Την ώρα που το Brussels Group θα επεξεργάζεται την τελική συμφωνία που κατέθεσε η κυβέρνηση για να επιτευχθεί μία λύση πακέτο, η καρδιά του ελληνικού ζητήματος θα χτυπά παράλληλα στη Δρέσδη, όπου θα συνεδριάζουν οι G7, με την Ελλάδα να μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ σε ρόλο… Δούρειου Ιππου.

Οι διήμερες επαφές των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των μεγαλύτερων οικονομιών αναμένεται να απασχοληθούν από το ζήτημα της Ελλάδας και την ανάγκη να βρεθεί μία οριστική λύση στην «έδρα» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα είναι και ο οικοδεσπότης της συνάντησης, υποδεχόμενος τους ομολόγους τους από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιαπωνία. Εκπρόσωπος της ΕΕ θα είναι ο Ντόναλντ Τουσκ, της Κομισιόν ο Πιερ Μοσκοβισί και της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι. Παράλληλα, θα μετέχουν και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο γγ του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία και γνωστοί οικονομολόγοι.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως έγινε χθες γνωστό έπεισε τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ να θέσει το ζήτημα της Ελλάδας, πιέζοντας για μία λύση τους «σκληρούς» άξονες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή τόσο τον οικοδεσπότη, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπό την προϋπόθεση η ελληνική πλευρά να καταθέσει εν τω μεταξύ την καλύτερη δυνατή προσφορά (best offer) για να υπάρχει το ανάλογο έρεισμα να τεθεί το θέμα σε ανώτατο επίπεδο. Το πρακτορείο Reuters ανέφερε σε τηλεγράφημά του ότι οι οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αναμένεται να πιέσουν τις χώρες της Ευρωζώνης και την Ε.Ε. και κυρίως από τη Γερμανία, να βρεθεί άμεσα μια λύση με την Ελλάδα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η γερμανική Suddeutsche Zeitung, η οποία σημείωνε σε ρεπορτάζ της ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν για μία οριστική λύση στο θέμα με σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό και ενάντια στη λογική της στείρας ύφεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση των G7 σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών γίνεται για να εξεταστεί η παγκόσμια οικονομική κατάσταση, επτά χρόνια μετά την κρίση του 2008, και αναμένεται να τονιστούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για μία νέα έξαρση της οικονομικής κρίσης από ένα ενδεχόμενο ελληνικό «ατύχημα».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε χθεσινές του δηλώσεις παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα θα τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, παρά το γεγονός ότι οι G7 δεν είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για το ελληνικό ζήτημα, καθώς «ΗΠΑ, Καναδάς και Ιαπωνία ζητούν να μάθουν ποιες είναι οι εξελίξεις στις ελληνικές διαπραγματεύσεις.

Πιέσεις ΗΠΑ για την Ελλάδα

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πιθανόν θα ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών του κόσμου αυτή την εβδομάδα στη Γερμανία προκειμένου η ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με αντάλλαγμα την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων, δήλωσε χθες αξιωματούχος προσκείμενος στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις στο διεθνές πρακτορείο Reuters.

Αν και επισήμως το ζήτημα της Ελλάδας δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συζητήσεων, τα προβλήματα της χρηματοδότησης και του κρατικού χρέους της είναι πιθανό να συζητηθούν στο περιθώριο της συνόδου, σημείωσαν δύο αξιωματούχοι.

«Θα ανέμενα πως οι Αμερικανοί θα ασκήσουν πιέσεις στους Ευρωπαίους στη Δρέσδη όσον αφορά την Ελλάδα», είπε ο πρώτος αξιωματούχος. «Οι Αμερικανοί τονίζουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους και μας λένε ότι πρέπει να βρούμε μια λύση, ότι πραγματικά δεν μπορούμε να θέτουμε το χώρο του ενιαίου νομίσματος σε κίνδυνο εξαιτίας της Ελλάδας».

Στους γεωπολιτικούς κινδύνους οι Αμερικανοί περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί στη Ρωσία για βοήθεια, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος. «Εάν η Ελλάδα για κάποιο λόγο στρεφόταν στη Ρωσία, και η Μόσχα αναμιγνυόταν περισσότερο, θα μπορούσε να αποκτήσει υπερβολικά μεγάλη επιρροή μέσα στο NATO και στην ΕΕ όσον αφορά τις πολιτικές έναντι της Ρωσίας», εξήγησε ο αξιωματούχος που έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι θεωρεί μικρό τον κίνδυνο αυτό, διότι η ρωσική κυβέρνηση αντιμετωπίζει η ίδια μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Άλλος ένας γεωπολιτικός κίνδυνος, υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος, είναι η απειλή εξτρεμιστικά κινήματα, εμπνεόμενα από τη Μέση Ανατολή, να εμφανιστούν στην Ελλάδα. «Η συνολική εικόνα στην περιοχή, το έδαφος για την καλλιέργεια εξτρεμισμού, στην Ελλάδα υπάρχει μια ορισμένη παράδοση εξτρεμισμού… υποθέτω ότι αυτό είναι κάτι που ανησυχεί τους Αμερικανούς», είπε ο μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος.