Το Gordon’s wine bar είναι αναμφισβήτητα το αρχαιότερο στο Λονδίνο, καθώς λειτουργεί από το 1890 και αποτελεί πραγματική εμπειρία ζωής για τους επισκέπτες (και λάτρεις του κρασιού) της βρετανικής πρωτεύουσας.

Για τους ντόπιους είναι κάτι περισσότερο από το παλαιότερο wine bar του Λονδίνου. Είναι ένας θεσμός στον οποίο περνούσαν το χρόνο τους σπουδαία λογοτεχνικά ονόματα όπως ο Rudyard Kipling, ο συγγραφέας του «Βιβλίου της ζούγκλας».

Κρυμμένο σε μια ήσυχη γωνιά του West End κοντά στο Covent Garden, πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση -ο Simon Gordon είναι ο τελευταίος που ανέλαβε την διαχείριση- με σπιτική ατμόσφαιρα που είναι ζεστή και φιλόξενη και γίνεται αμέσως αντιληπτή μόλις κατεβεί κανείς τη στενή σκάλα.

Πέτρινοι τοίχοι, ξύλινα τραπέζια και μια ατμόσφαιρα με κεριά ταξιδεύει τον επισκέπτη του στο Λονδίνο του 19ου αιώνα.

Ταξίδι στο χρόνο μέσα από το ιστορικό wine bar του Λονδίνου

Η αρχική άδεια του μαγαζιού λέγεται ότι χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Γ‘ παραχώρησε στον Arthur Gordon την ελευθερία να πουλάει κρασί οπουδήποτε στο Λονδίνο. Μερικούς αιώνες μετά και πιο συγκεκριμένα τη δεκαετία του 1970 το Gordon’s wine bar περιήλθε στην κατοχή μιας άλλης οικογένειας Gordon, η οποία εξακολουθεί να το λειτουργεί 50 χρόνια μετά.

Με τοίχους καλυμμένους από παλιές φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων με ιστορικά γεγονότα, ένα θολωτό κελάρι και παλιά δρύινα βαρέλια γεμάτα με σέρι και πόρτο, ταξιδεύει σίγουρα στο χρόνο.

Άρχισε να σερβίρει σφηνάκια μπορντό τη δεκαετία του 1890 και παρά την υπερβολικά πολυσύχναστη τοποθεσία του, πρόκειται για ένα συνοικιακό μαγαζί, γεμάτο με Λονδρέζους που βρίσκουν καταφύγιο από την πολυκοσμία σε αυτό το ατμοσφαιρικό κελάρι.

Μπύρες και κοκτέιλ εδώ δεν επιτρέπεται να ζητήσετε -άλλωστε δεν θα βρείτε κιόλας. Το Gordon’s έχει αυστηρή πολιτική και σερβίρει μόνο κρασί, και κάθε ποικιλία από τη βραβευμένη wine list του είναι διαθέσιμη σε ποτήρι ή μπουκάλι, από κόκκινα, λευκά και ροζέ μέχρι εμπλουτισμένα σέρι και Madeiras.

Υπάρχει μια πλούσια γκάμα συνοδευτικών κρασιού, με τους μυημένους να προτιμούν μία από τις πιατέλες τυριών, με περισσότερα από 20 διαφορετικά είδη εκλεπτυσμένων τυριών -από το βρετανικό Dambuster ή τσένταρ μέχρι το ελβετικό Gruyère κ.α.