Τα ξημερώματα της 14ης Μαρτίου 1979 ο συναγερμός στο χρυσοχοείο στο κέντρο του Πειραιά χτυπούσε δαιμονισμένα σηκώνοντας τη γειτονιά στο πόδι.

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Ο καταστηματάρχης αλλά και η αστυνομία δεν άργησαν να φτάσουν έξω από την πόρτα του μαγαζιού η οποία έμοιαζε ερμητικά κλειστή. Ο συναγερμός, όμως, εξακολουθούσε να χτυπάει.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος άνοιξε με τα κλειδιά του τα ρολά και στη συνέχεια την είσοδο και μπαίνοντας, με την αστυνομία στο χρυσοχοείο, διαπίστωσε πως ήταν σχεδόν άδειο. Οι περισσότερες βιτρίνες ήταν κενές καθώς είχαν αφαιρεθεί τα κοσμήματα από τις βάσεις τους. Η αστυνομία άρχισε να ερευνά το χώρο ψάχνοντας στοιχεία που θα την οδηγούσαν στην εξιχνίαση της κλοπής.

Οι αστυνομικοί δεν άργησαν να αντιληφθούν πως η ληστεία είχε γίνει με τη μέθοδο του ριφιφί. Και αυτό γιατί κατεβαίνοντας στο υπόγειο του χρυσοχοείου διαπίστωσαν πως στον τοίχο δέσποζε μια μεγάλη τρύπα. Το σχέδιο της ληστείας, όπως όλα έδειχναν, είχε στηθεί αριστοτεχνικά από έμπειρους ληστές καθώς, σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης ή οι δράστες είχαν μπει στην τουαλέτα του διπλανού καταστήματος και σπάζοντας τον τοίχο με ένα σκεπάρνι πέρασαν στο υπόγειο του χρυσοχοείου.

Αν και ο συναγερμός σήμανε αμέσως οι ληστές συνέχισαν το έργο τους κλέβοντας από το κατάστημα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του χρυσοχόου, χρυσαφικά που υπολογίζονταν σε τουλάχιστον δύο κιλά χρυσού. Μεταξύ άλλων, από το χρυσοχοείο έκαναν φτερά 50 χρυσά ρολόγια, 70 σκουλαρίκια, 100 χρυσές ταυτότητες και δύο διαμαντένια βραχιόλια.

Τα στοιχεία που άφησαν πίσω τους οι δράστες ήταν λίγα η αστυνομία,   όμως, ακολουθώντας το… δρόμο των κλοπιμαίων κατάφερε να συλλάβει, λίγο καιρό αργότερα, δύο άνδρες ως υπεύθυνους για τη ληστεία. Ένας 35χρονος τεχνίτης και ένας 40χρονος επιπλοποιός συνεργάστηκαν για να αδειάσουν το κατάστημα μέσα σε λίγα λεπτά. Από την πρώτη στιγμή οι δύο άνδρες, αν και δεν αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στη ληστεία, επιχείρησαν να πείσουν τις αρχές πως έπαιξαν δεύτερο ρόλο ρίχνοντας ο ένας την ευθύνη στον άλλον.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΗ

Την ίδια τακτική ακολούθησαν και λίγους μήνες αργότερα όταν κάθισαν στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 35χρονος ήταν εκείνος που έσκαψε την τρύπα στον τοίχο της τουαλέτας του γειτονικού καταστήματος και εισέβαλε στο κοσμηματοπωλείο. Το γεγονός πως ο συναγερμός χτυπούσε δεν πτόησε τον κατηγορούμενο ο οποίος γέμισε μια σακούλα με κοσμήματα και ρολόγια και έφυγε ανενόχλητος ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που μπήκε στο μαγαζί, δηλαδή από την τρύπα που είχε ο ίδιος ανοίξει στον τοίχο του υπογείου.

Ο 40χρονος φύλαγε τσίλιες έξω από το κατάστημα και όταν ήχησε ο συναγερμός το έβαλε στα πόδια. Την επόμενη ημέρα ο 35χρονος επισκέφθηκε το συνεργό του στο σπίτι του όπου μοίρασαν τα κλοπιμαία τα οποία στη συνέχεια πούλησαν… κοψοχρονιά.

Στο δικαστήριο βγήκαν τα μαχαίρια. Ο 35χρονος ισχυρίστηκε πως ο συγκατηγορούμενος του, του είχε πει ότι ο χρυσοχόος του χρωστούσε 600.000 δρχ. και αρνιόταν να του τα δώσει. Έτσι, όπως είπε, ζήτησε τη βοήθειά του στην κλοπή των κοσμημάτων, ώστε στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσει ως «όπλο» για να πάρει πίσω τα χρήματά του. «Έτσι, κατάφερε να με πείσει για να λάβω μέρος στη ληστεία», είπε ο κατηγορούμενος, απευθυνόμενος στον πρόεδρο.

Στην απολογία του, όμως, ο 40χρονος αρνήθηκε ότι ήταν εκείνος ο «εγκέφαλος» της κλοπής των χρυσαφικών και «έδειξε» ως ενορχηστρωτή της τον 35χρονο. «Παρασύρθηκα. Μου ζήτησε να τον ακολουθήσω για ”να τα οικονομήσουμε για τα καλά”, όπως μου έλεγε» τόνισε στην απολογία του ο κατηγορούμενος και συμπλήρωσε: «σας είπε ένα σωρό παραμύθια για δράκους. Είναι “πρύτανης” στις διαρρήξεις. Έχει ένα ποινικό μητρώο με 100 καταδίκες».

Πρόεδρος: Το δικός σου ποινικό μητρώο είναι μεγαλύτερο κατηγορούμενε.

Κατηγορούμενος: Εγώ κύριε πρόεδρε δεν είμαι διαρρήκτης για αυτό και φύλαγα τσίλιες εκεί. Εγώ το πολύ –πολύ, αν έκανα κάτι, θα ήταν στις ακάλυπτες επιταγές και…

Πρόεδρος: Ναι, ναι. Είναι άλλος ο τομέας δραστηριότητός σου…

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή και των δυο κατηγορουμένων σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Τελικά, το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους κατηγορούμενους και τους καταδίκασε σε κάθειρξη 8 ετών, τον καθένα.