Η πολύχρωμη κωμόπολη, Αρχάνες, είναι χτισμένη σε υψόμετρο 380 μέτρων, στο μέσο μιας λεκάνης που την διαρρέει ο χείμαρρος Καίρατος και την χωρίζει σε δυο άνισα μέρη.

Απέχει 14 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου και μόλις 7 χιλιόμετρα από το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού. Η ευρύτερη περιοχή αποτελεί έναν από τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης.

Ο όμορφος οικισμός με ιστορία 5000 χρόνων έχει μια σημαντική οικιστική ανάπτυξη, ενώ ο χρόνος ο δεν έχει αλλοιώσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του και μάλιστα, χάρη στην υποδειγματική του ανάπλαση, απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ανάπλασης Χωριού.

Στα μουσεία των Αρχανών ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει την ιστορία της περιοχής, μέσα από τα ευρήματα των Μινωικών και Βυζαντινών χρόνων, αλλά και από τα εκθέματα λαογραφικής τέχνης.
Επίσης πλήθος κτιρίων θαυμάσιας αρχιτεκτονικής και βυζαντινές εκκλησίες επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό των Αρχανών ως πρότυπο παραδοσιακό οικισμό.

Η φιλόξενη κεντρική πλατεία είναι το ιδανικό σημείο για να απολαύσετε αυθεντικές γεύσεις της Κρητικής διατροφής, με τη συνοδεία των βραβευμένων κρασιών της περιοχής.

Στην περιοχή των Αρχανών υπάρχουν παλιοί ναοί, όπως η Αγία Τριάδα, καμαροσκέπαστη των αρχών του 14ου αιώνα με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες της Αναλήψεως, της Γεννήσεως της Θεοτόκου και της επίσης καμαροσκέπαστης Αγίας Παρασκευής της ίδιας περιόδου.

Τέσσερα χιλιόμετρα νότια των Αρχανών βρίσκεται ο εγκατελειμένος οικισμός του Βαθυπέτρου. Σε ανασκαφές που έγιναν το 1949 από τον Αρχαιολόγο Σπυρίδων Μαρινάτο έχουν βρεθεί εγκαταστάσεις παρασκευής κρασιού και κεραμικών που αποτελούσαν μέρος Μινωικού οικισμού. Το πατητήρι κρασιού στο Βαθύπετρο είναι ένα από τα αρχαιότερα παγκοσμίως.

Με βάση σας τις Αρχάνες μπορείτε να εξερευνήσετε τη γύρω περιοχή, μέσα από πολλές περιπατητικές διαδρομές, ενώ και η πόλη του Ηρακλείου με τα εντυπωσιακά της αξιοθέατα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Που να μείνετε:
 
Οργανώστε την απόδραση σας στις Αρχάνες και κλείστε ξενοδοχεία στην καλύτερη τιμή μέσω της Μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών HotelsCombined.gr


Villa Orestis Archanes

Από: 40 €

Kalimera Archanes Village Hotel Ηράκλειο

Από: 129 €

Katalagari Country Suites Ηράκλειο
Από: 124 €