Μπορεί το αεροπλάνο να θεωρείται από τα πιο ασφαλή μέσα μεταφοράς, όμως, εσείς για κάποιο λόγο τα φοβάστε. Και κάθε φορά που έχετε να ταξιδέψετε αεροπορικώς, προηγουμένως βιώνετε έντονο στρες, σε σημείο που σκέφτεστε ακόμα και να ακυρώσετε το ταξίδι.

Αλλά και κατά τη διάρκεια της πτήσης, αισθάνεστε τους σφυγμούς σας να ανεβαίνουν επικίνδυνα, την καρδιά σας να χτυπά δυνατά, να ιδρώνετε και όλα αυτά τα συμπτώματα άγχους να συμβαίνουν χιλιάδες πόδια πάνω από τη γη. Με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνετε την πτήση εσείς οι ίδιοι, αλλά και η παρέα σας.

Αρχικά, σκεφτείτε πως δεν είστε οι μόνοι που έχετε φοβία για τα αεροπλάνα. Σύμφωνα με έρευνα του ABC, περίπου το 40% ανθρώπων απ’όλο τον κόσμο, έχουν άγχος για τις πτήσεις. Κάτι φυσιολογικό, δηλαδή, που μπορείτε να το καταπολεμήσετε και να παραμείνετε ήρεμοι, με απλές συμβουλές. Δείτε παρακάτω:

Μάθετε πώς λειτουργούν τα αεροπλάνα

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το άγχος σάς ξεγελά και ουσιαστικά το σώμα σας πιστεύει ότι βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, γι΄αυτό και αντιδρά. Αυτό που μπορεί να σας βοηθήσει, είναι να μάθετε πώς λειτουργούν τα αεροπλάνα. Όσα περισσότερα γνωρίζετε για τα αεροπορικά ταξίδια, τόσο λιγότερη αβεβαιότητα θα αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της πτήσης. Με αυτόν τον τρόπο, θα κατανοήσετε καλύτερα γιατί είναι ασυνήθιστα τα αεροπορικά ατυχήματα. Εξάλλου, σύμφωνα με το National Safety Council, οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος από τροχαίο είναι 1 στις 112, ενώ να πεθάνει από αεροπορικό δυστύχημα είναι 1 στις 8.357!

Κάντε ασκήσεις αναπνοής

Από τα πλέον συνηθισμένα συμπτώματα όταν σας πιάνει άγχος στη διάρκεια της πτήσης, είναι η δυσκολία στην αναπνοή. Αυτές οι αναπνευστικές ανωμαλίες στέλνουν σήματα στον εγκέφαλό σας που μπορεί να πυροδοτήσουν ακόμα και κρίσεις πανικού. Τι μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση; Μαθαίνετε τεχνικές αναπνοής που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το άγχος σας. Επίσης, να θυμάστε ότι οι πολλές και μεγάλες ανάσες δεν βοηθούν στο άγχος, αντίθετα το επιδεινώνουν.

Εστιάστε αλλού την προσοχή σας

Ξεχάστε το άγχος. Βγάλτε το εντελώς από το μυαλό. Ναι, δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο. Μπορείτε να το πετύχετε με απλά πράγματα που θα απασχολήσουν το μυαλό σας και δεν θα σκέφτεστε τις φοβίες σας. Διαβάστε ένα βιβλίο, παρακολουθήστε μία ταινία, ακούστε μουσική ή λύστε ένα σταυρόλεξο.

Πιείτε πολύ νερό

Ξεχάστε τον καφέ πριν και κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ακόμα και αν δεν μπορείτε χωρίς καφέ, σε αυτή την περίπτωση, το αγαπημένο σας ρόφημα θα σας προκαλέσει μεγαλύτερο εκνευρισμό. Οι ειδικοί συστήνουν να πιείτε πολύ νερό πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, ώστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι και χαλαροί μέχρι την προσγείωση.

Επικεντρωθείτε στον σκοπό του ταξιδιού σας

Και στην τελική, σκεφτείτε πως σε αυτή την περίπτωση, σημασία έχει ο προορισμός και όχι το ταξίδι. Κάντε focus σε αυτό και δείτε την ωραία πλευρά του ταξιδιού σας και τα νέα μέρη που θα γνωρίσετε, και κυρίως ότι πηγαίνετε κάπου για να περάσετε καλά. Γιατί να μην απολαύσετε όλη του τη διαδρομή;