Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε μήνυση κατά της Apple και την κατηγορεί για μονοπώλιο στα smartphone, αλλά και παράνομες πρακτικές, εκμεταλλευόμενη την απήχηση των iPhone.

Στην αγωγή συμμετέχουν ακόμη 12 Πολιτείες και ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ ξεκαθάρισε πως «οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να πληρώνουν υψηλότερες τιμές επειδή οι εταιρείες παραβιάζουν το νόμο… Η Apple χρεώνει έως και σχεδόν 1.600 δολάρια για ένα iPhone, γιατί διαθέτει μονοπωλιακή δύναμη στην αγορά των smartphone, όχι επειδή είναι μπροστά από τον ανταγωνισμό. Επί της ουσίας παραβιάζει την ομοσπονδιακή αντιμονοπωλιακή νομοθεσία».

Δημοσίευμα του CCN παραθέτει ορισμένες από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο αμερικανικός κολοσσός και περιλαμβάνουν την προμήθεια 30% που επιβάλει σε εταιρείες που διαθέτουν εφαρμογές στα προϊόντα τους. «Αναγκάζονται να πληρώσουν υψηλή προμήθεια, αλλιώς θα αποκλειστούν από ένα μεγάλο κοινό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, κατηγορείται ότι παρεμποδίζει την αλληλεπίδραση με άλλα λογισμικά, όπως το Android, ενώ δεν δικαιολογούνται οι υψηλές τιμές στα προϊόντα της, όπου φέρεται να μπαίνουν αυθαίρετα.

«Καταπνίγοντας αυτές τις τεχνολογίες, και πολλές άλλες, η Apple ενισχύει το μονοπώλιο των smartphone της, όχι κάνοντας τα προϊόντα της πιο ελκυστικά για τους χρήστες, αλλά αποθαρρύνοντας την καινοτομία που απειλεί το μονοπώλιο των smartphone της Apple», γράφει η καταγγελία του υπουργείου.

Έκτοτε, η μετοχή της Apple υποχώρησε 3% και η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει με τη νομική ομάδα της να απαντήσει στα δικαστήρια, θεωρώντας ότι δεν διαπράττει κάτι παράνομο.