Μοντέρνα αλλά και πιο παραδοσιακά μεζεδοπωλεία, με κοινό παρονομαστή την παρεΐστικη ατμόσφαιρα, το φιλικό περιβάλλον και πάνω απ’ όλα τους σπιτικούς και νόστιμους μεζέδες. Με το ούζο, το τσίπουρο ή το κρασί να ρέει άφθονο περνάμε ευχάριστες και κυρίως γευστικές στιγμές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η value for money φιλοσοφία τους, ακόμη ένα από τα ατού τους που μας κάνουν να τα καθιερώσουμε σε αγαπημένα γευστικά στέκια κάθε φορά που βρισκόμαστε στην όμορφη του… Βορρά!

Finokio Meze Bar

finokio1_ok Συμπεριλαμβάνεται στις αφίξεις της συμπρωτεύουσας που αγάπησε το κοινό αμέσως. Στην περιοχή των Άνω Λαδάδικων, στη ζωντανή οδό Αγίου Μηνά το Finokio Meze Bar είναι ένα μέρος για όλες τις ώρες της ημέρας. Από νωρίς το πρωί μπορείτε να απολαύσετε στον χώρο του ποιοτικό καφέ, ενώ από τη μία το μεσημέρι η κουζίνα ανοίγει την όρεξη κάθε μερακλή. Σταβλίσια χοιρινή μπριζόλα (700γρ.), ζουμερό rib eye αλλά και μεζέδες όπως τα ρολάκια μελιτζάνας με μιξ τυριών και η περιζήτητη σαλάτα finokio (πράσινη σαλάτα με ρόδι και φινόκιο) θα σας μυήσουν στον κόσμο αυτού του spot που ξέρει πως με καλό φαγητό και ποτό, η διασκέδαση θεωρείται δεδομένη. Όταν η ώρα περάσει ο dj ανεβαίνει στα decks και αναλαμβάνει να σας ανεβάσει το κέφι, συνοδεία cocktails που προτείνονται από τη λίστα. Πληροφορίες Αγίου Μηνά 1, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 385850, fb page: Finokio Meze Bar

Λόλα

lola2_ok Με περισσότερα από 20 έτη λειτουργίας το ουζερί Λόλα έχει κατορθώσει να φέρνει όλους όσους εκτιμούν το καλό φαγητό, απέναντι από την Καμάρα. Θα το αγαπήσετε για το ποιοτικό του φαγητό, τις φιλικές τιμές και την ζεστή ατμόσφαιρα παρέας. Φρέσκα θαλασσινά και ψάρια, ζουμερά κρεατικά, παραδοσιακοί μεζέδες αλλά και πιο δημιουργικά πιάτα, μαγειρεύονται στην κουζίνα από τη Λόλα και σερβίρονται από τον Αντώνη συνθέτοντας μια γευστική εμπειρία που καταλήγει εθιστική. Για όσους δεν ξέρουν τι να πρωτοδιαλέξουν υπάρχει και η οικονομική αλλά χορταστική εκδοχή της μισής μερίδας ώστε να τα δοκιμάσετε όλα. Πληροφορίες Αγαπηνού 10, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 276201, fb page: Ουζερί Λόλα

Το Βιδάνιο

vidanio_ok Εμπνευμένο από παραδοσιακό καφενέ- τσιπουράδικο των Γρεβενών, το Βιδάνιο αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση για καφέ, τσίπουρο και ωραίες γεύσεις από όλη την Ελλάδα. Για την ακρίβεια εδώ μπορείτε να έρθετε από νωρίς το πρωί για να απολαύσετε εκλεκτό αρωματικό καφέ, ενώ από το μεσημέρι και μετά η κουζίνα του αποτελεί κίνητρο να το επισκέπτεστε συχνά. Οι πρώτες ύλες προέρχονται αποκλειστικά από μικροπαραγωγούς διασκορπισ μένους σε όλη την Ελλάδα, ενδεικτικά από Γρεβενά, Κομοτηνή, Κοζάνη και Κρήτη. Ο καβουρμάς του από την Κομοτηνή, ο μπάτζος Γρεβενών ή Κοζάνης και το τσίπουρο του ιδιοκτήτη από τα Γρεβενά είναι η must τριλογία σας. Προσθέστε τον περιζήτητο ντάκο και τα μανιτάρια σωτέ του καταλόγου που λαμβάνουν διθυραμβικές κριτικές και έχετε ήδη τα βασικά για να περάσετε φίνα. Εκτός από τσίπουρο η κάβα περιλαμβάνει ελληνικά αποστάγματα και μπύρα για να συνοδεύσετε ιδανικά τα πιάτα και τους μεζέδες που θα επιλέξετε. Πληροφορίες Ολυμπιάδος 50, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 232370, fb page: Το βιδάνιο

Μαστίχα Μεζεδοπωλείο – Μπαρ

mastixa1_ok Ένα ιδαίτερο μεζεδοπωλείο-μπαρ στα Λαδάδικα που έχει πιστούς οπαδούς κι όχι άδικα. Το Μαστίχα, διακρίνεται για τον προσεγμένο του βιομηχανικό χώρο με vintage πινελιές, το ποιοτικό φαγητό μοντέρνας ελληνικής κουζίνας αλλά και την party διάθεσή του τις νύχτες. Σε ό,τι αφορά την κουζίνα, το ανανεωμένο μενού τιμά την ποιοτική πρώτη ύλη και ανεβάζει τον πήχη. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε σουβλάκι χοιρινό με μελιτζανοσαλάτα, παραδοσιακό σπετζοφάι και σφέλα σαγανάκι με μαρμελάδα ελιάς. Ενημερωθείτε και για τα πιάτα ημέρας. Και αφού γευτείτε τίμια ελληνική κουζίνα σε παρεΐστικη ήρεμη ατμόσφαιρα τα μεσημέρια, ακολουθεί το party. Μετά τις 12 το σκηνικό αλλάζει και η διασκέδαση εδώ χτυπάει κόκκινο, με τα decks να παίρνουν φωτιά και τις ελληνικές επιτυχίες να πρωταγωνιστούν. Καλό είναι να κάνετε κράτηση. Πληροφορίες Λυκούργου 2, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 504020, fb page: Μαστίχα Μεζεδοπωλείο Μπαρ

Μασσαλία

Όσοι γνωρίζουν από Χαλκιδική, σίγουρα θα έχουν ακουστά το εστιατόριο-μεζεδοπωλείο Μασσαλία στη Νέα Φώκαια, το οποίο λειτουργεί πλέον και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να σας μυήσει στα μυστικά της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας. Πρωτότυπα και εμπνευσμένα πιάτα, με πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα, γεμίζουν το τραπέζι σας, ώστε να βιώσετε μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία. Ανάμεικτη σαλάτα με κουλούρι Θεσσαλονίκης και κατίκι Δομοκού, τσιπούρα Μυτιλήνης υδατοκαλλιέργειας, ψαρονέφρι με σάλτσα άγριων μανιταριών και τηγανητές πατάτες, χοιρινά μπριζολάκια με πουρέ πατάτας και σάλτσα μουστάρδας με μυρωδικά, καραμελωμένη πανσέτα, συκώτι μοσχαρίσιο με άγρια μανιτάρια και πικάντικη κόκκινη σάλτσα είναι κάποιες μόνο από τις εξαιρετικές προτάσεις του καταλόγου. Πληροφορίες Μανουσογιαννάκη & Φιλικής Εταιρείας, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2314 003714, massalia.gr, fb page: Μεζεδοπωλείο Μασσαλία (Θεσσαλονίκη)

Το μετέωρο βήμα της γαρίδας

Ευχάριστο, φιλόξενο και ζεστό μεζεδοπωλείο μέσα στη στοά της παραδοσιακής αγοράς Μοδιάνο στο κέντρο της πόλης. Το μικροσκοποπικό ουζερί ειδικεύεται στα μικρά, φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά, ενώ σερβίρει γευστικούς ψαρομεζέδες που συνοδεύονται ιδανικά από κρασάκι ή τσίπουρο. Πληροφορίες Βασιλέως Ηρακλείου 31, Στοά Μοδιάνο, τηλ. 2310 279867, fb page: Το Μετέωρο Βήμα της Γαρίδας

Σέμπρικο

Το Σέμπρικο από τότε που άνοιξε στην οδό Φράγκων, μεταξύ των Λαδάδικων και της Βαλαωρίτου, ξεχώρισε για τη φιλοσοφία του. Πρόκειται για έναν πρωτότυπο συνδυασμό νεοταβέρνας και παντοπωλείου, που σερβίρει μεζέδες παρασκευασμένους με προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Προζυμένιο ψωμί που παρασκευάζεται στην κουζίνα του, πανσέτες με σάλτσα μελιού, πιτάρια με παστουρμά και τυλιχτή σαρδέλα σε αμπελόφυλλο είναι κάποιες από τις προτάσεις του καταλόγου που σίγουρα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας. Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε τις επιλεγμένες πρώτες ύλες από το παντοπωλείο. Πληροφορίες Φράγκων 2, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 557513

Χοζεβά

Στο ιστορικό κέντρο της πόλης, και πιο συγκεκριμένα στο Καπάνι, το Χοζεβά είναι ένα μεζεδοπωλείο- καφενείο εμπνευσμένο από την Αμοργό. Σε αυτή οφείλεται και η ονομασία του, άλλωστε, καθώς Χοζεβά ονομαζόταν η περιοχή στην Παλαιστίνη απ’ όπου ξεκίνησε το ταξίδι της η εικόνα της Παναγίας Χοζοβιώτισσας και έδωσε την ονομασία της στο πολυφωτογραφημένο μοναστήρι του νησιού. Σπιτικοί μεζέδες και ψημένη Αμοργού στα σημεία αναφοράς του καταλόγου. Ρεβίθια με σπανάκι, πικάντικος ταραμάς, ρολάκια μελιτζάνας, ντολμαδάκια, λουκάνικο και σουτζουκάκια στα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε. Πληροφορίες Σπανδώνη 5, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 277833, fb page: Χοζεβά Καφέ-Μεζέ Hozeva

Μπαζαγιάζι

Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, μια ανάσα από την πλατεία Αριστοτέλους, συγκεκριμένα εντός της στοάς της Νέας Αγοράς, το Μπαζαγιάζι ξεχωρίζει για το ρετρό περιβάλλον και τις γευστικές δημιουργίες της κουζίνας του με τις έντονες πολίτικες πινελιές. Οι μεζέδες που σερβίρει περιλαμβάνουν θαλασσινά, όστρακα και κρεατικά, ενώ το τσίπουρο, το κρασί και η ρετσίνα είναι παραγωγής των ιδιοκτητών. Πληροφορίες Βασιλέως Ηρακλείου 35, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 279006, bazagiazi.gr, fb page: Ουζερί Μπαζαγιάζι