Η θερμοκρασία ανέβηκε και υπό άλλες συνθήκες τώρα θα αναζητούσατε κοντινά νησιά ή παραθαλάσσια μέρη για να διοργανώσετε το πρώτο σας καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Ο κορονοϊός έχει «βάλει» φρένο στα σχέδια για διακοπές τουλάχιστον για την ώρα. Έτσι ψάξαμε και βρήκαμε ήσυχες παραλίες εντός Αττικής που θα σας βοηθήσουν να ξεφύγετε έστω για λίγες ώρες από τη δύσκολη καθημερινότητα και να «γεμίσετε» μπαταρίες σας μετά από αρκετούς μήνες εγκλεισμού.

Η φράση «κρατάμε αποστάσεις» σε αυτές τις παραλίες δεν είναι δύσκολο να τηρηθεί καθώς δεν είναι πολυσύχναστες και έτσι μπορείτε να απλώσετε τις ψάθες και τις πετσέτες σας μακριά από τους υπόλοιπους επισκέπτες.

Βάλτε τα απαραίτητα σε μια τσάντα. Αντηλιακό για να μην καείτε επειδή σίγουρα είστε ακόμη πολύ λευκοί, αντισηπτικό για να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας, φορέστε το μαγιό σας και φυσικά τη μάσκα σας και είστε έτοιμοι για τη μίνι απόδραση εντός νομού αφού πρώτα στείλετε SMS στο 13033.

Ερωτοσπηλιά

Βρίσκεται ένα χιλιόμετρο βορειοδυτικά από τον παραθεριστικό οικισμό του Πόρτο Ράφτη. Πρόκειται για έναν κόλπο καλά προφυλαγμένο από τα μελτέμια, γεμάτο δέντρα και με γαλάζια νερά. Έχει άμμο και εάν και θεωρείται δημοφιλής παραλία είναι παράλληλα και ήσυχη ειδικά εάν την επισκεφτείτε την αρχή του καλοκαιριού και κυρίως καθημερινές.

Εκεί θα βρείτε τη σπηλιά των ερωτευμένων που εάν και έχει λίγο ταλαιπωρία για να την προσεγγίσετε αξίζει να τη δείτε από κοντά.

Για να βρείτε την παραλία Ερωτοσπηλιά θα πρέπει να φτάσετε ως το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα και να στρίψετε αριστερά μέχρι να συναντήσετε την είσοδο της παραλίας.

Μικρή Χαμολιά

Για να φτάσετε στη Μικρή Χαμολιά θέλετε περίπου μία ώρα εάν ξεκινήσατε από το κέντρο της Αθήνας.

Ο μικρός, κρυφός κόλπος με τα κρυστάλλινα και τιρκουάζ νερά βρίσκεται ανάμεσα στη Λούτσα και το Πόρτο Ράφτη. Τα πεύκα που σχεδόν βουτούν στη θάλασσα δημιουργούν μια εντυπωσιακή εικόνα ενώ το βότσαλο συνδυάζεται ιδανικά με την άμμο.

Για να προσεγγίσετε τη Μικρή Χαμολιά θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς τον οικισμό Χαμολιά και μόλις φτάσετε στην παραλία του να κατευθυνθείτε δεξιά. Μετά από περίπου 500 μέτρα υπάρχει χωματόδρομος στην αριστερή πλευρά που οδηγεί στη Μικρή Χαμολιά.

Τσίου στο Σούνιο

Βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη της μίας ώρας από το κέντρο της πρωτεύουσας και μόλις φτάσατε θα καταλαβέτε πως άξιζε τον κόπο η μικρή σας απόδραση και η κίνηση που ίσως συναντήσατε.

Έχει αρκετά περίεργο όνομα που κανείς δεν ξέρει ποιος το εμπνεύστηκε και απίστευτα πρασινογάλανα νερά. Δεν έχει ξαπλώστρες και ομπρέλες οπότε πριν φτάσετε φροντίστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα.

Την επίσκεψή σας στη συγκεκριμένη παραλία μπορείτε να τη συνδυάσετε και μια βόλτα στον Ναό του Ποσειδώνα που είναι αρκετά κοντά. Η παραλία βρίσκεται στο τέλος της χερσονήσου της Ποσειδωνίας στο Σούνιο εκεί που αρχίζει το Λαύριο. Για να φτάσετε ακολουθήστε την πινακίδα που γράφει «Ακρωτήρι» και όταν βρεθείτε σε αδιέξοδο παρκάρετε. Στη συνέχεια ακολουθήστε τα μονοπάτια και σε 5 μόλις λεπτά θα βρίσκεστε στην παραλία και θα είστε έτοιμοι για βουτιά.

Λουμπάρδα

Βρίσκεται κοντά στην Βάρκιζα. Θα τη συναντήσετε στον κόλπο της Αγίας Μαρίνας και συγκεκριμένα στο 33ο χλμ. της Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου. Έχει ρηχά νερά και έτσι αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους έχουν μικρά παιδιά.

Μπορεί να φιλοξενήσει δύο κατηγορίες λουόμενων. Όσους θέλουν ησυχία και να απλώσουν την πετσέτα τους στην αμμουδιά και όσους ψάχνουν κάτι πιο άνετο καθώς από τη μία της πλευρά είναι οργανωμένη και από την άλλη ανοργάνωτη.

Τα νερά της είναι κρυστάλλινα, γαλάζια και πεντακάθαρα. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που κάνει τη συγκεκριμένη παραλία ιδανική επιλογή για μπάνιο κοντά στην Αθήνα είναι το γεγονός ότι είναι μια απάνεμη.

Δικαστικά στον Μαραθώνα

Δεν πρόκειται για μία παραλία όπως οι υπόλοιπες. Δεν έχει αμμουδιά αλλά βράχια από τα οποία βουτάς κατευθείαν στη θάλασσα έτσι δεν προτείνεται για μικρά παιδιά αλλά ενδείκνυται για εκείνους που λατρεύουν τους βουτιές και το scuba diving.

Η μικρή βραχώδης παραλία βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον οικισμό Δικαστικά, στον κόλπο του Σχοινιά και έτσι εάν την επισκεφτείτε μπορείτε να τη συνδυάσετε με μία βόλτα στα μονοπάτια του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά-Μαραθώνα.

Μπορεί να μην έχετε που να βάλετε την ομπρέλα σας αλλά εάν θέλετε να πάρετε λίγο χρώμα ξαπλώστε στα βράχια καθώς θα μαυρίσετε πιο γρήγορα.

Πόρτο Γερμενό

Έχει πέντε παραλίες που δεν είναι μυστικές αλλά σίγουρα οι τέσσερις από αυτές είναι αρκετά ήσυχες καθώς η πιο πολυσύχναστη είναι η μεσαία.

Τα νερά βαθαίνουν γρήγορα, οπότε αν σκοπεύετε να πάτε με την οικογένειά σας θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μπορείτε να συνδυάσετε την απόδρασή σας με μία βόλτα στο Κάστρο των Αιγοσθενών, που είναι σκαρφαλωμένο στον λόφο πάνω από το Πόρτο Γερμενό.

Τα νερά μοιάζουν έτοιμα «να τα πιείτε στο ποτήρι» και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτά των νησιών. Το Πόρτο Γερμενό απέχει περίπου μία ώρα από την Αθήνα καθώς βρίσκεται μακριά περίπου 60 χιλιόμετρα. Για να φτάσετε πηγαίνετε από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου και ακολουθείτε τη διαδρομή προς τα Βίλια. 

Λεγρενά

Τα Λεγρενά είναι μια παραλία «κρυμμένη» από την άποψη πρέπει κανείς να την ξέρει ώστε να μπορέσει να επισκεφθεί. Πηγαίνετε προς Σούνιο και μετά τον οικισμό του Χάρακα υπάρχει μια ταμπέλα που οδηγεί σε δεξιά στροφή στον χωματόδρομο. Λίγο πιο κάτω μια πινακίδα γράφει «Ιδιοκτησία ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας)» και είναι αυτή που δίνει το όνομά της στην παραλία αυτή, που πολλοί αποκαλούν «παραλία ΚΑΠΕ».

Κατεβαίνοντας τα σκαλιά θα φτάσετε σε ένα πανέμορφο ακρογιάλι και θα δείτε μια ονειρική παραλία με καθαρά, βαθιά νερά.