Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσίευσε έκθεση για τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να απειλήσει με εξαφάνιση την ανθρωπότητα.

Ζήτησε λοιπόν, να υπάρξει άμεση παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ στην έκθεση περιέγραψε τους δύο σοβαρούς κίνδυνους που εγκυμονούν και επιβεβαίωσαν επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε στο Gladstone AI και σύμφωνα με το CCN, τα ευρήματα δείχνουν πως τα πιο προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν, στη χειρότερη περίπτωση, «να αποτελέσουν απειλή επιπέδου εξαφάνισης για το ανθρώπινο είδος»

«Θα μπορούσε να μας επιτρέψει να θεραπεύσουμε ασθένειες, να κάνουμε επιστημονικές ανακαλύψεις και να ξεπεράσουμε προκλήσεις που κάποτε θεωρούσαμε ανυπέρβλητες», είπε χαρακτηριστικά ο Τζέρεμι Χάρις, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Gladstone AI. Όμως, τόνισε πως «θα μπορούσε επίσης να επιφέρει σοβαρούς κινδύνους, τους οποίους πρέπει να γνωρίζουμε».

Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, τα πιο προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα.

Επίσης, υπάρχουν ανησυχίες εντός των εργαστηρίων τεχνητής νοημοσύνης ότι κάποια στιγμή θα μπορούσαν να «χάσουν τον έλεγχο» των ίδιων των συστημάτων που αναπτύσσουν, με «δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια ασφάλεια».

«Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης και της AGI (τεχνητή γενική νοημοσύνη) έχει τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια ασφάλεια με τρόπους που θυμίζουν την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων» ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος μιας «κούρσας εξοπλισμών» της τεχνητής νοημοσύνης, συγκρούσεων και θανατηφόρων ατυχημάτων κλίμακας μαζικής καταστροφής».

Έτσι, καταλήγει στο συμπέρασμα πως «υπάρχει σαφής και επείγουσα ανάγκη παρέμβασης της αμερικανικής κυβέρνησης».