Το Ροβανιέμι είναι ένας αρκτικός προορισμός που, όταν το χιόνι τον μετατρέπει σε μια χειμερινή χώρα θαυμάτων, προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο με τα όμορφα τοπία, τα χιονοδρομικά κέντρα και τη μαγεία των Χριστουγέννων.

Γιατί εκτός από πρωτεύουσα της Λαπωνίας της Φινλανδίας, το Ροβανιέμι είναι και η επίσημη πατρίδα του Άγιου Βασίλη. Χιονισμένα δάση, παγωμένες λίμνες και καλικάντζαρους υπόσχεται στους επισκέπτες η ιδιαίτερη πατρίδα του Άγιου Βασίλη.

Οκτώ χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Ροβάνιεμι στη Φινλανδία, βρίσκεται ένα χωριό που φιλοξενεί τη μαγεία των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με το θρύλο ο Βόρειος Πόλος είναι το επίσημο σπίτι του αγαπημένου Άγιου των παιδιών.

Το πάρκο του Άγιου Βασίλη βρίσκεται σε ένα μοναδικό κατάλευκο τοπίο, όπου μικροί και μεγάλοι μπορούν να δουν από κοντά το γραφείο και το ταχυδρομείο του, καθώς και την άσπρη γραμμή που βρίσκεται κατά μήκος όλου του χωριού και αναπαριστά τον αρκτικό κύκλο.

Πώς κυλάει μια ημέρα στο χωριό του Άγιου Βασίλη

Δεκάδες ξωτικά φτιάχνουν πυρετωδώς δώρα στο εργαστήριο των δώρων και ζητούν από τα μικρά παιδιά να τα… βοηθήσουν στο περιτύλιγμα, βάζοντάς τα απόλυτα στο κλίμα. Στο σχολείο των ξωτικών, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να κάνουν διάφορες δραστηριότητες και να ζωγραφίσουν μαζί με τους βοηθούς του Άγιου Βασίλη.

Στο ταχυδρομείο του χωριού μπορεί να στείλει κανείς ευχετήριες κάρτες, ενώ φυσικά μπορεί να δει από κοντά τον Άγιο Βασίλη, να του ζητήσει απευθείας το δώρο του και να φωτογραφηθεί μαζί του περιμένοντας βέβαια για λίγο στην ουρά.

Εντυπωσιακά είναι και τα γλυπτά από πάγο που δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό στο χιονισμένο και στολισμένο τοπίο. Ξύλινα σπιτάκια με χαρούμενα φωτάκια περιμένουν τους επισκέπτες για να τους προσφέρουν ένα ζεστό ρόφημα ή και μια παραδοσιακή σούπα για να τους ζεστάνει από το πολικό κρύο.

Μέσα σε ένα τοπίο από παγωμένα δάση, ο επισκέπτης νομίζει ότι βρίσκεται σε ένα απόκοσμο μέρος κι όχι άδικα.