Και τώρα η μάχη του σταυρού και επισήμως για τους υποψηφίους της ΝΔ. Όχι για τους νυν βουλευτές, αλλά για τα πρόσωπα που ανακοινώθηκαν χθες και επισήμως, αν και μερικοί έχοντας προνομιακή πληροφόρηση είχαν αρχίσει να τρέχουν καιρό τώρα. Πάμε λίγο στους παλιούς, πριν πούμε κάποια πράγματα για τους πρωτοεμφανιζόμενους. Στα ψηφοδέλτια θα είναι τελικά ο πρώην υπουργός Μεταφορών και νυν βουλευτής Σερρών, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, ενώ όπως γνωρίζαμε ο πρώτος ξάδελφός του, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δε θα είναι μετά από πάρα πολλά χρόνια υποψήφιος. Αντίθετα ο έτερος πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα δώσει, για τελευταία φορά τη μάχη στη Μεσσηνία. Ποιοι επίσης δεν θα είναι υποψήφιοι και έχει ενδιαφέρον, αν και σας είχε πληροφορήσει έγκαιρα η στήλη εδώ και εβδομάδες; Η Γεωργία Μαρτίνου, η κόρη του γνωστού εφοπλιστή στην Ανατολική Αττική. Ο Κώστας Τζαβάρας στην Ηλεία, ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης στην Α’ Πειραιώς και ο Γιώργος Βαγιωνάς στην Χαλκιδική. Ακόμα, όπως ξέραμε και επιβεβαιώθηκε εκτός ψηφοδελτίων είναι η ευρωβουλευτές, Μαρία Σπυράκη, η Σοφία Νικολάου και ο Ανδρέας Πάτσης. Αντίθετα, αν και έχει λίγες πιθανότητες να συμμετάσχει, ακόμα είναι ανοικτό τι θα γίνει με τον παραιτηθέντα βουλευτή Φθιώτιδας, Θέμη Χειμάρα, μετά τα αποτελέσματα έκθεσης του ΣΔΟΕ και κυρίως εάν του δοθεί δεύτερη ευκαιρία.

Ενδιαφέρουσες υποψηφιότητες

Τι εντόπισα στους νέους υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ που ανακοινώθηκαν χθες; Ο τέως επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Ηλεία. Η χήρα σύζυγος του Μανούσου Βολουδάκη, Σέβη, η οποία κατεβαίνει στα Χανιά. Στην Α’ Πειραιά ο Νικόλαος Βλαχάκος αδελφός του ήρωα των Ιμίων, Παναγιώτη Βλαχάκου, όπως και η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Στην Ανατολική Αττική η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Στον Βόρειο Τομέα Αθηνών ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νικόλαος Παπαθανάσης και η αθλητικογράφος, Άρια Αγάτσα. Στον Δυτικό τομέα της Αθήνας η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική, Μαρία Συρεγγέλα. Στον Νότιο τομέα της Αθήνας ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός, Ποσειδώνας Γιαννόπουλος, ο ηθοποιός Σταύρος Νικολαΐδης, γνωστός από τα «Εγκλήματα», η κόρη της Φάνης Πάλλη Πετραλιά, Θεοδώρα. Στη Λέσβο ο δημοσιογράφος και σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ιάσων Πιπίνης, ενώ ο έτερος σύμβουλος στο Μέγαρο Μαξίμου και δημοσιογράφος Γρηγόρης Ψαριανός θα είναι υποψήφιος στο νότιο τομέα της Β’ Αθηνών. Στη Μαγνησία ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός στον πρωθυπουργό με αρμοδιότητα στις φυσικές καταστροφές.

Άρωμα… ΠΑΣΟΚ

Στον Δυτικό τομέα της Αθήνας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στην Κεφαλονιά – Ιθάκη ο γνωστός καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας. Η Νέα Δημοκρατία έχει και άλλες μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ. Απόστολος Σπυρόπουλος στην Αρκαδία, γιος του Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευή Φτακλάκη στα Δωδεκάνησα και Χαρίκλεια Ντερμανάκη στα Χανιά. Επίσης, η Άννα Ροκοφύλλου στην Α’ Αθηνών, κόρη του Χρήστου Ροκόφυλλου, επί σειρά ετών υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Γυναίκες με συμβολισμό

Ανάμεσα στα ονόματα καταξιωμένων γυναικών που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού με το γαλάζιο ψηφοδέλτιο υπάρχουν και ορισμένες επιλογές με ιδιαίτερα υψηλό συμβολισμό. Όπως η Άρτεμις Νικηφόρου στο Ρέθυμνο, μια από τοις νοσηλεύτριες που ως εθελόντρια έδωσε τη μάχη στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, την περίοδο της πανδημίας. Στο Ηράκλειο της Κρήτης κατεβαίνει με τη ΝΔ είναι η Θεονύμφη Πασπαλάκη, βοηθός ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων, η οποία έχασε το χέρι της σε τροχαίο, προσπαθώντας να σώσει τον γιο της. Μια διαφορετική υποψηφιότητα περιλαμβάνεται στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και θα δώσει τη μάχη του σταυρού στις επικείμενες εθνικές εκλογές, είναι η Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος στο Μενίδι και από τους ελάχιστους του τομέα της που δραστηριοποιούνται στην Αττική, η οποία υπηρετεί ως γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής. Στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθηνών συμμετέχει η δικηγόρος Φαίδρα Τσαλαχούρη, που είναι ΑμεΑ. Υποψήφια θα είναι ακόμα η Ρομά, Ισμήνη Λαζαροπούλου, γραμματέας Πανελλήνιου Μορφωτικού Συλλόγου Ελλήνων Αθιγγάνων, που κατεβαίνει στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας. Η Μαρκέλα Τσάπη κατεβαίνει στη Χίο με τη ΝΔ και αποτελεί την πρώτη υποψήφια από τα Ψαρά στο ψηφοδέλτιο της κεντροδεξιάς παράταξης.

Το θεσμικό τείχος στον Κασιδιάρη

Μέχρι τις 5 Μαΐου ο Άρειος Πάγος θα έχει αποφασίσει το τι μέλλει γενέσθαι με το κόμμα, «Έλληνες για την Πατρίδα» του Ηλία Κασιδιάρη. Η κυβέρνηση εξετάζει να καταθέσει ρύθμιση έως την Μεγάλη Δευτέρα και να ψηφιστεί έως την Μεγάλη Τετάρτη, διότι τότε θα σταματήσει η Βουλή τις εργασίες της για το Πάσχα και δε θα ανοίξει διότι θα διαλυθεί με Προεδρικό Διάταγμα για τις εκλογές. Με τη ρύθμιση θα επιδιωχθεί να διασφαλιστεί η απαγόρευση καθόδου του κόμματος που έχει ιδρύσει ο Κασιδιάρης, παρά τα σχέδια για να τεθεί στην ηγεσία του ο πρώην δικαστικός Αναστάσιος Κανελλόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιπλέον ρύθμιση που εξετάζει η κυβέρνηση θα ορίζει η απόφαση να ληφθεί από την ολομέλεια του α’ τμήματος του Αρείου Πάγου, δηλαδή και των 10 μελών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, και όχι μόνο από τη πενταμελή επιτροπή, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Υποψηφιότητες με σφραγίδα Τσίπρα

Και ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε χθες ο ίδιος δυο ονόματα υποψηφίων, του γνωστού διεθνώς καθηγητή αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ιατρού Γρηγόρη Γεροτζιάφα που θα είναι υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Μάλιστα προβλήθηκε και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο Γρ. Γεροτζιάφας μιλάει και δηλώσει πως στρατεύεται. Η άλλη υποψηφιότητα είναι της Διάνας Βουτυράκου, μιας νέας κοπέλας που είναι Ιδρύτρια της Unique Minds. Το 2018 κατέκτησε την 1η θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής. Είναι η πρώτη Ελληνίδα και η νεότερη που ορίστηκε ποτέ κριτής σε Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Η Δ. Βουτυράκου θα είναι υποψήφια στην Δυτική Αττική.

Ρόλο στην Κατσέλη

Τα ψηφοδέλτια Επικρατείας της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, θα ανακοινωθούν μετά το Πάσχα και έμαθα ότι ειδικά για την αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχει μεγάλη πίεση και αρκετές εισηγήσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετήσει σε εκλόγιμη θέση την Λούκα Κατσέλη, ειδικά μετά και την προ ημερών εκδήλωση για τα κόκκινα δάνεια.

Η μάχη στα σούπερ μάρκετ

Η ΑΒ Βασιλόπουλος θέλει να γίνει η φθηνότερη αλυσίδα. Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας μετρήσεων NielsenIQ έδειξε όμως σε επίπεδο επιλογής και αξιολόγησης από τους καταναλωτές έχασε μερίδιο στην πίτα του ανταγωνισμού, τη στιγμή που οι δύο μεγάλοι της ανταγωνιστές, Σκλαβενίτης και Lidl έδειξαν να κερδίζουν έδαφος σε αυτόν τον τομέα. Η προσπάθεια της δεύτερης μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, ΑΒ Βασιλοπουλος, είναι να κερδίσει έδαφος στην αγορά μέσα από τη μείωση των τιμών. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι ο τζίρος της κινείται χαμηλότερα αυτή τη στιγμή σε σύγκριση με τη συνολική αγορά, η οποία αύξησε τις πωλήσεις της κατά 12% στο δίμηνο του 2023, ενώ αντίστοιχα η αύξηση του τζίρου της ΑΒ Βασιλόπουλος στο ίδιο διάστημα υπολογίζεται σε μονοψήφιο ποσοστό.

Οι αλυσίδες βάζουν τον κόσμο με κουπόνια στα μαγαζιά τους

Ακούω επίσης ότι η ΑΒ κάνει κίνηση να πουλάει αρνιά με μπόνους φέτος το Πάσχα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για κάθε ένα ένα αρνί η ΑΒ Βασιλόπουλος θα δίνει και δύο δωροεπιταγές αγορών των 6 ευρώ η καθεμία. Κι αν αγοράσει κάποιος μισό αρνί, θα του δίνουν μία δωροεπιταγή των 6 ευρώ. Θυμάμαι, ότι παλιότερα, στην περίοδο που ήταν πιο πολύ της μόδας τα κουπόνια στις κυριακάτικες εφημερίδες, πολλά σούπερ μάρκετ έδιναν κουπόνι έκπτωσης 5 ευρώ στο αρνί για το Πάσχα και αντίστοιχη έκπτωση για τη γαλοπούλα τα Χριστούγεννα. Με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά το «παιχνίδι» γίνεται απευθείας από τις αλυσίδες στα καταστήματα και όχι από τους εκδότες και τις εφημερίδες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Θα σας πω το μυστικό. Οι αλυσίδες με τις προσφορές θέλουν εκτός από το να προσελκύσουν πελάτες, να τους βάλουν στο κατάστημά τους για να ψωνίσουν και κάτι αυθόρμητα μαζί με τα αναγκαία. Κάτι περιττό δηλαδή. Έτσι, τους δίνουν το κίνητρο με εκπτώσεις και κουπόνια να μπουν στα καταστήματά τους και να αγοράσουν. Χωρίς να το κάνουν πλέον μέσω τρίτων όπως κάποτε. Η αμεσότητα μετράει βλέπετε.

Οι ευσεβείς πόθοι για λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Ο νόμος για τη λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές έχει ήδη περάσει. Σας θυμίσω ότι στον αρχικό νόμο 4177 του 2013 ήρθε να προστεθεί πρόσφατα το άρθρο 15Α. Και με αυτόν τον τρόπο το επίμαχο άρθρο λέει ότι «το ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα μπορεί να παρατείνεται με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Δημάρχου, μετά από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου, μέχρι και τις 6:00 της επόμενης ημέρας. Με την ίδια απόφαση ορίζεται το χρονικό διάστημα για το οποίο επιτρέπεται η παράταση του ωραρίου». Ακούω τώρα ότι το υπουργείο Ανάπτυξης ποντάρει πολλά στον ανταγωνισμό για να ανοίξουν περισσότερες Κυριακές από τις υφιστάμενες τα καταστήματα και σε άλλους δήμους. Ο τουρισμός είναι ένα κίνητρο γι’ αυτό. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Κάποιος από το υπουργείο μου σιγοψυθίριζε ότι σιγά σιγά όλα θα γίνουν. Με το χρόνο και την ώρα τους. Σύντομα πολλά θα έχουν αλλάξει για να ανοίγουν τα καταστήματα λίγο περισσότερο τις Κυριακές, όπως υποστήριζε. Μένει να το δούμε.

Ο Μητσοτάκης στην παρουσίαση της Αναπτυξιακής Τράπεζας

Στη σημερινη εκδήλωση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, θα βρίσκεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα κινητικός προεκλογικά και δεν αφήνει εκδήλωση για εκδήλωση που να μην πηγαίνει, προετοιμάζοντας το έδαφος για την 21η Μαΐου. Οι επενδύσεις είναι ένα από τα πεδία που πάντοτε ενδιέφερε την κυβέρνηση και μάλιστα, ειδικά στην περίπτωση της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Εκεί θα βρίσκεται και ο Άδωνις Γεωργιάδης και που όπως μαθαίνω θα ξεδιπλώσει το πλάνο επενδύσεων και συνεργειών με άλλα κράτη, στον τομέα αυτόν.

Η Intercontinental μπαίνει στο Πόρτο Χέλι με το mega brand «Six Sences»

Μία μεγάλη επένδυση που προσέλκυσε έναν μεγάλο παίκτη της ξενοδοχειακής αγοράς, μαθαίνω ότι θα γίνει στο Πόρτο Χέλι και στην περιοχή του πρώην Costa Perla. Στην Ελλάδα θα έρθει το πολυτελέστατο brand της Six Sences, που ανήκει στην Intercontinental και θα δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα spa στην Ευρώπη. Η επένδυση γίνεται από την ελληνική Golden Land Goutos, την Taconic Capital και τη Cedar Capital σε έκταση συνολικής επιφάνειας 75 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι. Εκεί υπάρχει ένα παλιό ξενοδοχείο 12.000 τετραγωνικών που θα γκρεμιστεί και στη θέση του θα χτιστεί ένα πολυτελές θέρετρο 8.000 τετραγωνικών και άλλα 8.000 τετραγωνικά μέτρα, θα χωριστούν σε 10 βίλες που θα δημιουργηθούν εκεί. Η συνολική επένδυση αγγίζει τα 75 εκατομμύρια ευρώ.