Όσο προχωράμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου συμπληρώνονται τα παζλ στα κόμματα για διάφορες θέσεις. Και αυτό που έχει ενδιαφέρον στο κυβερνών κόμμα είναι ποιος θα εκπροσωπεί τη ΝΔ στο δρόμο προς τις εκλογές. Υπήρχαν διάφορες σκέψεις στην αρχή, αλλά κατέληξαν στην απόφαση να είναι όχι γυναίκα, αλλά ένας εκ των βασικών υποστηρικτών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έτσι υπάρχει πρόκριμα για τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, να είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει τη ΝΔ στις εκλογές. Μάλιστα έμαθα ότι υπήρξε και σχετική συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Α. Σκέρτσο που δεν αποκλείεται όπως έγινε η δουλειά να τον δούμε και σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Οι οδηγίες σε υποψηφίους

Η στήλη έμαθε χθες και το βασικό non paper που πάει στους υποψηφίους της ΝΔ για τις προσεχείς εκλογές. Τι λέει αυτό; Τα εξής… Να δοθεί ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία για να μπορούμε να συνεχίσουμε αυτήν την πορεία. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Όλα αυτά τα οποία πετύχαμε μπορούν εύκολα να ανατραπούν, εάν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι αυτό το οποίο προσδοκούμε. Στόχος είναι να φέρουμε τη Νέα Δημοκρατία ισχυρή και αυτοδύναμη στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Στην κάλπη της 21ης Μαΐου, υπάρχει μόνο μία ουσιαστικά πρόταση διακυβέρνησης. Όλα τα υπόλοιπα τα οποία ακούω, δεν βγάζουν ιδιαίτερο νόημα. «Προοδευτική διακυβέρνηση», λένε κάποιοι, πρωθυπουργός ο «άγνωστος Χ», λένε κάποιοι άλλοι. Εμείς τους απαντούμε: Νέα Δημοκρατία στην Κυβέρνηση αν θέλετε να ξέρετε ότι αυτό το οποίο ψηφίζετε, είναι αυτό το οποίο θα έχετε την επόμενη μέρα. Για να μην βρεθείτε μπροστά σε εκπλήξεις. Μετά την αποχώρηση από την κάλπη, κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Όλα αυτά τα οποία πετύχαμε μέσα σε τέσσερα χρόνια, μπορούν εύκολα να ανατραπούν, εάν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι αυτό το οποίο προσδοκούμε. Διεκδικώ, ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία για να μπορούμε να συνεχίσουμε αυτήν την πορεία.

Το δίλημμα της μίας κάλπης

Αυτό που έχει σημασία είναι το γεγονός ότι η ηγεσία της ΝΔ κατανόησε την ατυχή αρχική έμπνευση να δώσει βάρος στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και να αφήσει στην άκρη την πρώτη αναμέτρηση. Αυτό πλέον άλλαξε ως εξής, όπως αποτυπώνεται στο κομματικό non paper: Μία είναι η κάλπη. Αυτή της 21η Μαΐου. Αυτή είναι η κάλπη που θα καθορίσει τελικά τις εξελίξεις. Στην κάλπη της 21ης Μαΐου θα κριθεί αν η χώρα θα συνεχίσει να πορεύεται προς το μέλλον με αυτοπεποίθηση και σταθερότητα ή αν θα ξανακυλήσει πίσω. Αν θα καταφέρουμε να διαφυλάξουμε όλα όσα πετύχαμε αυτή την τετραετία ή αν θα επιστρέψουμε σε ένα περιβάλλον υψηλών φόρων, ανασφάλειας, ανοιχτών συνόρων, μιας Ελλάδας αδύναμης, μιας Ελλάδας την οποία θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Μία είναι η κάλπη. Αυτή είναι η κάλπη που θα καθορίσει τελικά τις εξελίξεις. Υπάρχουν διάφοροι οι οποίοι λένε «δεν βαριέσαι, επειδή σίγουρα θα έχουμε δεύτερες εκλογές, να μη ψηφίσουμε στην πρώτη κάλπη» ή «στην πρώτη κάλπη να ψηφίσουμε κάποιους άλλους, να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας». Είναι μεγάλο λάθος. Η 21η Μαΐου είναι η κάλπη που θα τα κρίνει όλα.

Οι γέφυρες Τσίπρα

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνει γέφυρες προς τη μεσαία τάξη και επιμένει στην προγραμματική αντιπαράθεση. Στο πλαίσιο αυτό θα προτάξει το πρόγραμμα του κόμματός του, ώστε να απαντήσει στα ερωτήματα των πολιτών, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ θα επιχειρούν να αλλάξουν την ατζέντα με αντιπερισπασμούς.

Το τετράπτυχο Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πειστεί ότι πρέπει να επενδύσει στο τετράπτυχο «αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος» που κατά τον κ. Τσίπρα, συμπυκνώνει τις εμβληματικές προγραμματικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με βασικούς αποδέκτες εργαζόμενους, μεσαία τάξη και επαγγελματίες καθώς και συνταξιούχους.

Τα «γλυκάδια» στους δημοσίους υπαλλήλους

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει όμως και «γλυκάδια» στους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς υποσχέθηκε, αν και δεν την είδαν τα ΜΜΕ – δείγμα της προβληματικής που υπάρχει στο επικοινωνιακό επιτελείο, αύξηση κατώτατου μισθού στα 880 με παράλληλη αύξηση 10% στο Δημόσιο για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους και την απόδοση των αναδρομικών -και της 13ης σύνταξης- στους συνταξιούχους.

Νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης

Δεν είναι και λίγα και το τσουβάλι γεμίζει ως εξής, θυμίζοντας το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το 2014 σε νέα έκδοση. Επίσης, προβάλλει την υπόσχεση της μείωσης του ΦΠΑ και του ΕΦΚ ώστε να σπάσει, όπως λένε από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «ο μηχανισμός παραγωγής αισχροκέρδειας και αναδιανομής από τις τσέπες εργαζομένων και μεσαίας τάξης στα καρτέλ ενέργειας, τροφίμων και καυσίμων μέσα από τις επιδοτήσεις που προέρχονται ακριβώς από τα υπερέσοδα του Δημοσίου λόγω ακρίβειας». Μεγάλη σημασία δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο που παρουσίασε στα μέσα της εβδομάδας, για τη ρύθμιση χρεών και τα κόκκινα δάνεια με προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης. Από την Κουμουνδούρου μιλάνε για εμβληματική μεταρρύθμιση που απαντά σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα εργαζομένων και μεσαίας τάξης που είναι αυτό της συσσώρευσης χρεών, καθώς το ιδιωτικό χρέος την τελευταία τετραετία έχει αυξηθεί κατά 40 δισ. ευρώ. Στον καμβά αυτό τίθεται και το δίλημμα των εκλογών κατά τον κ. Τσίπρα που είναι: «ρύθμιση δανείων ή αναδιανομή περιουσίας από τη μεσαία τάξη στα χέρια των λίγων».

Η πρόταση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό

«Ποιον έχει στο μυαλό του ο Νίκος Ανδρουλάκης;». Αυτό το ερώτημα έχει κυριαρχήσει τις τελευταίες ημέρες στους τίτλους των μέσων ενημέρωσης. Η απάντηση είναι η προφανής και ουσιαστική επιλογή. «Το πρόσωπο κάθε πολίτη, με σιγουριά και προοπτική για το αύριο. Το πρόσωπο μιας σύγχρονης Ελλάδας, ενός αξιόπιστου κράτους με θεσμούς και κανόνες, που νοιάζεται για τους πολίτες του. Και με τη δική σου απόφαση Αλλαγής, θα τα καταφέρουμε», δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στη νέα διαδικτυακή καμπάνια του κινήματος, απαντώντας στο ερώτημα ποιο πρόσωπο έχει στο μυαλό του.

Ποιο είναι το πρόσωπο;

Είναι το πρόσωπο του νέου, με αισιοδοξία, όταν παίρνει τον μισθό του και βρίσκει σπίτι. Προτείνουμε: 150.000 κοινωνικές κατοικίες για νέους με χαμηλό ενοίκιο. Επιδότηση εισφορών για να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Το πρόσωπο του υγειονομικού, με περηφάνια για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προτείνουμε: Κέντρο Υγείας σε όλη την Ελλάδα. Αξιοπρεπείς αμοιβές – βαρέα και ανθυγιεινά. Σύγχρονα δημόσια νοσοκομεία χωρίς ελλείψεις προσωπικού. Το πρόσωπο του μικρομεσαίου επιχειρήσεων, χωρίς το άγχος των οφειλών. Προτείνουμε: 120 δόσεις για οφειλές σε Εφορία και ΕΦΚΑ. Χρηματοδότηση για καινοτόμες ψηφιακές επενδύσεις. Τα πρόσωπα κάθε οικογένειας, χωρίς ανασφάλεια για το μέλλον. Προτείνουμε: Προστασία της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών. Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής. Μείωση φόρου στη μισθωτή εργασία. Το πρόσωπο του αγρότη, χωρίς ανησυχία για τους καρπούς του μόχθου του. Προτείνουμε: Μείωση του κόστους παραγωγής. Προστασία της αγροτικής γης από πλειστηριασμούς. Ακατάσχετο αποζημιώσεων και επιδοτήσεων. Το πρόσωπο του συνταξιούχου, με αξιοπρέπεια και σεβασμό για τους κόπους μιας ζωής. Προτείνουμε: Νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Οι βολές Μητσοτάκη για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ προς τις επιχειρήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σε σχέση με τις επιχειρήσεις, συμμετέχοντας σε ενημερωτική εκδήλωση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Δεν παρέλειψε όμως να ρίξει και «καρφιά» για την πολιτική της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο ουσιαστικά για άγνοια του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και για εμμονή σε ιδεοληψίες από πλευράς της. Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε ευθείες βολές για την αντιπολίτευση και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν πολλοί που μπορούν να φανταστούν ότι όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, θα μπορούσαν να τα είχαν κάνει οι προηγούμενοι που μας κυβερνούσαν. Αμφιβάλλω εάν θα καταλάβαιναν τα μισά, από αυτά τα οποία είπαμε σήμερα για το πώς δουλεύει πραγματικά η οικονομία. Μάλλον θα ήταν κολλημένοι σε ιδεοληψίες και σε λογικές, οι οποίες έρχονται από το παρελθόν», ήταν μερικά από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού.

Τι συζητάει η Philosofish με τη Lidl

Με πρόγραμμα 15 εκατομμυρίων ευρώ κινείται η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στις ιχθυοκαλλιέργειες, Philosofish, η οποία αυτή τη στιγμή ακολουθεί την Avramar στον κλάδο από πλευράς οικονομικών μεγεθών. Η επιχείρηση που έχει τζίρο 100 εκατομμύρια ευρώ και ιδιοκτησιακά ανήκει στον εφοπλιστή, Νίκο Λυκιαρδόπουλο, στον fund manager Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου και τον οικονομολόγο, Γιώργο Μομφεράτο, αναπτύσσεται διαρκώς. Αποτελεί την μετεξέλιξη της πρώην Μπιτσάκος που εξαγόρασε αρκετά χρόνια πριν και αυτή τη στιγμή μαθαίνω ότι συζητάει με τη Lidl στην Ελλάδα για να τις δίνει τα ψάρια της. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η επένδυση της Philosofish για δισκάκια ψαριών με απεντερωμένο και αποστεωμένο προϊόν, κάτι που ταιριάζει ιδανικά στη φιλοσοφία της Lidl, η οποία δεν διαθέτει ιχθυοπωλεία στα καταστήματά της παρά μόνο συσκευασμένο ψάρι. Όλα λοιπόν δείχνουν ότι θα είναι ο επόμενος παίκτης που θα μπει στα ράφια της αλυσίδας. Προς το παρόν πάντως στην Ελλάδα η επιχείρηση δραστηριοποιείται μόνο στον Σκλαβενίτη. Η μεγάλη της δύναμη είναι οι εξαγωγές, οι οποίες της προσφέρουν το 90% του τζίρου της και μόλις το 10% προέρχεται από την εγχώρια αγορά.

Οι επενδύσεις Λακασά και της Olympia Electronics και ο στόχος του Μαϊάμι

Η Olympia Electronics είναι μία από τις ανερχόμενες επιχειρήσεις, απολύτως υγιής οικονομικά και διαρκώς αναπτυσσόμενη τα τελευταία χρόνια, επικεφαλής της οποίας είναι ο εκ βορείου Ελλάδος ορμώμενος, Δημήτρης Λακασάς. Όπως μαθαίνω, αυτή την περίοδο ετοιμάζει το άλμα στο Μαϊάμι, όπου στοχεύει να «πουλήσει» συστήματα πυρασφάλειας και αυτοματισμών για πλοία, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το Μαϊάμι θεωρείται η «Μέκκα» των κρουαζιεροπλοίων και όπως φαίνεται ο επιχειρηματίας έχει δει εκεί μία μεγάλη ευκαιρία που κάνει κινήσεις για να την αξιοποιήσει.

Ο Kώστας Πιστιόλας, η Agrino και το «πεντάστερο»

Ο Κώστας Πιστιόλας, δεν είναι άλλος εκ των μελών της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας του Αγρινίου, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της την βιομηχανία ρυζιών και οσπρίων, Agrino. Όπως μαθαίνω, αποφάσισε να στραφεί και σε άλλες δραστηριότητες πέραν της οικογενειακής Agrino μετά από μακρά πορεία σε αυτήν. Γι’ αυτό και άφησε τη σκυτάλη στον ξάδελφό του, Τάσο, ο οποίος σήμερα διοικεί την εταιρεία. Το ενδιαφέρον στην περίπτωσή του είναι ότι εκτός από τον ξενοδοχειακό κλάδο όπου διατηρεί το Marpessa Hotel του Αγρινίου, το οποίο πρόσφατα μετατράπηκε από τετράστερο σε πεντάστερο, συνέστησε ενεργειακή κοινότητα με φωτοβολταϊκά, εξετάζοντας εναλλακτικές επιχειρηματικές διαδρομές μακριά από τα καθημερινά δρώμενα της Agrino.

Πέφτουν τα πρόστιμα «βροχή» στα μεγάλα σούπερ μάρκετ

Μου λένε ότι τον τελευταίο μήνα τα πρόστιμα σε μεγάλες αλυσίδες πέφτουν βροχή από τα κλιμάκια της περιφέρειας Αττικής. Σχεδόν μηδενός εξαιρουμένου, όλες οι γνωστές επιχειρήσεις έχουν βρεθεί στο στόχαστρο τον τελευταίο ένα μήνα. Στο δρόμο που χάραξε ο Άδωνις Γεωργιάδης και η ΔΙΜΕΑ, επιβάλλοντας πρόσφατα βαρύτατα πρόστιμα σε μεγάλες αλυσίδες. Οι τελευταίες παραβάσεις σχετίζονται κυρίως με διαφορετικές τιμές στο ράφι και διαφορετικές στην ταμειακή.