Υπάρχει μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η Μπρατισλάβα, της οποίας το σημείο αναφοράς, πια, είναι ένας ιπτάμενος δίσκος που ορθώνεται ψηλότερα από το Άγαλμα της Ελευθερίας. Ωστόσο, πρόκειται για μια πόλη που δεν συμπεριλαμβάνεται στις λίστες με τους πιο επισκέψιμους προορισμούς της ηπείρου.

Περισσότερες από τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, η φυσική κληρονομιά εκείνης της εποχής εξακολουθεί να είναι διάχυτη στους δρόμους της Μπρατισλάβα, όπου βρίσκεται σε έντονη αντίθεση με την κλασική αρμονία του κέντρου της εποχής των Αψβούργων και τις σύγχρονες πολυκατοικίες που ξεφύτρωσαν τα τελευταία χρόνια μαζί με τη νέα ευημερία της Σλοβακίας.

Η Μπρατισλάβα αποτελούσε την πόλη της στέψης για τους Ούγγρους βασιλιάδες, επομένως σε πολλά πλακόστρωτα δρομάκια θα δείτε μια μικρή κορώνα στο έδαφος.

Ο διάσημος πύργος UFO

Όποιος επιλέξει την πρωτεύουσα της Σλοβακίας για μια αναζωογονητική εξόρμηση, δύσκολα δεν θα παρατηρήσει τον εύστοχα ονομασμένο, ύψους 95 μέτρων πύργο UFO, ο οποίος από το 1972 αγναντεύει από ψηλά τον ποταμό Δούναβη.

Ακριβώς απέναντι από την ιστορική Παλιά Πόλη της Μπρατισλάβα, η πανοραμική βεράντα του στον τελευταίο όροφο και το εστιατόριό του προσφέρουν την καλύτερη θέα στην πόλη και τη γύρω περιοχή.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η απόκοσμη αισθητική αυτού του πύργου δεν είναι τόσο ασυνήθιστη σε μια πόλη που κάποτε αποτέλεσε πεδίο δοκιμών για μερικά από τα πιο τολμηρά αρχιτεκτονικά έργα.

Οι διάφορες εθνικότητες και θρησκείες που έζησαν και ζουν εδώ έχουν επηρεάσει ποικιλοτρόπως την αρχιτεκτονική της πόλης με τα γοτθικά κτίρια να συνυπάρχουν με τα μοντέρνα.

Βόλτα στην Παλιά Πόλη της Μπρατισλάβα

Η Παλιά Πόλη της Μπρατισλάβα φιλοξενεί ιστορικά κτίρια και μεσαιωνικούς πύργους. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι το πέτρινο παλιό δημαρχείο που στεγάζει σήμερα το μουσείο της πόλης.

Ακόμη, εντυπωσιάζουν ο γοτθικός Καθεδρικός του Αγίου Μαρτίνου και το μεγαλόπρεπο κάστρο της Μπρατισλάβα που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα.

Το Εθνικό Θέατρο της Σλοβακίας που χτίστηκε το 1886 κατά την διάρκεια της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας και η Πύλη του Μιχαήλ αξίζουν σίγουρα την προσοχή του επισκέπτη.

Τέλος, στον εμπορικό δρόμο Obchodná ulica βρίσκονται πολλά καταστήματα, καφέ και γραφικά εστιατόρια.

Μπρατισλάβα