Κάποιες φορές μια τοποθεσία ταινίας αξίζει να λάβει την ίδια τιμή με τους πρωταγωνιστές της. Με τη «Ferrari», την τελευταία ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη Michael Mann με πρωταγωνιστές τον Άνταμ Ντράιβερ και την Πενέλοπε Κρουζ, η Μόντενα στρέφει όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της.

Στην καρδιά της περιοχής Εμίλια-Ρομάνια στο βορρά της Ιταλίας, η Μόντενα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Ferrari. Ο ιδρυτής της Ferrari, Enzo Ferrari, γεννήθηκε στη μικρή πόλη και έχτισε εκεί ένα εργαστήριο, όπου άρχισε να  να κατασκευάζει τα δικά του αυτοκίνητα.

Μέχρι τη δεκαετία του 1950 η Ferrari είχε επεκταθεί στην κοντινή πόλη Maranello, αποτελώντας μια υπολογίσιμη δύναμη, και η Μόντενα ήταν η καρδιά του ίδιου του ιταλικού μηχανοκίνητου αθλητισμού, με τη Maserati να την αποκαλεί, επίσης, σπίτι της.

Αλλά ενώ τα αυτοκίνητά του θα έτρεχαν σε όλη την Ιταλία και αργότερα σε όλο τον κόσμο, ο Enzo ήταν απρόθυμος να απομακρυνθεί από τη Μόντενα. Έτσι, ήταν σχεδόν σίγουρο ότι όταν ο Mann έστηνε τη «Ferrari», θα έφερνε την παραγωγή της ταινίας σε αυτήν.

Γνωριμία με την πόλη που αποτελεί την πατρίδα της Ferrari

Ευτυχώς, η Μόντενα, όπως και πολλά άλλα μέρη στην Εμίλια-Ρομάνια, δεν έχει αλλάξει τόσο πολύ την εμφάνισή της από το 1957 -έτος κατά το οποίο διαδραματίζονται τα γεγονότα της ταινίας. Ο καθεδρικός ναός της πόλης στέκεται ακόμα ψηλά, το μπαρόκ παλάτι του Δούκα δεσπόζει σε μεγάλο βαθμό στον ουρανό της ιταλικής πόλης και πολλοί δρόμοι είναι ακόμα καλυμμένοι με πέτρες.

Αξιοσημείωτη εξαίρεση αποτελεί το Museo Enzo Ferrari Modena, ένα υβριδικό συγκρότημα σύγχρονων περιπτέρων και ανακαινισμένων χώρων, συμπεριλαμβανομένου του παιδικού σπιτιού του Enzo, το οποίο άνοιξε το 2012 όπως είναι λογικό, δεν εμφανίζεται στην ταινία.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η Μόντενα εξακολουθεί να είναι γεμάτη με ανθρώπους που εργάζονται για τη Ferrari και την αγαπούν.

Η Μόντενα ήταν η έμπνευση του Enzo, όπως αποδείχθηκε και για τον σκηνοθέτη. «Υπάρχει ποίηση στο πόσιμο νερό», δήλωσε ο Mann στο CNN Travel. «Δεν μπορώ πραγματικά να το εξηγήσω».