Ο προημιτελικός ανάμεσα στην Εθνική ομάδα πόλο και την Ιταλία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αναμενόταν ως ντέρμπι και όντως τέτοιο ήταν, με το φινάλε όμως να μην είναι καλό για την Ελλάδα αφού προηγήθηκε με 10-8 και ενώ απέμεναν 2′ 35” για τη λήξη αλλά τελικά ηττήθηκε με 11-10 και έμεινε εκτός 4άδας.

Οι επτά ήττες στις τελευταίες δέκα αναμετρήσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες σήμαινε ότι η παράδοση δεν ήταν υπέρ της ελληνικής ομάδας και δυστυχώς τα πράγματα για ακόμη μία φορά εξελίχθηκαν καλά για τους Ιταλούς, οι οποίοι κατάφεραν στο τέλος να κάνουν την ανατροπή και να πάρουν την πρόκριση για τους ημιτελικούς.

Η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου, η οποία είχε ανέβει στο βάθρο στις τελευταίες δύο διοργανώσεις, ήταν μπροστά με 3-1 στο τέλος του πρώτου οκταλέπτου χάρη σε γκολ των Γενηδουνιά, Γκιουβέτση και Παπαναστασίου, στο δεύτερο όμως τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά…

Η αποβολή του Αργυρόπουλου για βιαιοπραγία είχε ως συνέπεια η Εθνική ομάδα να αγωνίζεται για τέσσερα λεπτά με παίκτη λιγότερο και η Ιταλία το εκμεταλλεύτηκε και πετυχαίνοντας πέντε γκολ πέρασε μπροστά με 6-5. Το παιχνίδι, όπως αναμενόταν, ήταν πραγματικό ντέρμπι, με τους γείτονες να κάνουν το 7-5 και την Ελλάδα να απαντάει ισοφαρίζοντας σε 7-7 και στη συνέχεια σε 8-8.

Αυτό ήταν το σκορ με το οποίο άρχισε το τελευταίο οκτάλεπτο και η Εθνική μας ομάδα έδειχνε έτοιμη για τη νίκη και την πρόκριση αφού ο Γενηδουνιάς με πέναλτι έγραψε το 9-8 και ακολούθησε το 10-8 με νέο πέναλτι του ίδιου παίκτη. Με το χρονόμετρο να δείχνει ότι απέμεναν 2 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα για τη λήξη, η Ελλάδα ήταν το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση αλλά στο τέλος όλα έγιναν λάθος…

Η Ιταλία κέρδισε αποβολή και με άμεση εκτέλεση ο Φοντέλι μείωσε (10-9), αλλά εν συνεχεία χρεώθηκε με αποβολή πάνω στον Κάκαρη. Το σουτ του Γκιουβέτση δεν ήταν καλό αλλά το χειρότερο ήταν ότι η Εθνική δέχθηκε κόντρα και ο Ντι Φούλβιο κέρδισε πέναλτι από τον Παπαναστασίου, με τον Ντι Σόμα να ισοφαρίζει 10-10, με δεύτερο γκολ μέσα σε 38 δευτερόλεπτα. Νέα κερδισμένη αποβολή για την ελληνική ομάδα, τελείωσε άδοξα με λάθος του Φουντούλη. Ο Ντι Φούλβιο (που δεν είχε φανεί καθόλου σε όλο το ματς) κέρδισε έξυπνα το εξάμετρο και «εκτέλεσε» τον Ζερδεβά στα 42” για να ολοκληρώσει την ανατροπή (10-11).

Ο Παπαναστασίου προσπάθησε για την ισοφάριση αλλά δεν τα κατάφερε και τελικά η Εθνική ομάδα πόλο έμεινε εκτός 4άδας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Τα οκτάλεπτα: 3-1, 2-5, 3-2, 2-3