Μπείτε στη γοητευτική γειτονιά της Brera και σύντομα θα ξεχάσετε κάθε σκέψη για το μονότονο, βιομηχανικό Μιλάνο.

Στα βόρεια από τον γεμάτο τουρισμό Duomo της πόλης και μετά την ιστορική La Scala, τα αυστηρά, μοντέρνα παλάτια δίνουν τη θέση τους σε πολύχρωμα σπίτια, τα μπαλκόνια των οποίων ξεχειλίζουν από παχύφυτα και αγιόκλημα -κάτι που ταιριάζει, αν σκεφτεί κανείς ότι το όνομα «Brera» προέρχεται από τη λομβαρδική λέξη «braida», που σημαίνει «πράσινος χώρος».

Σήμερα η Brera θεωρείται μια από τις πιο αστικές γειτονιές του Μιλάνου, με πολλούς να την περιγράφουν ως «boho chic». Παρόλο που η γειτονιά έχει χάσει λίγο από τον εκκεντρικό χαρακτήρα της κατά το πέρασμα των χρόνων, εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο ρομαντικά και όμορφα μέρη του Μιλάνου και υπάρχουν πολλά υπέροχα σημεία όπου μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το ιστορικό παρελθόν και το λαμπρό μέλλον της.

Η παραδοσιακή αγορά και οι σύγχρονες μπουτίκ στη Brera

Για να πάρετε μια εικόνα από τον πιο παραδοσιακό κόσμο της Brera, θα πρέπει να ψωνίσετε από το εβδομαδιαίο υπαίθριο mercato στη Via San Marco, το οποίο είναι αξιοσημείωτο για τις πολύχρωμες, πληθωρικές ανθοδέσμες του, την άφθονη ποικιλία φρέσκων ψαριών, τα πολλαπλά περίπτερα με προϊόντα και τα βασικά είδη ιταλικής μόδας, όπως δερμάτινα γάντια και κασμιρένια πουλόβερ.

Στους δαιδαλώδεις πεζόδρομους, αξιόλογες μπουτίκ και vintage καταστήματα αναμειγνύονται με εστιατόρια που διψούν για τουρισμό -στην Brera, άλλωστε, θα βρείτε μια νέα γενιά σχεδιαστών και concept μπουτίκ.

Σημείο αναφοράς για καλλιτέχνες και σχεδιαστές

Αν και πιο πρόσφατα διάσημη ως καταφύγιο δημιουργών τη δεκαετία του 1960, η Brera προσελκύει εδώ και αιώνες καλλιτέχνες και σχεδιαστές, οι οποίοι έρχονταν για να σπουδάσουν στην ακαδημία τέχνης μέσα στο διεθνώς διάσημο μουσείο Pinacoteca di Brera.

Αμέσως μετά τα εγκαίνιά του, ο Ναπολέων, ο νεοφώτιστος βασιλιάς της Ιταλίας, λέγεται ότι σκόπευε η Pinacoteca να γίνει το Λούβρο της Ιταλίας -φόρο τιμής στον μονάρχη αποτίνει το κολοσσιαίο μαρμάρινο άγαλμα του Antonio Canova, το οποίο βρίσκεται σήμερα στο κέντρο της αυλής του παλάτσο.

Μετά τη βόλτα σας στην πινακοθήκη μπορείτε να ψωνίσετε από το ιστορικό κατάστημα με είδη τέχνης και εκτυπώσεων Ditta Crespi ή να ξεφυλλίσετε την επιλογή των χαραγμένων δερμάτινων ημερολογίων στο Pettinaroli.

Οι Μιλανέζοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν τις γοητευτικές εκκλησίες και τους κρυμμένους κήπους της γειτονιάς, ενώ αν τους ρωτήσετε θα σας κατευθύνουν προς τις καφετέριες στις οποίες σύχναζαν οι μεγάλοι λογοτέχνες και καλλιτέχνες της συνοικίας, καθώς και προς τα μέρη όπου αγόραζαν τις πένες και τις μπογιές τους, έγραφαν τα ποιήματά τους και διασκέδαζαν μέχρι το βράδυ.