Το Ribe χρονολογείται πριν από 1.307 χρόνια και είναι η παλαιότερη πόλη της Δανίας -και, στην πραγματικότητα, ολόκληρης της Σκανδιναβίας. Η πόλη ιδρύθηκε στις αρχές του όγδοου αιώνα, και ενώ σήμερα δεν μπορείτε να βρείτε τόσο αρχαίες κατασκευές, οι γραφικοί καθεδρικοί ναοί και τα χαρακτηριστικά κτίρια στα πλακόστρωτα δρομάκια κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Είναι γεγονός ότι η ατμόσφαιρα και η γοητεία που ασκεί το μεσαιωνικό κέντρο της πόλης δεν μπορούν να περιγραφούν τόσο εύκολα με λόγια. Θα πρέπει να την επισκεφτεί για να τη βιώσει από κοντά.

Η παλαιότερη πόλη σε όλη τη Σκανδιναβία

Τα πλακόστρωτα στενά δρομάκια, τα καλοδιατηρημένα σπίτια και οι πινακίδες αφηγούνται το καθένα το δικό του κομμάτι της περήφανης ιστορίας που χρονολογείται από το 710 μ.Χ. περίπου.

Από εδώ ξεκίνησε το εμπόριο μεταξύ της Σκανδιναβίας και της υπόλοιπης Ευρώπης, ακολουθούμενο από τη διάδοση του Χριστιανισμού, με το Ribe να διατηρεί το μεγαλείο του μέχρι και τον Μεσαίωνα.

Λόγω της στρατηγικής του θέσης που συνέδεε τη Δανία με τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες, αποτέλεσε σημαντική εμπορική πόλη για τους Βίκινγκς, το ξύλινο πλοίο των οποίων ξεκίνησε από εδώ το ταξίδι του στην Ευρώπη για να αναπτύξει το εμπόριο -αλλά και να διαδώσει τον τρόμο.

Έκτοτε, όμως, το Ribe έχει ζήσει διάφορα τραγικά συμβάντα. Πρώτα μια καταστροφική πυρκαγιά το 1580, όπου κάηκαν 213 σπίτια, και στη συνέχεια μια σοβαρή πλημμύρα το 1634 που προκάλεσε σοβαρές ζημιές. Όμως το Ribe κατάφερε να διατηρήσει μέχρι σήμερα τη μεσαιωνική του γοητεία.

Σήμερα στην πόλη υπάρχει παντού μια ειρηνική, ζεστή ατμόσφαιρα -στους πεζόδρομους, στα μουσεία τέχνης, στο αβαείο και στα παλιά εστιατόρια.

Ο καθεδρικός ναός του Ribe

Αφιερώστε αρκετό χρόνο για να επισκεφθείτε τον καθεδρικό ναό του Ribe. Από τον πύργο του μπορείτε να ατενίσετε το Εθνικό Πάρκο Wadden Sea, το οποίο αποτελεί αξιοθέατο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco και σημείο αναφοράς για την περιοχή.