Ο προεκλογικός αγώνας συνήθως έχει πολλά στάδια και αρκετές φορές οι πολιτικοί προχωρούν σε κινήσεις και παρουσίες που, ενδεχομένως, δεν αποτελούν προσωπικές τους επιλογές, αλλά συμβουλές επικοινωνιολόγων. Κάτι τέτοιο προγραμματίστηκε για σήμερα το πρωί και αφορά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η προγραμματισμένη του εμφάνιση στην πρωινή εκπομπή της Ελεωνόρας Μελέτη στο Mega εντάσσεται στον σχεδιασμό που έχει γίνει στο πρωθυπουργικό επιτελείο και αφορά το αναγκαίο φλερτ του Κυριάκου Μητσοτάκη με ένα κοινό που δεν είναι πολιτικοποιημένο και έχει άλλα στοιχεία αξιολόγησης των πολιτικών. Πριν λίγες ημέρες είχε μιλήσει σε μία νέα κοπέλα που έχει έντονη παρουσία στα social media και έδειξε μερικές φορές αιφνιδιασμένος από τις ερωτήσεις. Πάντως θα κάνει και άλλες τέτοιες παρεμβάσεις στην πορεία προς τις εκλογές.

Η αργκό του Τσίπρα

Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σχεδιάζει παρόμοιες κινήσεις, αλλά όχι σε πρωινάδικα τέτοιου τύπου, όπως έμαθα, αλλά σε εκπομπές με άλλη φυσιογνωμία που να παραπέμπουν σε νέους ανθρώπους. Γι’ αυτό και ο ίδιος έχει αρχίσει να υιοθετεί, κατ’ εντολήν και αυτός των επικοινωνιολόγων, την αργκό των νέων. Θυμηθείτε το πρώτο ιντερνετικό σποτάκι του Τσίπρα πριν μήνες με την προσφώνηση «μπρο». Η στρατηγική του επιλογή είναι να ενδυναμωθεί όσο δύναται η δημόσια εικόνα του ειδικά στους νέους ψηφοφόρους και προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν και κάποιες κινήσεις που θα αφορούν προτάσεις πιο εξειδικευμένες για νεολαίους. Πάντως και στην περίπτωση του κ. Τσίπρα, αν και είναι σε καλύτερη μοίρα όσον αφορά την στάση των νέων έναντί του σε σχέση με τον Μητσοτάκη, υπάρχει σημαντική απόσταση.

Τα μαγειρεία του επικρατείας

Ψάξε, ψάξε δε θα το βρεις, λέγαμε πιτσιρικάδες, αλλά για παιχνίδι και όχι για τα ψηφοδέλτια Επικρατείας που μένουν ακόμα ανοικτά και αυτό θα ισχύσει σίγουρα έως την Κυριακή του Θωμά, εκτός απρόοπτου. Είθισται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας να κλειδώνουν την ύστατη στιγμή και αυτό θα γίνει και στην περίπτωση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, αν και μερικά ονόματα έχουν οριστικά κλειδώσει. Σας τα αναφέρω, διότι ρώτησα χθες βράδυ τι γίνεται και μου τα σημείωσαν και είπα να σας τα δώσω για σχολιασμό. Στη ΝΔ σίγουρος είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, και ένα «πουλάκι» μου είπε για τον Άκη Σκέρτσο, που θα αναλάβει και ρόλο όπως σας ενημέρωσα χθες, εκπροσώπου της ΝΔ. Για τον Σκέρτσο μην το δέσετε, αν και υπάρχει σχετική εισήγηση, αν και δε βλέπω να έχει πολλές πιθανότητες. Ένα άλλο «πουλάκι» μου είπε για την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αλλά ρωτώντας έμαθα πως περισσότερο την ενδιαφέρει η Ευρωβουλή. Στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η κατάσταση είναι πιο καθαρή: Ευάγγελος Αποστολάκης, Όθων Ηλιόπουλος και Πόπη Τσαπανίδου, ενώ αναζητείται ο τέταρτος. Για την τέταρτη θέση μου λένε ότι παίζουν δυο ονόματα, αυτό της Λούκας Κατσέλη και του Διονύση Τεμπονέρα, εργατολόγου με έντονη κομματική δραστηριότητα εσχάτως, αν και η πρώτη έχει περισσότερες πιθανότητες. Για το ΠΑΣΟΚ οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα είναι στην πρώτη εκλόγιμη θέση ο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Παναγιώτης Δουδωνής. Ίδωμεν, αν και θεωρώ ότι και στη ΝΔ θα έχουμε εκπλήξεις.

Η αγωνία του Σαμαρά

Μαθαίνω ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει αγωνία για τους δικούς του ανθρώπους που είναι υποψήφιοι σε διάφορες περιοχές. Και προς αυτή την κατεύθυνση έχει ενεργοποιηθεί ένα τεράστιο δίκτυο υποστηρικτών των σαμαρικών υποψηφίων, μερικοί από τους οποίους είναι: ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης στην Αχαΐα, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος στην Β΄ Θεσσαλονίκης, ο Μίλτος Χρυσομάλλης στην Μεσσηνία, ο Κώστας Βλάσσης στην Αρκαδία, ο Χαράλαμπος Αθανασίου στην Λέσβο, ο Στέργιος Γιαννάκης στην Πρέβεζα, κ.α. Επίσης, δίνει κατεύθυνση για στήριξη του Άδωνι Γεωργιάδη στον βόρειο τομέα της Β΄ Αθηνών, του Μάκη Βορίδη στην Ανατολική Αττική, του Κώστα Κυρανάκη στο νότιο τομέα της Β΄ Αθηνών. Οι εκλεκτοί του Αντώνη Σαμαρά που έχουν ελπίδες εκλογής ή επανεκλογής είναι περίπου 20 σε όλη την επικράτεια.

Οι τροπολογίες

Δεν είχε τελειωμό, κατά την λαϊκή αργκό αυτό που έγινε με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν τις τελευταίες δυο ημέρες στο Κοινοβούλιο που σταματάει τις εργασίες του λόγω των εορτών του Πάσχα και μετά δε θα γίνει συνεδρίαση, καθώς θα διαλυθεί η Βουλή. Ήταν πάρα πολλές και μάλιστα αρκετές εξ αυτών κατατέθηκαν και ξημερώματα. Π.χ. στις 1:30 κατατέθηκε τροπολογία που αφορούσε τις πρυτανικές εκλογές. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, επειδή στα τρία ιδρύματα, τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας, εδώ και μήνες τα 6 εσωτερικά μέλη δεν μπορούν να εκλέξουν τα 5 εξωτερικά μέλη. Για να αποφευχθεί λοιπόν ένα πιθανό νέο αδιέξοδο ενόψει εκλογών για Συμβούλια Διοίκησης σε κεντρικά ιδρύματα (ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, κλπ) κατατέθηκε η σχετική τροπολογία που μεταφέρει τελικά την αρμοδιότητα για την εκλογή των εξωτερικών μελών στη…Σύγκλητο.

Σοκ στην Κουμουνδούρου με Αντώναρο

Σοκ υπέστησαν, μην πω πολλαπλά εγκεφαλικά, στην Κουμουνδούρου με την ανεξήγητη κίνηση του Βαγγέλη Αντώναρου, υποψηφίου πλέον του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην Ανατολική Αττική. Ο Αντώναρος έδωσε συνέντευξη χθες στον Realfm και τον Νίκο Χατζηνικολάου και χαρακτήρισε «απολειφάδι» της πολιτικής ζωής το ΠΑΣΟΚ. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η συγκεκριμένη τοποθέτηση καθώς το ΠΑΣΟΚ είναι εν δυνάμει μελλοντικός κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Αμέσως έγινε ο κακός χαμός στο διαδίκτυο και έσπασαν τα τηλέφωνα. Ο τελευταίος εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή τι να κάνει αναγκάστηκε να προβεί σε διευκρινίσεις για να επέλθει ηρεμία. «Κάποιοι σπεύδουν,από κεκτημένη ταχύτητα, να παρερμηνεύσουν την ατυχή επιλογή μιας λέξης μου για το ΠΑΣΟΚ. Ήθελα απλά να πω ότι σήμερα αποτελεί πλέον μικρό μέρος του μεγάλου ιστορικού ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Η αναφορά δεν ήταν απαξιωτική, όπως είπα σε ραδιοφωνικό σταθμό της Πάτρας. Διαχρονικά πιστεύω: Την σύγχρονη δημοκρατία στην Ελλάδα εδραίωσαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κι ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τα γεγονότα των τελευταίων 50 ετών θα τα αναλύσει και θα τα κρίνει η ιστορία».

Όλα έχουν την τιμή τους

«Όλα έχουν την τιμή τους». Με αυτή τη φράση απάντησε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Σαράντη, Κώστας Ροζακέας, μιλώντας σε χρηματιστηριακούς αναλυτές και δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια σχετικής ενημερωτικής συνάντησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που διοργάνωσε η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. «Όποιος θέλει ας έρθει», ανέφερε επίσης μετά το συγκεκριμένο ερώτημα που του έθεσαν για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο να εξαγοραστεί ο όμιλος από κάποιον άλλον, τη στιγμή που μας έχει συνηθίσει να εξαγοράζει εκείνος. Γρήγορα όμως ο ίδιος ήρθε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι οποιαδήποτε σχετική συζήτηση κινείται καθαρά σε θεωρητικό επίπεδο. Ο μεγαλύτερος ελληνικός όμιλος καλλυντικών και ειδών φροντίδας σπιτιού στην Ελλάδα που τζίραρε 445 εκατομμύρια ευρώ το 2022 και αναμένεται ότι θα φτάσει τα 480 εκατομμύρια ευρώ το 2023. Και όπως μαθαίνω αναζητά και άλλες ευκαιρίες εξαγορών. Το σημαντικότερο όμως που καλείται να ανασυστήσει, είναι η δυναμική που είχε στην αγορά των καλλυντικών πριν από το «διαζύγιο» με τη L’Oreal.

Προχωράει το επενδυτικό της Bennett

Συνολικά 50 εκατομμύρια ευρώ θα διαθέσει η φαρμακοβιομηχανία Bennett, η οποία μαθαίνω ότι αυτή την περίοδο κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που θα ανοίξουν τον δρόμο για την δημιουργία νέου εργοστασίου και κέντρου έρευνας και ανάπτυξης φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Εθνική Οδό, εκεί όπου στεγάζονταν κατά το παρελθόν οι εγκαταστάσεις της βιομηχανίας Σιλβεστρίδης. Ο σχεδιασμός προβλέπει να στηθεί ένα κτίριο 20.000 τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο θα στεγάζονται το καινούργιο εργοστάσιο και το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων.

Μία πολυαναμενόμενη άφιξη

Τον Μάιο θα ανοίξει τις πόρτες του το πρώην ξενοδοχείο Esperia, όπως που είπε άνθρωπος της αγοράς. Ήδη οι πρώτες αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές λεπτομέρειες άρχισαν να εμφανίζονται στους περαστικούς καθότι αφαιρέθηκαν οι προστατατευτικοί μουσαμάδες που κάλυπταν τις όψεις του. Το κτίριο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω. Το ακίνητο έχει αποκτήσει από το 2019 ο ισραηλινός όμιλος, Fattal Hotels και πρόκειται να δημιουργήσει το ξενοδοχείο Leonardo Royal Esperia Palace HotellAthens, υπό το brand, Leonardo Hotels. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε πυρετώδη εξέλιξη οι εργασίες στο εν λόγω κτίριο, τις κατασκευαστικές εργασίες στο οποίο έχει αναλάβει η ΕΘΝΟΚΑΤ. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο θα δώσει νέα πνοή στον κεντρικό και «ταλαιπωρημένο» δρόμο της Αθήνας, καθώς όπως θα θυμάστε το κτίριο ήταν εγκαταλειμμένο και αναξιοποίητο τα τελευταία χρόνια. Η Fattal διατηρεί ήδη ένα ξενοδοχείο στα Κολύμπια της Ρόδου, το Leonardo Kolymbia Resort και με την ολοκλήρωση της Σταδίου θα έχει και ένα ακόμη πεντάστερο ξενοδοχείο στο χαρτοφυλάκιό της, αυτή τη φορά στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η Alfa επεκτείνεται

Κίνηση εισόδου στα αρτοσκευάσματα έκανε η εταιρεία ζύμης Alfa, η οποία προχώρησε στην εξαγορά του 36,5% στην επίσης ελληνική εταιρεία Panini Αρτοποιήματα της οικογένειας Βούλγαρη, η οποία εδρεύει στη Βέροια. Με αυτόν τον τρόπο η Alfa ανοίγεται και σε μία ακόμα κατηγορία τροφίμων, η οποία παρουσιάζει συνάφεια με τον τομέα της ζύμης όπου ειδικεύεται. Θα πρέπει να σας παρουσιάσω όμως και τα δεδομένα. Η Panini το 2021 είχε τζίρο 8,14 εκατομμύρια ευρώ, από 6,98 εκατομμύρια ευρώ το 2020, αλλά τα καθαρά της αποτελέσματα ήταν ζημιογόνα στις 319,7 χιλιάδες ευρώ από κέρδη μετά από φόρους 205,5 χιλιάδες ευρώ το 2021 αντίστοιχα.