«Ορθάνοιχτο» άφησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος σε περίπτωση που η συμφωνία είναι έξω από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

«Εμείς δεν ήρθαμε να κυβερνήσουμε ερήμην την λαϊκής βούλησης. Θα τηρήσουμε αυτή την εντολή όσο πιο πιστά μπορούμε. Αυτό κάνουμε. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Ματώνουμε και εμείς για να σταματήσει αυτός ο λαός να ματώνει. Αυτή η εντολή μου βάζει όρια» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και πρόσθεσε: «Αν βρεθώ στην δύσκολη θέση δεν έχω άλλο αποκούμπι. Προφανώς και δεν θα πάμε σε εκλογές. Γιατί να πάμε σε εκλογές; Έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση με 162 βουλευτές να τη στηρίζουν και τις δημοσκοπήσεις να μας δίνουν 12 μονάδες διαφορά. Νομοσχέδιο δεν μπορεί να πάει σε νομοσχέδιο. Όχι αν υπάρχει ένα κρίσιμο εθνικό θέμα με δημοσιονομικές προεκτάσεις. Αλλά δεν θα φτάσουμε εκεί. Θα υπάρχει συμφωνία. Έναν έντιμο συμβιβασμό θα τον περάσουμε από την Βουλή».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Ή ο κ. Ντράγκι δεν μπορεί να ξεχωρίσει το ευρωπαϊκό από το μνημονιακό πρόγραμμα ή έχει αλλάξει στάση το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΕΚΤ και αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε. Λίγο πριν τις εκλογές η ΕΚΤ είχε εφαρμόσει την ποσοτική χαλάρωση. Ελπίζαμε και συνεχίζουμε να ελπίζουμε πως θα επικρατήσει η λογική και πως θα πάμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό. Μόνο οι κοντόφθαλμοί δεν θέλουν μια λύση».

«Μας έστησαν παγίδα γιατί πόνταραν σε αριστερή παρένθεση»

Την πεποίθησή του πως η Άνγκελα Μέρκελ έχει πρόθεση να δοθεί λύση εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και υπογράμμισε πως δέχεται «πόλεμο και πιέσεις» προκειμένου να μην εφαρμοστεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

«Η Μέρκελ έχει πρόθεση για λύση. Διαχειρίζεται δύο καυτά θέματα. Το ένα είναι η Συμφωνία του Μινσκ (για το Ουκρανικό) και η άλλη η Συμφωνία της Αθήνας. Μια χρεωκοπία της Ελλάδας θα ήταν αποτυχία για την Μέρκελ και την Ευρώπη. Η καγκελάριος βρίσκεται εγκλωβισμένη στο ότι δεν μπορεί να παραδεχθεί ότι επί πέντε χρόνια η Ελλάδα ακολουθούσε ένα λάθος πρόγραμμα που σκόρπισε την πείνα, τον τρόμο και τον φόβο» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η αλήθεια είναι πως μετά την 20η Φλεβάρη δίνεται μια μάχη για να παρθούν πίσω κάποια από τα συμφωνημένα. Διότι δεν καταφέραμε μεν να σκίσουμε το μνημονίου αλλά είχαμε πάρει μια συμφωνία που μας έδινε την δυνατότητα να ξεφύγουμε από το e- mail Χαρδούβελη και την Πέμπτη αξιολόγηση. Η ακινησία παράγει φόβο για ύφεση. Θα μου ήταν τρομερά εύκολα να έκλεινα μια συμφωνία με βάση το e- mail Χαρδούβελη. Αλλά δεν έχω μια τέτοια εντολή. Έχει να κάνει με το αν η ΕΕ δέχεται την δημοκρατία. Αν η ΕΕ δέχεται πως οι λαοί μπορούν να αποφασίζουν για την τύχη τους».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο εσωτερικό της χώρας σημείωσε πως: «κάποιοι επέλεξαν να μην πάρουμε εξάμηνη παράταση αλλά δίμηνη, ώστε, να βρεθούμε σε ένα ναρκοθετημένο πεδίο. Είναι σαφές ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι μας έστησαν παγίδα. Και όχι απλά την έστησαν αλλά την προπαγάνδιζαν κιόλας ως «αριστερή παρένθεση». Κάποιοι ακόμα και τώρα καιροφυλακτούν και επιχαίρουν στην προοπτική της αποτυχίας. Όταν πηγαίνω στην Βουλή και δέχομαι την επίθεση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως θα ρίξουμε τη χώρα σας βράχια και θα με στείλουν στο ειδικό δικαστήριο τι είναι; Πρόβλεψη ή απειλή»;

«Θα προτιμούσαν έναν υπουργό που θα του έλεγαν… forget it»

Πλήρη στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και παράλληλες αιχμές κατά του Γ. Στουρνάρα, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και τον τηλεοπτικό σταθμό «Star»

«Τόσο εγώ όσο και το σύνολο της κυβέρνησης στηρίζουμε τον Γιάννη Βαρουφάκη. Τους έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει την γλώσσα τους καλύτερα από αυτούς. Δεν κάνει πίσω και επιμένει στις απόψεις του. Ο Βαρουφάκης είναι asset για την κυβέρνηση Οι πολιτικοί είναι άνθρωποι και έχουν συναισθήματα. Δεν είναι δυνατόν άλλα να λένε μπροστά σου και άλλα να λένε μετά σε δηλώσεις στα ΜΜΕ και εσύ να είσαι εντάξει μαζί τους. Δημιουργήθηκε ένα αρνητικό περιβάλλον αλλά είναι και αυτό μέρος της διαπραγμάτευσης. Θέλουν να τον αποδομήσουν. Θα προτιμούσαν να έχουν έναν υπουργό που να του λένε forget it και εκείνος να το ξέχναγε» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η διαπραγμάτευση δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο. Βρισκόμαστε στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης. Χρειάζεται να έχουμε έναν καλύτερο συντονισμό. Δεν είναι αλήθές ότι δεν τους δίνουμε στοιχεία».

Παράλληλα, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Όταν μιλάμε για Ευρώπη και εταίρους δεν είναι το ίδιο πράγμα. Δεν έχουν όλοι την ίδια στόχευση. Υπάρχουν κάποιοι που μας στήνουν παγίδες. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι στοιχηματίζουν σε αποτυχία της Ελλάδας. Δουλεύει διαρκώς η μονταζιέρα με διαρροή ψευδών ειδήσεων. Εμείς δεν το κάνουμε αυτό. Εμείς δεν μπλοφάρουμε. Δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση, δεν υπάρχει μνημόνιο. Οι δανειστές, ωστόσο, επιμένουν στο μνημόνιο γιατί το θεωρούν παιδί τους. Επιμένουν να βάζουν στο τραπέζι, συντάξεις, μειώσεις μισθών κλπ Οι νίκες στα σημεία που πετύχαμε ήταν σημαντικές νίκες. Επί Σαμαρά οι συνθήκες ελέγχου από την τρόικα ήταν εξευτελιστικές. Έχω αναφορές πως υπουργοί περίμεναν επί οκτώ ώρες σε ένα σαλονάκι για να γίνουν δεκτοί και να τους εξετάσουν οι τροϊκανοί. Αυτά τώρα τελείωσαν. Μπορείς να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα είτε με διαγραφή, είτε με απομείωση του χρέους, είτε με roll over. Αλλά αν το θέταμε από την αρχή αυτό δεν πρόκειται να είχαμε συμφωνία. Γι’ αυτό πιστεύω πως θα έχουμε μια ενδιάμεση συμφωνία αφήνοντας στην άκρη (για τώρα) τα αγκάθια».

Για το ασφαλιστικό ο κ. Τσίπρας είπε πως θα το βρούμε μπροστά μας, γιατί είναι δύσκολο θέμα, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο μιάς ενδιάμεσης συμφωνίας, και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να τεθεί τον Ιούνιο. Τώρα, είπε, απαιτείται ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, γιατί το ασφαλιστικό επιδεινώθηκε λόγω μεγάλης αύξησης της ανεργίας και είναι ανάγκη να βρεθούν νέοι πόροι που θα έρθουν με την ανάπτυξη.

«Δεν πρότεινα τον Κώστα Καραμανλή για ΠτΔ»

«Δεν είναι αλήθεια ότι πρότεινα στον Κώστα Καραμανλή για πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπάρχει εκτίμηση αλλά και έντονες πολιτικές διαφορές. Η μόνη πρόταση που κάναμε ήταν στον Προκόπη Παυλόπουλο» τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και τον τηλεοπτικό σταθμό «Star» και πρόσθεσε: «Η φιλοσοφία μου δεν είναι φιλοσοφία του πάρε τα όλα και της ρεβάνς, κάποιοι με πίεζαν από το κόμμα για να βάλω έναν αριστερό , αλλά η φιλοσοφία μου είναι ότι στην κρίσιμη στιγμή για την χώρα χρειάζεται ενότητα πολιτική και συστράτευση».

Για τα ταμειακά διαθέσιμα των δημόσιων φορέων, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, λέγοντας πως η προηγούμενη κυβέρνηση κούρεψε τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως αυτή η κίνηση έγινε γιατί η χώρα διαπραγματεύεται με όρους εκβιασμούς από την απέναντι πλευρά.

Μιλώντας για την αντιπολίτευση, δήλωσε πως ζητά συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ενώ όπως δήλωσε, η προηγούμενη κυβέρνηση ζητούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ συστράτευση στην καταστροφή.

«Σε δύο βδομάδες θα έχουμε μια πρώτη συμφωνία με ένα ελάχιστο πακέτο μέτρων»

Το νομοσχέδιο για τις φυλακές δεν ήταν φωτογραφικό για την περίπτωση του Σάββα Ξηρού και δεν δημιούργησε πρόβλημα στις σχέσεις μας τις ΗΠΑ δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και τον τηλεοπτικό σταθμό «Star», ενώ προσέθεσε πως πρέπει η δημοκρατία να δείξει το ανθρώπινό της πρόσωπο.

«Καταρχάς πιστεύω, και το λέω με δεδομένα που έχω, ότι αυτό που είπατε ως αρνητικό αποτέλεσμα δεν έχει συμβεί, δεν έχουμε χαλάσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, αυτή η διαφωνία με τον Ξηρό δεν θα επηρεάσει τη σχέση μας στη διαπραγμάτευση. Καταθέσαμε ένα πρόγραμμα για την αποσυμφόρηση των φυλακών, που έχει άμεση σχέση και με την έννοια του ελέγχου. Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Η διάταξη δεν είναι φωτογραφική κι αυτό φαίνεται, από το γεγονός πως ο ίδιος αρνείται να βγει με το βραχιολάκι, αν είχαμε συνεννοηθεί δεν θα υπήρχε αυτή η άρνηση. Η δημοκρατία δεν μπορεί να εκδικείται, όταν ένας άνθρωπος έχει σκλήρυνση κατά πλάκας και σχεδόν τύφλωση οφείλει να δείξει το ανθρώπινό της πρόσωπο»ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στη σημείωση του δημοσιογράφου πως οι παθήσεις συνέβησαν εν μέσω της τρομοκρατικής δράσης του Σάββα Ξηρού, καθώς και στο γεγονός πως δεν έχει αποκηρύξει την δράση του, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως «δεν μπορείς να κάνεις φωτογραφική αρνητική διάταξη σε ένα νόμο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε δεχτεί πρόστιμα ως χώρα για την μη τήρηση των νόμων για τις φυλακές. Και αξίζει να σημειώσω πως η κυβέρνηση Σύριζα είναι δύο και τρεις φορές πιο ευαίσθητη στα θέματα τρομοκρατίας γιατί παλαιότερα έγιναν εγκλήματα στο όνομα της αριστεράς. Η αφαίρεση ανθρώπινης ζωής δεν είναι επαναστατική αλλά εξουσιαστική πράξη. Αλλά αν πιστεύουμε πως ένας άνθρωπος ασθενής δεν είναι επικίνδυνος πια πρέπει να δείξουμε ότι η δημοκρατία δεν φοβάται και έχει ανθρώπινο πρόσωπο».

Επίσης για το πώς θα καταφέρει να πετύχει έναν στόχο που φαντάζει ακατόρθωτο στα μάτια των πολλών ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά «Θα απαντήσω με αισιοδοξία. Δεν σημαίνει πως έχεις την εξουσία όταν έχεις και την διακυβέρνηση, υπάρχουν πολλές εξουσίες, συστήματα διαπλοκής, μιντιακή εξουσίας, γραφειοκρατία κι ένα σύστημα αδράνειας που σε κρατάει πίσω. Πιστεύουμε ότι στο τέλος της ημέρας όταν παλεύεις για κάτι τι οποίο είναι δίκαιο, το πιστεύεις και έχεις την πλειοψηφία του λαού δίπλα σου, θα φέρεις αποτελέσματα, το πιστεύω αυτό κι ας λένε κάποιοι πως είναι ουτοπία και δεν μπορεί να συγκεράσει τα δύο ζητήματα, το να μείνεις εντός Ευρώπης και να αντιμετωπιστείς την πολιτική λιτότητας. Ας μην ξεχνάμε πως αυτή η μικρή χώρα, σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίες, έπαιξε έναν παγκόσμιο και καθοριστικό ρόλο και έδειξε πως όταν οι λαοί θέλουν μπορούν. Πιστεύω πως καμία εξουσία δεν είναι πανίσχυρη αν δεν έχει την νομιμοποίηση στο λαό. Κι επειδή οι άλλες εξουσίες δεν έχουν νομιμοποίηση θα τα καταφέρουμε».

Τέλος ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «επειδή το τελευταίο διάστημα δεν μιλάμε απλά για Grexit, έχουμε εφεύρει νέες πολλές λέξεις. Το όραμά μου δεν είναι η Ελλάδα έξω από την Ευρώπη για αυτό και δίνουμε μια μάχη όλοι μας για να γίνει ισότιμη. Πιστεύουμε να υπάρξει μια ρεαλιστική εξέλιξη μέχρι το αργότερο την άλλη βδομάδα να έχουμε μια πρώτη συμφωνία με ένα ελάχιστο πακέτο μέτρων. Πιστεύω πως είμαστε κοντά

«Δεν είμαι χαζός να μην ξέρω πως η λύση θα βρεθεί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο»

Στην επιτακτική ανάγκη προσέλκυσης ξένων ανάπτυξη επενδύσεων καθώς και στο λόγο του ταξιδιού του στη Ρωσία και σε άλλες χώρες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και τον τηλεοπτικό σταθμό «Star», τονίζοντας πως πρέπει να διορθωθεί η Δημόσια Διοίκηση και να σταθεροποιηθεί η φορολογία.

Στο ερώτημα πως μπορούμε να προσελκύσουμε επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα, δηλαδή σε μια χώρα που έχει αρνητικές εισηγήσεις, την ώρα που η Ευρώπη και το ΔΝΤ διατάζει να πάρουμε μέτρα λιτότητας, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα που ακόμα κι αν ξεπεράσουμε τη χρηματοπιστωτική δυσκολία και αντιμετωπίσουμε τα άμεσα προβλήματα με μια συμφωνία, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί εάν δεν έχει επενδύσεις. Η Ελλάδα έχει πολλές και σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, και με τον τουρισμό που δεν θα χαθεί ποτέ, πρέπει να βρούμε τη λύση».

Ως μεγάλο πρόβλημα στο θέμα των επενδύσεων ο κ. Τσίπρας εντόπισε την «γραφειοκρατία και την ασταθή φορολογία, εφόσον ένας επενδυτής έρχεται στην χώρα και δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο χρόνο θα του πάρει και πόσο εντέλει θα κοστίζει η επενδυτική διαδικασία. Δεν ξέρει πόσα πρέπει να πληρώσει κάτω από το τραπέζι. Πρέπει να βελτιώσουμε την Δημόσια διοίκηση και να συμφωνήσουμε σε ένα φορολογικό σύστημα υψηλότερο η χαμηλότερο, αλλά σίγουρα σταθερό».

Αν και, όπως διευκρίνισε, στην πλειονότητα του χρόνου έχει ασχοληθεί με την διαπραγμάτευση , μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει διάφορα ταξίδια με σκοπό να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια χώρα που θα προσελκύει επενδύσεις. «Και στη Ρωσία για αυτό το λόγο πήγαμε, όχι για να ζητήσουμε λεφτά σαν επαίτες για την διαπραγμάτευση. Δεν είμαι χαζός να μην γνωρίζω πως η λύση θα βρεθεί σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αλλά πρέπει να φτιάξουμε έναν “επενδυτικό κουμπαρά” μέσα από όλες τις χώρες.

Ψάχνουμε να ξεκλειδώσουμε κάθε πόρτα ώστε να υπάρξουν επενδύσεις. Δεν θέλουμε να βγούμε έξω από το πλαίσιο του ανταγωνισμού. Και παρόλο που πολλοί έκαναν λόγο για φιάσκο στην υπόθεση της Ρωσίας, εμείς λύσαμε ένα τεράστιο ζήτημα φυσικά με by pass. Φυσικά δεν είναι εφικτό να κάνει κανείς άρση των κυρώσεων για μια χώρα γιατί θα έχει κυρώσεις από τον παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου, αλλά εμείς λύσαμε το θέμα της ελληνικής παραγωγής με τα προϊόντα που θα διαθέτονται στη Ρωσία».

Όσον αφορά για την κυρία Μέρκελ ο κ Τσίπρας διευκρίνισε πως μετά την γνωριμία τους κατάλαβε πως δεν είναι τυχαίο πως έχει μείνει τόσα χρόνια καγκελάριος. «Τώρα που γνώρισα την Άνγκελα Μέρκελ από κοντά, έχω την αίσθηση ότι δεν είναι τυχαίο που έχει μείνει τόσα χρόνια Καγκελάριος. Είναι μία ανατολικογερμανίδα, πάρα πολύ τακτική και επιμελής δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω. Είναι μελετημένη, είναι διαβασμένη και έχει αυτή την γερμανική κουλτούρα, όπου θέλει και αυτό είναι καλό για τη σχέση μας, να λέει ο άλλος την αλήθεια και να μην κοροϊδεύει. Και εγώ αυτό επιχειρώ».

«Η διαφθορά όπως και το tango θέλει δύο»

Στη σημασία του ότι τέθηκε εντός γερμανικού εδάφους το θέμα των αποζημιώσεων αναφέρθηκε επίσης ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως δεν μπορούν να μας κατηγορούν για μπαταχτσήδες όσοι αρνούνται να πληρώσουν τα χρέη τους.

Όπως σημείωσε ο κΤσίπρας αναφερόμενος στην κυρία Μέρκελ και στη συζήτηση που είχαν για τις γερμανικές αποζημιώσεις «δεν μπορώ να πω ότι χάρηκε κιόλας η κ. Μέρκελ για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Αυτό όμως που με τρελαίνει είναι η ιδέα πως κάποιοι μας κουνάνε το δάκτυλο, χαρακτηρίζοντας μας μπαταχτσήδες την ίδια στιγμή που για το ανεξόφλητο χρέος που αφορά στις αποζημιώσεις δεν κάνουν κανένα λόγο. Το γεγονός ότι έθεσα το θέμα και δει μέσα στο Βερολίνο, έχει μεγάλη αξία κατά την γνώμη μου. Δεν θα το αφήσουμε το θέμα γιατί όσο το ανακινούμε τόσο μεγαλύτερα ερείσματα βρίσκουμε και επί γερμανικού εδάφους. Κίτρινες φυλλάδες μας κατηγορούν και θα συνεχίσουν. Αλλά θέλουμε το θέμα των αποζημιώσεων να το χειριστούμε όχι ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα αλλά ώστε να έχει αποτέλεσμα. Πρέπει να πούμε πως η διαφθορά όπως και το Tango θέλει δύο»

«Τα πράγματα που δεν μπορούν να μου τα πουν οι έξω, μου τα λένε οι μέσα, η εσωτερική τρόικα»

Για το αν τα μνημόνια έφεραν την κρίση ή η ελληνική κρίση τα μνημόνια καθώς και στους λόγους για τους οποίους σε αυτή την ύστατη στιγμή δεν γίνεται μια συνεννόηση ώστε να πάει σύσσωμη η πολιτική δύναμη της χώρας να διαπραγματευτεί ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ένα φάρμακο, το μνημόνιο, που επιδείνωσε την ασθένεια» καθώς και για μια Τρόικα Εσωτερικού που δυσχεραίνει τις προσπάθειες.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως «τα μνημόνια ήταν το φάρμακο που έκανε τον ασθενή χειρότερα από την ίδια την ασθένεια. Δεν είμαι από εκείνους που θεωρούν πως φταίνε οι ξένοι για τα πάντα. Όμως το φάρμακο μας έκανε τρεις φορές χειρότερα. Διότι, η ελληνική οικονομία είναι έτσι διαρθρωμένη που ενώ σε άλλες χώρες τα μνημόνια κατάφεραν να δημιουργήσουν ανταγωνισμό, στην Ελλάδα αυτή η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης που λέγεται μνημόνιο, το μόνο που κατάφερε είναι να μας βάλει στον φαύλο κύκλο της ύφεσης- λιτότητας, λιτότητας ύφεσης. Το σίγουρο είναι πως δεν μπορεί κανείς να κάνει μεταρρυθμίσεις την ώρα που υπάρχει πτώση του βιοτικού επιπέδου. Το τρένο το χάσαμε τα χρόνια της ανάπτυξης. Τότε έπρεπε να γίνουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όταν ο κ. Σημίτης εξήγγειλε τον εκσυγχρονισμό που δεν έκανε».




Όσο για το λόγο για τον οποίο δεν πάνε όλοι στη διαπραγμάτευση ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά «ζητάω συστράτευση σε μια κρίσιμη εθνική διαπραγμάτευση για να κερδίσουμε περισσότερα και αντί αυτού βλέπω ότι πράγματα που δεν μπορούν να μου τα πουν οι έξω, μου τα λένε οι μέσα, η εσωτερική τρόικα. Δεν πιστεύω ότι όλοι όσοι βρίσκονται στα κόμματα του χθες ,που κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία 40 χρόνια κρατούν την ίδια στάση. Δεν το πιστεύω αυτό. Θεωρώ ότι υπάρχουν υγιείς δυνάμεις, θεωρώ ότι υπάρχουν δυνάμεις που δυσανασχετούν με αυτή τη στάση και την τακτική που κρατά σήμερα η αντιπολίτευση, δυνάμεις που ενδεχομένως θα ήθελαν μια διαφορετική προσέγγιση».

«Το θέμα των αιώνιων φοιτητών είναι ένα αιώνια ανύπαρκτο θέμα»

«Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν πάρα πολλά προβλήματα εκτός από το να καταστρατηγείται η δημοκρατία από μειοψηφικές ομάδες χωρίς τη συναίνεση της ακαδημαϊκής κοινότητας τα οποία προκαλούν φαινόμενα εκτροπής από το δημοκρατικό πλαίσιο. Τέτοια είναι για παράδειγμα η χαμηλή χρηματοδότηση και μάλιστα την ώρα που έχουν να επιδείξουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Εγώ θεωρώ πως το να βρίσκεται κανείς στις λίστες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν κοστίζει κάτι. Μεγαλύτερο πρόβλημα δημιούργησαν τα ρουσφέτια του κ. Λοβέρδου που έκλεισε τις σχολές και δεν είχαν κόλλα για να γράψουν τα μαθήματά τους οι φοιτητές. Για εμάς το γεγονός ότι υπάρχουν εγγεγραμμένοι στις σχολές σημαίνει πως για κάποιους προσωπικούς λόγους σταμάτησαν και θέλουμε να έχουν την ευκαιρία αν επιθυμήσουν να επιστρέψουν. Γι’ αυτούς του λόγους λέω πως το θέμα των αιώνιων φοιτητών είναι ένα αιώνιο ανύπαρκτο θέμα

Όσο για το θέμα του ασύλου ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά : «θα σας εκπλήξω αν σας πω ποιος εισηγήθηκε πρώτος να ξαναδούμε το θέμα του ασύλου. Ο κ. Πανούσης ήταν που είπε πρώτος να βάλουμε κάποιους κανόνες ώστε να αποκτήσει την ευθύνη για το σπίτι του ο ιδιοκτήτης του σπιτιού κι όχι να πετάει το μπαλάκι στην αστυνομία».

Σε ερώτηση που δέχτηκε όσον αφορά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν είναι κάτι απλό «θέλει χρόνο και απαιτεί σίγουρα να είναι κανείς συνεπής. Εγώ θέλω να σας πω ότι παρά το γεγονός ότι εμείς ερχόμαστε μέσα από μια έντονη κριτική με πολλά μνημονιακά μέτρα δεν διαφωνούμε όπως είχε αναφέρει κι ο κ. Βαρουφάκης, με μια μικρή υπερβολή ως προς το ποσοστό».

«Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ το 2016, αν δεν πιάσουμε τους στόχους»

Αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως «Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είχε σχεδιαστεί με άλλα δεδομένα, τα οποία δεν βρήκαμε όταν αναλάβαμε την εξουσία, άρα είναι λογικό να υπάρχουν αυξομειώσεις στα όσα είχαμε εξαγγείλει.

Εάν η χώρα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε ομαλό πλαίσιο και πιάσουμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% και ανάπτυξη 1,4%, πιστεύουμε να μπορέσουμε στο δεύτερο εξάμηνο να δούμε το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Εάν δεν το καταφέρουμε αυτό και θέλω να είμαι ειλικρινής δεν θα είναι θέμα τρόικας, θα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Δεν θα μπορέσουμε. Συνεπώς η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ αλλά και του αφορολόγητου, έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας και τις δυνατότητες που θα έχουμε να μπορέσουμε ανταποκριθούμε στους στόχους μας. Αλλιώς θα πάει για το 2016» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Μέχρι τις 9 του μήνα θα έχουμε συμφωνία, ώστε η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα να κάνει αυτό που υποχρεούται»

Στην συνεχή αναφορά στην έλλειψη ρευστότητας με αποτέλεσμα την μη πληρωμή μισθών και συντάξεων αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως «εδώ και τρεις μήνες ακούγεται ότι δεν θα πληρώσουμε μισθούς συντάξεις αλλά έχουν βρεθεί τα χρήματα. Ναι ισχύει πως έχουμε πρόβλημα ρευστότητας αλλά πιστεύω πως μέχρι τις 9 του μήνα θα έχουμε συμφωνία ώστε η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα να κάνει αυτό που υποχρεούται να κάνει»

«Κοινή υπουργική απόφαση για την υγειονομική περίθαλψη»

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφέρει πως «το επόμενο διάστημα ετοιμάζουμε κοινή υπουργική απόφαση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας οι οποίοι είναι πάνω από 2,5 εκατ.»

«Πολιτική σκοπιμότητα η στοχοποίηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου»

Εκτός από τον κ. Βαρουφάκη ο κ. Τσίπρας ερωτήθηκε και για την επιλογή της κ. Κωνσταντοπούλου ως πρόεδρο της Βουλής. Απαντώντας, ανέφερε πως παρόλο που «έχει προκαλέσει αντιδράσεις», ο ίδιος θεωρεί πως «κάνει καλά την δουλειά της παρόλο που πολλές φορές υπερβάλλει. Εχει όμως ως στόχο να τηρήσει τον κανονισμό της Βουλής, δεν μπορεί ο κανόνας να είναι η μη τήρηση του κανονισμού, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος».

Χαρακτηρίζοντας την αυστηρή διευκρίνισε πως αυτός είναι ο ρόλος της και έτσι πρέπει να κάνει ακόμα κι αν η αυστηρότητά της απευθύνεται και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Η στοχοποίηση που γίνεται στο πρόσωπό της τον τελευταίο καιρό είναι πολιτική σκοπιμότητα. Το να με καλέσουν για την περίπτωση του βενζινάδικου, πάει πολύ» ανέφερε σε έντονους τόνους ο κ. Τσίπρας.

«Αν υπάρξουν αποχρώσες ενδείξεις για ποινικές ευθύνες θα τις αποδώσουμε όσο ψηλά κι αν βρίσκονται εκείνοι που τους βαραίνουν»

Τέλος ερωτήθηκε και για την συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου λίγο πριν το ξεκίνημα της εξεταστικής επιτροπής πράγμα για το οποίο υπήρξαν έντονες αρνητικές κριτικές. Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός «η εξεταστική δεν γίνεται γιατί εγώ θέλω να εκδικηθώ πολιτικούς αντιπάλους. Τις πολιτικές ευθύνες τις αποδίδει ο λαός. Την κάνουμε για να φωτίσουμε σκοτεινές πτυχές, αλλά αν υπάρξουν αποχρώσες ενδείξεις για ποινικές ευθύνες θα τις αποδώσουμε όσο ψηλά κι αν βρίσκονται εκείνοι που τους βαραίνουν».