Το PS5 έχει κυριαρχήσει στην gaming αγορά όσον αφορά το κομμάτι των πωλήσεων, με αποτέλεσμα να έχει κερδίσει δικαιωματικά τον τίτλο του «βασιλιά» της ένατης γενιάς των οικιακών κονσολών.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ολοκαίνουργια στοιχεία για την πορεία των PS5 και Xbox Series X |S ήρθαν στην επιφάνεια από την Take-Two. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες publishing εταιρίες της βιομηχανίας, αφού βρίσκεται πίσω από franchises όπως τα Grand Theft Auto, NBA 2K, Read Dead, Borderlands, κ.α.

Αναλυτικότερα, σε μια παρουσίαση που αφορούσε τους επενδυτές της, η Take-Two αποκάλυψε πως σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία, τα PS5 και Xbox Series X|S έχουν πουλήσει συνδυαστικά περίπου 77 εκατομμύρια μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Η Take-Two βασίζεται για το νούμερο αυτό σε πηγές όπως οι εταιρίες έρευνας αγοράς IDG Consulting και Newzoo, καθώς και στην ίδια την ένωση της βιομηχανίας, Entertainment Software Association.

Φυσικά, μιας και η Microsoft δεν αποκαλύπτει επίσημα στοιχεία για τις πωλήσεις των Xbox κονσολών από την εποχή του Xbox One, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις επίσημες πωλήσεις του PS5 για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Στις 9 Δεκεμβρίου η Sony είχε ανακοινώσει πως το PS5 ξεπέρασε το τεράστιο ορόσημο των 50 εκατομμυρίων πωλήσεων.

Ακόμη και αν εικάσουμε πως το PS5 δεν πούλησε άλλες κονσόλες το Δεκέμβριο, κάτι απίθανο, αφού λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων οι πωλήσεις είναι υψηλότερες από κάθε άλλη περίοδο, το PS5 έχει προβάδισμα περίπου 2 προς 1 στη γενιά μέχρι στιγμής. Τα Xbox Series X και Xbox Series S έχουν πουλήσει λιγότερο από 27 εκατομμύρια κονσόλες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023, την ώρα που το PS5 έχει ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια από τις αρχές του ίδιου μήνα.

Όπως φαίνεται, ενώ οι πωλήσεις των νέων Xbox κονσολών είχαν ξεκινήσει ικανοποιητικά στις αρχές της γενιάς, πλέον έχουν βαλτώσει για τα καλά. Σύμφωνα με μια διαφορετική ανάλυση από την εταιρία Ampere Analysis, οι πωλήσεις του PS5 ήταν 3 φορές καλύτερες από αυτές των Xbox μέσα στο 2023, πράγμα που σημαίνει πως η ψαλίδα μεταξύ των δύο οικοσυστημάτων όσο πάει και ανοίγει.

Για την ιστορία, η απογοητευτική πορεία του Xbox στην κούρσα των κονσολών έχει φουντώσει τις φήμες πως η Microsoft ετοιμάζεται να ακολουθήσει μια νέα multi-platform στρατηγική, αφήνοντας στο παρελθόν τις αποκλειστικότητες. Η αμερικανική εταιρία έχει τοποθετεί επίσημα, τονίζοντας πως σκοπεύει να ανοίξει τα χαρτιά της την ερχόμενη εβδομάδα.