Γνωστό και ως το «ξεχασμένο νησί» της Ινδονησίας, το Σούμπα είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό μεταξύ των σέρφερ και των λάτρεων της πολυτέλειας αλλά με βιώσιμους όρους.

Αυτό το κρυμμένο διαμάντι βρίσκεται, παραδόξως, μόλις μια ώρα πτήσης μακριά από το μεγάλο τουριστικό κέντρο του Μπαλί. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτο από τον συνωστισμό των ταξιδιωτών που κατακλύζουν τον πιο γνωστό γείτονά του.

Στη δυτική άκρη της θάλασσας Savu, μερικά νησιά ανατολικά του Μπαλί, λοιπόν, υπάρχει αυτό το μέρος όπου άγρια άλογα εξακολουθούν να περιφέρονται σε παραλίες με φοίνικες και σε τμήματα του δρόμου βλέπουν περισσότερα βουβάλια παρά αυτοκίνητα. Ένα νησί με φυσικές λίμνες που καλύπτονται από σκιές και μυθικά κύματα, αλλά και ξηρές εκτάσεις ασβεστολιθικών λόφων που μοιάζουν σχεδόν με αφρικανική σαβάνα.

Η πιο καθοριστική πτυχή του Σούμπα -περίπου διπλάσιο σε μέγεθος από το Μπαλί, αλλά με μόλις το ένα έκτο του πληθυσμού του- είναι το ιθαγενές σύστημα πεποιθήσεων Marapu, στο οποίο οι ντόπιοι λατρεύουν τα πνεύματα των προγόνων τους, που πιστεύουν ότι ζουν παντού γύρω τους, αν και ορισμένοι είναι θαμμένοι σε επιβλητικούς μεγαλιθικούς τάφους.

Στα χωριά kampung με τα αχυρένια σπίτια με τις μυτερές στέγες, οι γυναίκες πλέκουν μερικά από τα πιο περίτεχνα υφάσματα ikat της Ινδονησίας -γεωμετρικά μοτίβα από κοχύλια και ζώα σε ύφασμα βαμμένο στο χέρι με φύλλα indigo, φλοιό ρίζας και τριμμένο κουρκουμά.

Για όσους αναζητούν, λοιπόν, έναν παραθαλάσσιο προορισμό που δίνει προτεραιότητα στην κοινοτική συνείδηση και τη βιωσιμότητα, το Σούμπα αποτελεί την ιδανικότερα επιλογή.

Με τα απομακρυσμένα χωριά, τα ανέγγιχτα δάση, τις αρχαίες τελετουργίες και τις παγκόσμιας κλάσης περιοχές σέρφινγκ, αποτελεί το τέλειο αντίδοτο στα πλήθη του Μπαλί, από το οποίο απέχει μόλις μια ώρα με το αεροπλάνο.

Πρόκειται για ένα σχεδόν παρθένο νησί με σαμανικούς ιερείς, αλλά χωρίς εμπορικά κέντρα -μέχρι στιγμής, δεν έχει γνωρίσει κάτι παρόμοιο με την υπερανάπτυξη που παρατηρείται στο Μπαλί.

Ένα θέρετρο κατέταξε το Σούμπα ανάμεσα στους προορισμούς πολυτελείας

Ήταν το θέρετρο Nihi Sumba που έφερε το νησί στο στόχαστρο των αναζητούντων την πολυτέλεια, όταν άνοιξε για πρώτη φορά το 2012. Περισσότερο από μια δεκαετία μετά, το Σούμπα έχει υποδεχτεί πολλά νέα πολυτελή οικολογικά θέρετρα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται το The Sanubari, μια σειρά από παραθαλάσσιες βίλες που άνοιξε το 2022, και το Cap Karoso, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού.