Στην καρδιά των Καρπαθίων Ορέων στη Ρουμανία βρίσκεται το Μπρασόβ, μια φανταστική μεσαιωνική πόλη που μπορείτε να επισκεφθείτε από μόνη της και να χρησιμοποιήσετε ως βάση για να εξερευνήσετε την ευρύτερη περιοχή της Τρανσυλβανίας.             

Γοτθικοί πύργοι, μεσαιωνικές πύλες, σοβιετικά τετράγωνα και μια τεράστια πινακίδα τύπου Χόλιγουντ: ο ορίζοντας του Μπρασόβ είναι ασύγκριτα συναρπαστικός. Ένας αριθμός μεσαιωνικών παρατηρητηρίων εξακολουθεί να λάμπει πάνω από την πόλη. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν μπαρόκ κτίρια και εκκλησίες, ενώ τα χαλαρά καφέ πλαισιώνουν την κεντρική πλατεία Piata Sfatului. Από εδώ είναι ορατό το δασωμένο όρος Tsampa, που γράφει με τεράστια λευκά γράμματα «Μπρασόβ».

Το κάστρο που ενέπνευσε το κάστρο του Κόμη Δράκουλα

Το κύριο αξιοθέατο της πόλης είναι το περίφημο κάστρο Μπραν στην Τρανσυλβανία, το οποίο αποτέλεσε έμπνευση για το κάστρο του Δράκουλα στο κλασικό μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ, και το οποίο αποτελεί μια εύκολη ημερήσια εκδρομή από το Μπρασόβ.

Η μεγαλύτερη γοτθική εκκλησία στη Ρουμανία

Η μεγαλύτερη γοτθική εκκλησία της Ρουμανίας υψώνεται θριαμβευτικά πάνω από την παλιά πόλη του Μπρασόβ. Χτισμένη μεταξύ 1385 και 1477, πρόκειται για μία γερμανική λουθηρανική εκκλησία, που πήρε το όνομά της –Μαύρη εκκλησία– από την απανθρακωμένη εμφάνισή της μετά τη Μεγάλη Πυρκαγιά της πόλης το 1689. Η αποκατάσταση της εκκλησίας διήρκεσε έναν αιώνα. Σήμερα στέκεται 65 μέτρα ψηλά στο ψηλότερο σημείο του καμπαναριού της.

Το εξωτερικό της εκκλησίας φέρει σημάδια από γδαρσίματα, τα οποία πιστεύεται ότι προέρχονται από στρατιώτες που ακόνιζαν τα σπαθιά τους.

Η πινακίδα αλα Χόλιγουντ

Το όρος Tampa υψώνεται σε ύψος 940 μέτρων και είναι ορατό γύρω από το Μπρασόβ. Σημείο αναφοράς του η χαρακτηριστική τεράστια πινακίδα με τα λευκά γράμματα σε στυλ Χόλιγουντ που λέει το όνομα της πόλης.

Όσο δύσκολο και αν είναι να το φανταστεί κανείς, ήταν ο τόπος μαζικής εξόντωσης 40 ευγενών από τον Vlad Țepeș -τον περίφημο Κόμη Δράκουλα. Διώξτε, μακριά, ωστότο τέτοιες μακάβριες εικόνες από το μυαλό σας καθώς παίρνετε το τελεφερίκ ή κάνετε πεζοπορία (περίπου μία ώρα) για να φτάσετε σε μια μικρή πλατφόρμα θέασης που προσφέρει εκπληκτική θέα στην πόλη.