Αν δεν είστε σίγουροι για το πού να πάτε στην Εσθονία, εκτός από την πρωτεύουσά της, το Ταλίν, δεν έχετε καλύτερη επιλογή από το Ταρτού -τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Εσθονίας και πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2024.

Σε απόσταση δύο ωρών με το τρένο από το Ταλίν στα νοτιοανατολικά, σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το καθεστώς της πολιτιστικής πρωτεύουσας για να προσελκύσει επισκέπτες και να τους συστήσει στις δικές του σημαντικές απολαύσεις, καθώς και εκείνες της γύρω περιοχής.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην πόλη

Στην κορυφή του καταλόγου των αξιοθέατων του Ταρτού βρίσκεται το Εθνικό Μουσείο της Εσθονίας. Παρά τη σύγχρονη εμφάνισή του -του οποίου το κομψό γυάλινο οικοδόμημα, που κλίνει σταδιακά προς το έδαφος από την πανύψηλη τριγωνική είσοδό του, αποτελεί αρχιτεκτονική δήλωση της υπερηφάνειας και της ανεξαρτησίας αυτού του μικρού έθνους- το μουσείο υπάρχει για περισσότερα από εκατό χρόνια.

Και αυτό πριν καν μπείτε μέσα για να θαυμάσετε τις εκθέσεις, με κείμενα ψηφιακά μεταφρασμένα, με μια συλλογή αντικειμένων και εγγράφων που αριθμεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο. Τα θέματα εκτείνονται από την εσθονική εθνολογία μέχρι και τα χρόνια της σοβιετικής κυριαρχίας από το 1944 έως το 1991.

Με την πάροδο των χρόνων, η βιομηχανία χαρτιού έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επιτυχία της Εσθονίας. Μάθετε γι’ αυτήν επισκεπτόμενοι το Μουσείο Typa κατά την επίσκεψή σας στο Ταρτού. Παρόλο που θα βρείτε πολλά όμορφα κομμάτια origami και άλλης χάρτινης τέχνης, τα εργαστήριά του αποτελούν το πιο δυνατό του σημείο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας, οι ξεναγοί του μουσείου θα σας ξεναγήσουν στη διαδικασία δημιουργίας χαρτιού από πολτό. Στο τέλος, θα έχετε ένα φύλλο χαρτιού ή μια καρτ ποστάλ. Θα σας διδάξουν επίσης πώς να χειρίζεστε χειροκίνητα πιεστήρια εκτύπωσης. Για αιώνες, αυτή η διαδικασία ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι εκδότες έφτιαχναν εφημερίδες και βιβλία!

Για όσους ταξιδεύουν με τα παιδιά τους απαραίτητη στάση αποτελεί το Μουσείο Παιχνιδιών του Ταρτού. Βρίσκεται σε ένα ξύλινο κτίριο του 18ου αιώνα, ένα από τα παλαιότερα που σώζονται ακόμα στην πόλη. Κούκλες, αρκουδάκια και αυτοκινητάκια είναι μερικά μόνο από τα 5.000 αντικείμενα που εκτίθενται σε αυτό το φιλικό προς τα παιδιά αξιοθέατο.

Οι λάτρεις της μπύρας στο Ταρτού μάθετε την ιστορία μιας από τις πιο δημοφιλείς μπύρες της Εσθονίας στο Μουσείο Μπύρας A. Le Coq. Κατά την ξενάγηση, θα μάθετε για την εμμονή του Ταρτού με την μπύρα, η οποία καλύπτει πάνω από μια χιλιετία. Θα δείτε τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή μπύρας πριν από αιώνες και θα μάθετε πώς παρασκευάζεται σήμερα.

Το μουσείο της KGB

Για μισό αιώνα, από τη δεκαετία του 1940 έως τη δεκαετία του 1990, οι κάτοικοι του Ταρτού ζούσαν υπό τον έλεγχο των Σοβιετικών. Οι ντόπιοι που αντιδρούσαν στον κομμουνισμό βρέθηκαν σύντομα υπό κράτηση -μάθετε για την τύχη τους στο Μουσείο Κελλιών της KGB.

Εδώ, θα περπατήσετε ανάμεσα σε κελιά όπου η KGB κρατούσε πολιτικούς κρατούμενους. Θα ακούσετε για το πώς τους βασάνιζαν και τους ανέκριναν οι απαγωγείς τους -περιλαμβάνονται τρομακτικές ηχογραφήσεις. Υπάρχει επίσης μια έκθεση που παρουσιάζει φωτογραφίες από στρατόπεδα εργασίας της Σιβηρίας. Γνωστά και ως γκουλάγκ, πολλοί Εσθονοί που στάλθηκαν εκεί δεν επέστρεψαν ποτέ.