Το Valkenburg, στην επαρχία Limburg στη νότια Ολλανδία, διαθέτει πολλά από τα συνηθισμένα ευρωπαϊκά χριστουγεννιάτικα χαρακτηριστικά για να δελεάσει τους ταξιδιώτες των ημερών, όπως αμέτρητα φωτάκια, στολισμένα δέντρα, χριστουγεννιάτικη αγορά και, φυσικά, άφθονο gluhwein.

Ωστόσο, αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι όλα αυτά βρίσκονται κάτω από το έδαφος. Ο λόγος για τη χριστουγεννιάτικη αγορά της μικρής ολλανδικής πόλης που βρίσκεται μέσα σε σπηλιά!

Το μεγαλύτερο σπήλαιο του δήμου φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες κλειστές χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη. Γνωστό και ως σπηλιά Velvet, χρονολογείται περίπου από τον 11ο ή 12ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε ως ορυχείο για την εξόρυξη της πέτρας που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του κάστρου του Valkenburg. Ο χώρος λειτούργησε, επίσης, ως καταφύγιο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ιστορία της σπηλιάς Velvet

Η σπηλιά Velvet (Kerstmarkt Fluweelengrot) βρίσκεται κάτω από τα ερείπια του κάστρου -είναι πράγματι συνδεδεμένη με το κάστρο και παρείχε χρήσιμες σήραγγες για γρήγορη διαφυγή και γενική προστασία. Το κάστρο ανήκε στους κόμητες του Valkenburg/Falkenburg και πολιορκήθηκε συχνά -η τελευταία φορά ήταν το 1672, όταν οι ίδιοι οι Ολλανδοί το κατέστρεψαν για να αποτρέψουν την κατάληψή του από τον γαλλικό στρατό.

Ωστόσο, δεν μπήκαν στον κόπο να ξαναχτίσουν το κάστρο και τα ερείπια απέκτησαν έναν ρομαντικό αέρα που, μαζί με τις ομορφιές του τοπίου της περιοχής, αποδείχθηκε πόλος έλξης για τους τουρίστες τον 19ο αιώνα.

Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, το Valkenburg κατελήφθη από τους Γερμανούς για τέσσερα χρόνια. Απελευθερώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1944 από την αμερικανική 30ή Μεραρχία Πεζικού. Υπήρχε ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης στην επαρχία του Limburg, και οι κάτοικοι της πόλης κρύβονταν στα πολυάριθμα ορυχεία μάργας κάτω από την πόλη, μαζί με τα όπλα τους (αν οι συνθήκες το επέτρεπαν). 

Η ιστορία των σπηλαίων, μάλιστα, είναι κάτι που ενισχύει τη γενική εμπειρία της επίσκεψης στη χριστουγεννιάτικη αγορά. Οι πάγκοι της αγοράς ποικίλουν, καθώς διαθέτουν μια σειρά από γενικά, αλλά και πιο τοπικά αντικείμενα, τα οποία σίγουρα καθιστούν ενδιαφέρουσα την εξερεύνηση της αγοράς από μόνα τους.

Προς το τέλος της αγοράς, υπάρχουν πολλές σιλουέτες, κυρίως αναπαραστάσεις ορισμένων από τους Αμερικανούς απελευθερωτές του Valkenburg.