θα βρεις αλλού στην Ελλάδα…