Αν υπάρχει ένα μέρος που πρέπει να επισκεφθείτε στην Αλβανία, αυτό είναι σίγουρα το όμορφο Μπεράτ, γνωστό και ως «η πόλη των χιλίων παραθύρων». Ανακαλύψτε αυτή την υπέροχη πόλη που φιλοξενεί δύο αρχαίες γειτονιές, γεμάτες με παραδοσιακά οθωμανικά σπίτια, χωρισμένες από τον ποταμό Οσούμ.

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του είναι η συλλογή λευκών οθωμανικών σπιτιών που σκαρφαλώνουν στο λόφο προς το κάστρο του, γεγονός που του χάρισε τον τίτλο της «πόλης των χιλίων παραθύρων» και την βοήθησε να ενταχθεί μαζί με την Τζιροκάστρα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, το 2008.

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί πλέον ένα μεγάλο τουριστικό κέντρο της Αλβανίας, το Μπεράτ έχει καταφέρει να διατηρήσει τη γοητεία και τη φιλική του ατμόσφαιρα.

Εδώ θα ανακαλύψετε μια εκπληκτική γέφυρα που διασχίζει τον ποταμό Οσούμ και ενώνει τις δύο γειτονιές στις πλαγιές των λόφων, ενώ καθώς περιπλανιέστε στα πλακόστρωτα δρομάκια, θα βρείτε επίσης τζαμιά και εκκλησίες.

Το Μπεράτ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την όμορφη φύση και τα οινοποιεία, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για ημερήσιες εκδρομές.

Εξερευνήστε την παλιά πόλη του Mangalem

Το Mangalem είναι η καρδιά της πόλης και ένα από τα κορυφαία πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Μπεράτ. Η πανέμορφη παλιά πόλη του Μπεράτ φιλοξενεί οθωμανικά σπίτια που απλώνονται στην πλαγιά του λόφου, τα οποία λόγω των πολλών παραθύρων τους έχουν δώσει στο Μπεράτ το όνομα «η πόλη των χιλίων παραθύρων».

Το Mangalem ήταν ιστορικά η μουσουλμανική συνοικία, ενώ απέναντι από τις όχθες του ποταμού βρισκόταν η Gorica, η χριστιανική συνοικία. Σήμερα, δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των δύο, και οι δύο αποτελούν την παλιά πόλη του Μπεράτ.

Περάστε λίγο χρόνο στο Mangalem, περπατώντας στα πλακόστρωτα δρομάκια και παίρνοντας μια αίσθηση της μεσαιωνικής ατμόσφαιρας της πόλης. Προσέξτε όλα τα όμορφα κτίρια της περιοχής, από ορθόδοξες εκκλησίες μέχρι τα ξεχωριστά οθωμανικά σπίτια που κάνουν την πόλη τόσο μοναδική.

Κάστρο Μπεράτ

Το Κάστρο Μπεράτ είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στην όμορφη πόλη της Αλβανίας. Αυτό το κτίσμα του 13ου αιώνα είναι επίσης το μεγαλύτερο κάστρο στη χώρα, ενώ τα αρχαία τείχη του διηγούνται την ιστορία του Μπεράτ.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι ντόπιοι εξακολουθούν να ζουν μέσα στα τείχη της ακρόπολης, πράγμα που σημαίνει ότι θα βρείτε σπίτια, καταστήματα και πάγκους μέσα στη συνοικία του κάστρου. Πρόκειται ουσιαστικά για το δικό του χωριό!

Από την κορυφή του κάστρου απολαμβάνετε όμορφη θέα σε όλη την κοιλάδα. Ιδανικότερη ώρα για να το επισκεφτείτε είναι το ηλιοβασίλεμα.