Όταν παρουσίασε την τελευταία εκπομπή του εμβληματικού «Larry King Live» τον Δεκέμβριο του 2010, ο γνωστός παρουσιαστής ολοκλήρωνε μια αδιάλειπτη τηλεοπτική καριέρα 25 ολόκληρων ετών (ξεκίνησε το 1985)!

Το ιερό τέρας των talk show ανέκρινε διασημότητες, έκανε πολιτική και έσπασε κάθε τηλεοπτικό ταμπού στη συντηρητική Αμερική, σκαρφαλώνοντας σταδιακά στις πρώτες θέσεις της αμερικανικής τηλεόρασης.

Άμεσος και αποφασιστικός, φιλοξένησε στη θρυλική πια εκπομπή του τους πάντες, από τον Γιάσερ Αραφάτ, τον Μάικ Τάισον και τον Χιου Χέφνερ μέχρι και όλους μα όλους τους αμερικανούς προέδρους των ημερών του, από τον Τζέραλντ Φορντ μέχρι τον Μπαράκ Ομπάμα!

Στον Λάρι Κινγκ ήταν που αποκάλυψε ο δολοφόνος του Λένον, Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν, τον Δεκέμβριο του 1992, τους λόγους που σκότωσε το θρυλικό «Σκαθάρι» το 1980: «Ήμουν αποφασισμένος να τον σκοτώσω. Ήθελα να πείσω τον εαυτό μου να μην το κάνει και προσευχήθηκα γι’ αυτό, αλλά βαθιά μέσα μου ήξερα ότι θα τον δολοφονούσα», σοκάροντας για δεύτερη φορά την οικουμένη.

Ήταν το 1978 όταν ο γεννημένος στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, Λάρι Τζάιγκερ -τον οποίο ο Ούγκο Τσάβες αποκάλεσε άλλοτε «Larry The King»-, ξεκίνησε δειλά-δειλά τη ραδιοφωνική εκπομπή του «The Larry King Show», με τη δουλειά του στα ερτζιανά να μη διαφεύγει της προσοχής του μεγαλοαφεντικού του CNN, Τεντ Τέρνερ, ο οποίος τον προσέλαβε να παρουσιάσει τη δική του εκπομπή στο γνωστό δίκτυο το 1985, γράφοντας εν αγνοία του τηλεοπτική ιστορία!

Μια ιστορία που θα κρατούσε 25 χρόνια και θα μετρούσε τις δικές της χρυσές σελίδες στα τηλεοπτικά πράγματα των ΗΠΑ, παραμένοντας ταυτοχρόνως παγκόσμιος σταθμός στις συνεντεύξεις.

Παρά την αποχώρησή του λόγω προβλημάτων υγείας από το CNN, ο Κινγκ επέστρεψε στην ενεργό δημοσιογραφία το 2013, ανατρέποντας και πάλι όλους τους κανόνες, καθώς το μέσο με το οποίο υπέγραψε ήταν τώρα το δίκτυο ρωσικών συμφερόντων Russia Today!

Ανατρεπτικός και αντισυμβατικός, ο Κινγκ άλλαξε το πρόσωπο των τηλεοπτικών συνεντεύξεων…

Πρώτα χρόνια

Ο Λόρενς «Λάρι» Χάρβεϊ Τζάιγκερ γεννιέται στις 19 Νοεμβρίου 1933 ως το μεγαλύτερο από τα δύο αγόρια μιας μικροαστικής οικογένειας εβραίων μεταναστών: ο εργάτης και κατόπιν εστιάτορας πατέρας του είχε έρθει στον Νέο Κόσμο από την Αυστρία και η μοδίστρα μητέρα του από τη Λευκορωσία. Σε ηλικία 9 ετών, ο Λάρι χάνει αιφνίδια τον 46χρονο πατέρα του και πλέον η φαμίλια ζει από τα κοινωνικά επιδόματα.

Ο θάνατος του πατέρα επηρέασε τον μικρό σε τέτοιο βαθμό που έχασε ολωσδιόλου το ενδιαφέρον του για τα γράμματα, την ίδια στιγμή που η συναισθηματική του σταθερότητα ανατράπηκε. Ήδη από παιδί ονειρευόταν καριέρα ως ραδιοφωνικός παραγωγός, αν και πλέον τίποτα δεν τον ένοιαζε.

Τέλειωσε μόλις και μετά βίας το σχολείο και έπιασε δουλειά στο τοπικό ταχυδρομείο, κι αυτό για να συμβάλει στο πενιχρό οικογενειακό εισόδημα. Τίποτα δεν προμήνυε την καριέρα του, καθώς ο νεαρός Λάρι έμοιαζε να έχει αποδεχτεί τη μοίρα του παθητικά (όπως εξομολογήθηκε σε παλιότερη συνέντευξή του)…

Καριέρα στο ραδιόφωνο και πρώτες τηλεοπτικές εμφανίσεις

Ήταν από καθαρή τύχη που θα έκανε τα πρώτα του βήματα στο ραδιόφωνο: σε συμπτωματική συνάντησή του με στέλεχος του δικτύου CBS (του παρέδωσε ένα πακέτο, ταχυδρόμος καθώς ήταν), ο μεγαλοπαραγωγός συμβουλεύει τον Λάρι να πάει στη Φλόριντα, μια πολιτεία με ανερχόμενο ραδιόφωνο που έδινε πολλές ευκαιρίες σε άπειρους εκφωνητές.

Χωρίς μεγάλη σκέψη, ο Λάρι μπαίνει στο πρώτο λεωφορείο για το Μαϊάμι και πιάνει σύντομα δουλειά στον ραδιοφωνικό σταθμό WAHR (σήμερα WMBM). Αν και όχι ως ραδιοφωνικός παρουσιαστής, αλλά ως επιστάτης του σταθμού και άνθρωπος γενικών καθηκόντων! Πάντοτε με ανοιχτές τις κεραίες του, όταν παραιτήθηκε παρουσιαστής τον Μάιο του 1957, ο Λάρι ζήτησε και πήρε την ευκαιρία να τον αντικαταστήσει.

Ήταν Πρωτομαγιά του 1957 όταν βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα και εντυπωσίασε τους ιθύνοντες του σταθμού, οι οποίοι του έδωσαν τρίωρη πρωινή εκπομπή, από τις 9:00 μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι! Σύντομα θα εκφωνούσε τα δύο δελτία ειδήσεων του σταθμού, καθώς και τα αθλητικά. Παρά το γεγονός ότι ήταν πλέον άνθρωπος γενικών ραδιοφωνικών καθηκόντων, οι απολαβές του μόνο αυτό δεν αντικατόπτριζαν. Μπορεί να έπαιρνε βέβαια μόλις 55 δολάρια τη βδομάδα, ο νεαρός Λάρι ένιωθε ωστόσο ότι ζούσε το μεγάλο του παιδικό όνειρο…

Την ίδια εποχή ήταν που υιοθέτησε το «Λάρι Κινγκ», όταν ο παραγωγός τού παραπονέθηκε πως το Τζάιγκερ δεν ήταν καθόλου ραδιοφωνικό. Λεπτά πριν βγει στον αέρα, άκουσε τη διαφήμιση του σταθμού για έναν χονδρέμπορα ποτών ονόματι Κινγκ και καλημέρισε λίγο αργότερα το κοινό του ως Λάρι Κινγκ! Ο νεαρός παρουσιαστής απέκτησε σύντομα ένα ονοματάκι και ένα πιστό κοινό στη Φλόριντα.

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του θα ήταν το ντεμπούτο του στο γυαλί. Ήταν το 1960 όταν παρουσίασε την παρθενική του εκπομπή στην τηλεόραση του Μαϊάμι, χτίζοντας αργά αλλά σταθερά το δικό του κοινό, πριν προσθέσει στις δραστηριότητές του στήλη στην εφημερίδα «Miami Herald», διατηρώντας πάντα τη ραδιοφωνική του εκπομπή.

Στην ίδια δεκαετία ήταν που εντάχθηκε στο δυναμικό του τηλεοπτικού θρύλου Jackie Gleason, ο οποίος παρουσίαζε τότε ένα εθνικής εμβέλειας σόου από το Μαϊάμι. Ο Κινγκ αναγνώρισε στον Gleason τον μέντορά του, καθώς αυτός του έμαθε όλα τα μυστικά της τηλεοπτικής παραγωγής…

Συκοφαντία, σύλληψη και αναβίωση της καριέρας του

Το ημερολόγιο έγραφε Δεκέμβριος του 1971 όταν ο Λάρι Κινγκ κατηγορήθηκε για κλοπή από πρώην συνεργάτη του, κάτι που κατέληξε από την πρώτη στιγμή στο να χάσει τόσο τη ραδιοφωνική και την τηλεοπτική, όσο και τη δουλειά του στην εφημερίδα! Και βέβαια μπορεί να αθωώθηκε από όλες τις συκοφαντικές κατηγορίες τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς, πλέον όμως το όνομά του ήταν κηλιδωμένο και ο ίδιος βουτηγμένος στα χρέη.

Δημόσια ταπεινωμένος, έπρεπε τώρα να ξαναρχίσει από την αρχή και δειλά-δειλά: πλέον έγραφε άρθρα σε περιοδικά μικρής κυκλοφορίας προσπαθώντας να ξαναχτίσει την καριέρα του και κάποια στιγμή εξασφάλισε νέα ραδιοφωνική εκπομπή στο ραδιόφωνο του West Coast. Οι επαγγελματικές του περιπέτειες συνεχίστηκαν μέχρι τα τέλη της δεκαετία του 1970, όταν το περιστατικό ξεχάστηκε τελικά και ο Κινγκ μπόρεσε να επιστρέψει στους μεγάλους σταθμούς του Μαϊάμι.

Ήταν ωστόσο το 1978 όταν επαναπροσλήφθηκε στο δίκτυο WIOD για να παρουσιάσει το βραδινό talk show με το όνομά του στον τίτλο: το «The Larry King Show» ξεκίνησε με πάσα επισημότητα στο μεγάλης ακροαματικότητας ραδιόφωνο Mutual Radio Network! Πλέον φιλοξενούσε συνεντεύξεις προσωπικοτήτων και δεχόταν τηλεφωνήματα του κοινού, με την εκπομπή να γίνεται πραγματικά ανάρπαστη και να φτάνει μέσω αναμεταδόσεων σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ.

Όπως είπαμε, ήταν η ακροαματικότητα της εκπομπής που έφερε τον Λάρι Κινγκ στο γραφείο του κατοπινού μεγιστάνα του Τύπου, Τεντ Τέρνερ, καθώς πλέον το talk show του αναμεταδιδόταν σε περισσότερες από 500 εκπομπές των ΗΠΑ! Ο Τέρνερ προσέλαβε το αστέρι του ραδιοφώνου το 1985 για να παρουσιάσει το δικό του talk show στο πρωτόβγαλτο τότε Cable News Network!

Τα υπόλοιπα είναι λίγο-πολύ τηλεοπτική ιστορία, καθώς το «Larry King Live» έμελλε να γίνει το πρώτο διεθνούς εμβέλειας τηλεοπτικό talk show! Για τα επόμενα 25 χρόνια, ο Κινγκ ανέπτυξε ένα τεράστιο και φανατικό κοινό που συντονίζονταν ανελλιπώς για να ακούσει τις συνεντεύξεις του με τους αμερικανούς προέδρους, αθλητές, ηθοποιούς, διπλωμάτες, ακόμα και «σκοτεινές» προσωπικότητες.

Η εκπομπή έγινε σύντομα η πλέον δημοφιλής της αμερικανικής τηλεόρασης και συνέβαλε κι αυτή με τη σειρά της στην καθιέρωση του CNN στα τηλεοπτικά πράγματα των ΗΠΑ. Κάθε διασημότητα όφειλε τώρα να περάσει από το ανακριτικό τραπέζι του Κινγκ, ο οποίος με την απροσχημάτιστη απλότητα και το αντισυμβατικό του στιλ αποδείχθηκε ακαταμάχητος τόσο για το κοινό όσο και τους συνεντευξιαζόμενους. Ταυτοχρόνως, το «Larry King Live» ήταν η πρώτη ζωντανή εκπομπή των ΗΠΑ με συμμετοχή του τηλεοπτικού κοινού στις συζητήσεις!

Ως απόδειξη της επιρροής του talk show του Κινγκ, αυτόν επέλεξε ο προεδρικός υποψήφιος Ross Perot να ανακοινώσει την κάθοδό του στην κούρσα για το χρίσμα το 1992. Την ίδια στιγμή, ο Κινγκ χρησιμοποίησε τη δημοφιλέστατη εκπομπή του ως πλατφόρμα χρηματοδότησης αναρίθμητων φιλανθρωπικών σκοπών, αφήνοντας το στίγμα του σε πολλές δράσεις αγαθοεργίας.

Τον Ιούνιο του 2010, έπειτα από 25 χρόνια επιτυχιών και με περισσότερα από 7 εκατ. δολάρια ετήσιες απολαβές, ο βασιλιάς του talk show ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τον θρόνο του στο CNN. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, το δίκτυο έχρισε διάδοχό του τον βρετανό Πιρς Μόργκαν.

Ήταν τα προβλήματα με την ευαίσθητη καρδιά του που τον ανάγκασαν να αποσυρθεί από την ενεργό δημοσιογραφική δράση, καθώς ήδη από το 1987 είχε υποστεί καρδιακή προσβολή και το 1997 υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στην καρδιά του…

Άλλες δράσεις και προσωπική ζωή

Πέρα από την τηλεοπτική του καριέρα, ο παρουσιαστής έχει εμφανιστεί ως Λάρι Κινγκ σε αρκετές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, δανείζοντας ταυτοχρόνως την παγκοσμίως αναγνωρίσιμη φωνή του σε αρκετά κινούμενα σχέδια, όπως τα «Shrek 2» (2004), «Shrek the Third» (2007) και «Bee Movie» (2007).

Ταυτοχρόνως, μετά την περιπέτεια της υγείας του το 1987, έχει συγγράψει αρκετά βιβλία για την καρδιοπάθεια και την αντιμετώπισή της, ενώ το 2009 κυκλοφόρησε και την αυτοβιογραφία του, το «My Remarkable Journey».

Εξίσου θρυλικός έχει μείνει και για τις τόσες φορές που ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας, καθώς έχει στο ενεργητικό του 8 γάμους με 7 γυναίκες (το «κουνελάκι» του Playboy, Alene Akins, το παντρεύτηκε 2 φορές)! Τις γαμήλιες περιπέτειές του τις ξεκίνησε νωρίς-νωρίς στη ζωή του, καθώς στα 19 του παντρεύτηκε την κοπέλα του από το σχολείο Freda Miller. Εφτά γάμους αργότερα, ο Κινγκ έγινε τέσσερις φορές πατέρας.

Το 1997 παντρεύτηκε την κατά 26 χρόνια νεότερη και Νο 7 σύζυγό του, την τραγουδίστρια και παρουσιάστρια Shawn Southwick, σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες τρεις μόλις ημέρες πριν υποβληθεί στην εγχείριση καρδιάς. Το ζευγάρι ανακοίνωσε τον χωρισμό του τον Απρίλιο του 2010, αν και η διαδικασία του διαζυγίου έχει πλέον παγώσει, με τους δυο τους να δηλώνουν ότι παραμένουν μαζί για χάρη των παιδιών τους…

Στον επαγγελματικό στίβο, ο Κινγκ συνίδρυσε το 2012 την εταιρία παραγωγής Ora TV, ενώ από το 2013 φιλοξενεί όπως είπαμε τη δική του εκπομπή «Larry King Now», η οποία μεταδίδεται μάλιστα διαδικτυακά. Και συνεχίζει ακάθεκτος…

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr