Αν υπήρχε ένα μέρος στην Ιταλία που έχει συνδυάσει άρρηκτα το όνομά του με τα Χριστούγεννα, αυτό θα ήταν σίγουρα το Locorotondo. Ένα χωριό που μοιάζει από μόνο του με στολίδι, με τους κατοίκους του να έχουν πάει το χριστουγεννιάτικο στολισμό στην κυριολεξία ένα βήμα παραπέρα.

Κάθε εποχή είναι ιδανική για να επισκεφτεί κανείς το Locorotondo, αλλά ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα, όταν μετατρέπεται σε έναν επίγειο παραμυθένιο κόσμο, η μαγεία είναι πραγματικά ασύλληπτη. Το χωριό δεν απέχει πολύ από το Μπάρι και βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα άλλο υπέροχο χωριό, το Αλμπερομπέλο, που θυμίζει κάτι από Αιγαίο.

Εξερευνήστε το ιστορικό κέντρο του Locorotondo

Το ιστορικό κέντρο του Locorotondo είναι ένας μαγευτικός προορισμός, που ειδικά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ζωντανεύει με εορταστικές διακοσμήσεις που θα σας αφήσουν άναυδους. 

Τα Χριστούγεννα στο Locorotondo ξεκινούν πολύ νωρίς, με μεγαλοπρεπείς προετοιμασίες. Κάθε γωνιά του ιστορικού κέντρου, όπου κυριαρχούν τα χαρακτηριστικά σπίτια με τις μυτερές στέγες που ονομάζονται cummerse, είναι στολισμένη με πολλά στολίδια, όπως κρύσταλλα χιονιού, φιόγκους, αστέρια και χριστουγεννιάτικες μπάλες.

Περπατώντας στα σοκάκια του Locorotondo τα Χριστούγεννα είναι σαν να μπαίνεις σε ένα φωτεινό παραμυθένιο δάσος, με εκατοντάδες κλαδιά ελάτου να κρέμονται από ψηλά, κάνοντας την ατμόσφαιρα μαγική και απόλυτα ονειρική.

Υπάρχουν πολλά εστιατόρια που σερβίρουν παραδοσιακές σπεσιαλιτέ της Απουλίας, όπως orecchiette, burrata, ψωμί Altamura και πολλά άλλα. Και μην ξεχάσετε να τραβήξετε μερικές υπέροχες φωτογραφίες που θα μείνουν στη μνήμη σας για πάντα!

Γευσιγνωσίες των εξαιρετικών κρασιών της περιοχής, παρουσιάσεις βιβλίων, ξεναγήσεις, κυνήγι θησαυρού, εκθέσεις και πολλά άλλα είναι κάποιες από τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο χωριό κάθε χρόνο την εορταστική περίοδο.

Δεκέμβριος στο Locorotondo

Όσοι βρεθούν στο Locorotondo τον Δεκέμβριο θα μπορέσουν να επισκεφθούν την περίφημη χριστουγεννιάτικη αγορά και τη μεγάλη Καλλιτεχνική Γέννηση της οικογένειας Notarnicola, ένα μνημειώδες έργο που εκτείνεται σε 100 τετραγωνικά μέτρα.

Μια από τις πιο υποβλητικές, όμως, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Locorotondo είναι η Νύχτα των Κεριών, ο προγραμματισμός για την οποία θυμίζει πολύ τις σουηδικές παραδόσεις και της οποίας οι ρίζες ανάγονται στον 16ο αιώνα.

Πιο συγκεκριμένα, τη συγκεκριμένη νύχτα τα φώτα στο κέντρο του χωριού σβήσουν για να κάνουν χώρο για τα κεριά και τις παρελάσεις των παιδιών που έχουν ως τελικό προορισμό τη Μητέρα Εκκλησία.