Στην επιτακτική ανάγκη προσέλκυσης ξένων ανάπτυξη επενδύσεων καθώς και στο λόγο του ταξιδιού του στη Ρωσία και σε άλλες χώρες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και τον τηλεοπτικό σταθμό «Star», τονίζοντας πως πρέπει να διορθωθεί η Δημόσια Διοίκηση και να σταθεροποιηθεί η φορολογία.

Στο ερώτημα πως μπορούμε να προσελκύσουμε επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα, δηλαδή σε μια χώρα που έχει αρνητικές εισηγήσεις, την ώρα που η Ευρώπη και το ΔΝΤ διατάζει να πάρουμε μέτρα λιτότητας, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα που ακόμα κι αν ξεπεράσουμε τη χρηματοπιστωτική δυσκολία και αντιμετωπίσουμε τα άμεσα προβλήματα με μια συμφωνία, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί εάν δεν έχει επενδύσεις. Η Ελλάδα έχει πολλές και σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, και με τον τουρισμό που δεν θα χαθεί ποτέ, πρέπει να βρούμε τη λύση».

Ως μεγάλο πρόβλημα στο θέμα των επενδύσεων ο κ. Τσίπρας εντόπισε την «γραφειοκρατία και την ασταθή φορολογία, εφόσον ένας επενδυτής έρχεται στην χώρα και δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο χρόνο θα του πάρει και πόσο εντέλει θα κοστίζει η επενδυτική διαδικασία. Δεν ξέρει πόσα πρέπει να πληρώσει κάτω από το τραπέζι. Πρέπει να βελτιώσουμε την Δημόσια διοίκηση και να συμφωνήσουμε σε ένα φορολογικό σύστημα υψηλότερο η χαμηλότερο, αλλά σίγουρα σταθερό».

Αν και, όπως διευκρίνισε, στην πλειονότητα του χρόνου έχει ασχοληθεί με την διαπραγμάτευση , μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει διάφορα ταξίδια με σκοπό να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια χώρα που θα προσελκύει επενδύσεις. «Και στη Ρωσία για αυτό το λόγο πήγαμε, όχι για να ζητήσουμε λεφτά σαν επαίτες για την διαπραγμάτευση. Δεν είμαι χαζός να μην γνωρίζω πως η λύση θα βρεθεί σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αλλά πρέπει να φτιάξουμε έναν “επενδυτικό κουμπαρά” μέσα από όλες τις χώρες.

Ψάχνουμε να ξεκλειδώσουμε κάθε πόρτα ώστε να υπάρξουν επενδύσεις. Δεν θέλουμε να βγούμε έξω από το πλαίσιο του ανταγωνισμού. Και παρόλο που πολλοί έκαναν λόγο για φιάσκο στην υπόθεση της Ρωσίας, εμείς λύσαμε ένα τεράστιο ζήτημα φυσικά με by pass. Φυσικά δεν είναι εφικτό να κάνει κανείς άρση των κυρώσεων για μια χώρα γιατί θα έχει κυρώσεις από τον παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου, αλλά εμείς λύσαμε το θέμα της ελληνικής παραγωγής με τα προϊόντα που θα διαθέτονται στη Ρωσία».

Όσον αφορά για την κυρία Μέρκελ ο κ Τσίπρας διευκρίνισε πως μετά την γνωριμία τους κατάλαβε πως δεν είναι τυχαίο πως έχει μείνει τόσα χρόνια καγκελάριος. «Τώρα που γνώρισα την Άνγκελα Μέρκελ από κοντά, έχω την αίσθηση ότι δεν είναι τυχαίο που έχει μείνει τόσα χρόνια Καγκελάριος. Είναι μία ανατολικογερμανίδα, πάρα πολύ τακτική και επιμελής δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω. Είναι μελετημένη, είναι διαβασμένη και έχει αυτή την γερμανική κουλτούρα, όπου θέλει και αυτό είναι καλό για τη σχέση μας, να λέει ο άλλος την αλήθεια και να μην κοροϊδεύει. Και εγώ αυτό επιχειρώ».