Η Αρίστη στο Ζαγόρι είναι ένα χωριό που σίγουρα παίρνει άριστα, ενώ δεν υπάρχει επισκέπτης του που να μην το έχει λατρέψει. Ένα γραφικό μέρος που συμπληρώνεται ιδανικά από το μεγαλείο της φύσης ολόγυρά του και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα μέρη που θα συναντήσετε στην Ήπειρο.

Χτισμένη σε μια προνομιακή θέση, στα 650 μέτρα υψόμετρο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Ζαγορίου κι όσοι το επισκέπτονται καταλαβαίνουν γιατί έχει κερδίσει μια θέση στην καρδιά των τουριστών. Βρίσκεται στον δρόμο προς το Πάπιγκο και μέχρι το 1928 ονομαζόταν Αρτσίστα. Πετρόχτιστα αρχοντικά, παραδοσιακά καλντερίμια και εκκλησίες συνθέτουν ένα ιδιαίτερο σκηνικό που συμπληρώνεται από τα εντυπωσιακά χρώματα της φύσης.

Ολόκληρο το χωριό είναι ντυμένο με τη ζαγορίσια πέτρα, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα γραφικό και ξεχωριστό από πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου με τις πολύ αξιόλογες τοιχογραφίες και το επιβλητικό καμπαναριό.

Η καρδιά της Αρίστης χτυπά γύρω από την κεντρική πλατεία της με τον χαρακτηριστικό πλάτανο και την όμορφη θέα προς τις βουνοκορφές. Το χωριό διαθέτει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά και πιο πολυτελή καταλύματα των Ζαγοροχωρίων.

Το όμορφο κεφαλοχώρι βρίσκεται λίγο πριν το εντυπωσιακό μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας, που στέκει στην άκρη του βράχου μιας σπηλιάς ακριβώς πάνω από το ποτάμι και τη γέφυρα του Βοϊδομάτη.

Στο χωριό θα βρει, επίσης, κανείς παραδοσιακούς ξενώνες και οργανωμένα καταλύματα που εξυπηρετούν κάθε επισκέπτη. Επιπλέον μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις παραδοσιακές πίτες και τα τοπικά εδέσματα της ηπειρώτικης κουζίνας.

Ιδανική επιλογή για τη γνωριμία σας με την ευρύτερη περιοχή

Μπορείτε να επιλέξετε την Αρίστη σαν ορμητήριο για τις εκδρομές σας και να περιπλανηθείτε στα όμορφα Ζαγοροχώρια, μεταξύ των οποίων τα Δίκορφο, Βοβούσα, Ασπράγγελοι κ.α., που θα σας αφήσουν τις καλύτερες αναμνήσεις και εικόνες με τους φιλόξενους κατοίκους να είναι πρόθυμοι να σας ξεναγήσουν.

Από εδώ θα έχετε την ευκαιρία, ακόμη, να κάνετε από απλές πεζοπορικές διαδρομές, μέχρι και περιπετειώδεις δραστηριότητες όπως ράφτινγκ ή μια βόλτα δίπλα στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού Βοϊδομάτη.