Η Κολμάρ είναι μια ονειρική μικρή πόλη, στην περιοχή της Αλσατίας στη βορειοανατολική Γαλλία. Γνωστή και ως «πρωτεύουσα» του κρασιού στην Αλσατία, αυτή η μικρή πόλη, με τα πολύχρωμα, ξύλινα σπίτια, τις γεμάτες και ολάνθιστες γλάστρες και τα πολυσύχναστα cafes στις πλατείες και τους πεζόδρομούς της, μοιάζει σαν να έχει βγει από σελίδες μεσαιωνικού παραμυθιού.

Η Route des Vins d’Alsace ξεγελάει σε αρκετά της σημεία τον επισκέπτη ότι βρίσκεται κάπου στο 1454, και εδώ, στην πλεγμένη με σοκάκια καρδιά της παλιάς πόλης της Κολμάρ, η ψευδαίσθηση μοιάζει 100% αληθινή. Τα παλιά, πολύχρωμα σπίτια συνωστίζονται σε σκοτεινά λιθόστρωτα δρομάκια και σε κανάλια με γέφυρες, που κάνουν τους περισσότερους ταξιδιώτες να περιπλανώνται ατέρμονα με έναν ατελείωτο θαυμαστό, που πολλές φορές προκαλεί ακόμη και ανατριχίλα.

Η Κολμάρ δεν έχει τεράστιο κατάλογο με αξιοθέατα που πρέπει να δείτε, αλλά αυτό που έχει είναι δεκάδες γραφικά σημεία για αμέτρητα φωτογραφικά κλικ.

Οι δρόμοι της μικρής, γαλλικής πόλης ελίσσονται σε μικροσκοπικά σοκάκια και στη συνέχεια ανοίγονται σε μικρές πλατείες που χρησιμοποιούσαν οι έμποροι πριν από αιώνες. Το κυρίως πεζοδρομημένο κέντρο της Κολμάρ μοιάζει με ένα φεστιβάλ από φωτεινές κεραμοσκεπές και ακόμα πιο φωτεινές προσόψεις, που καλωσορίζουν τους επισκέπτες στην πόλη.

Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα άσχημο κτίριο στο κέντρο της Κολμάρ, αλλά η ομορφιά φτάνει στο αποκορύφωμά της στην περιοχή κοντά στην Quai de Poissoniers, η οποία είναι γνωστή και ως «Μικρή Βενετία». Πρόκειται για το σημείο όπου θα βρείτε αυτή την τέλεια σειρά από σπίτια βαμμένα σε παστέλ αποχρώσεις του ροζ, του κίτρινου και του γαλάζιου του ουρανού κατά μήκος του καναλιού.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η ιστορική ομορφιά της πόλης διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έτσι ώστε οι κεραμοσκεπές, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα κτίρια αιώνων να υπάρχουν για να τα θαυμάζουμε σήμερα.

Τι να δείτε στην Κολμάρ

Η πόλη διαθέτει μερικά μουσεία για να εξερευνήσετε, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου Unterlinden με το περίφημο Isenheim Alterpiece του 16ου αιώνα. Υπάρχει, επίσης, ένα Μουσείο Παιχνιδιών και το Μουσείο Bartholdi, στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο τοπικός καλλιτέχνης Frederic-Auguste Bartholdi.

Αξίζει, επίσης, να επισκεφθείτε τη γοτθική εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου με την πολύχρωμη κεραμοσκεπή και τα βιτρό του 13ου αιώνα. Το Pfister House είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της πόλης με το ξύλινο μπαλκόνι του και τον οκταγωνικό πυργίσκο του, όπως και το Koïfhus το πρώην τελωνείο της πόλης που χτίστηκε στο σημείο συνάντησης δύο μεγάλων δρόμων.

Η ιστορία της Κολμάρ

Η Αλσατία είναι το σημείο όπου η Γαλλία συναντά τη Γερμανία, και η κυριότητα της περιοχής έχει αλλάξει αρκετές φορές με την πάροδο των χρόνων.

Το αποτέλεσμα είναι ένας μοναδικός συνδυασμός των πολιτισμών των δύο χωρών -σκεφτείτε κάτι σαν τη Γαλλία με ένα twist. Το Κολμάρ κατακτήθηκε από τους Γάλλους το 1673, αλλά η Γερμανία διεκδίκησε ολόκληρη την περιοχή της Αλσατίας το 1871. Παρέμεινε γερμανική μέχρι μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν δόθηκε πίσω στους Γάλλους, ενώ στη συνέχεια κατελήφθη προσωρινά από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήταν η τελευταία πόλη της Γαλλίας που απελευθερώθηκε στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έκτοτε αποτελεί μέρος της Γαλλίας.