Ξεκαθάρισμα του τοπίου στο εσωτερικό του κόμματος αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα με την έναρξη του 3ου Συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς. Το δίλημμα που ουσιαστικά τίθεται στα στελέχη του κόμματος είναι να λάβουν μία οριστική απόφαση αν θα μείνουν ή θα αποχωρήσουν από το κόμμα.

Μείζον θέμα ωστόσο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τις ζυμώσεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς όσο και για τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις παρουσιάζει η αναπροσαρμογή της πολιτικής ταυτότητας της παράταξης, η οποία θα επιχειρηθεί με ένα αριστερό πρόσημο.

Μετά και την αποχώρηση της Μεταρρυθμιστικής Πτέρυγας του Σπύρου Λυκούδη που αποτέλεσε επακόλουθο της εκλογικής συντριβής του κόμματος, αλλά και των Βασίλη Οικονόμου, Κατερίνας Μάρκου και Γρηγόρη Ψαριανού, η Δημοκρατική Αριστερά αναζητά τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα σχεδιάσει την επόμενη ημέρα και τυχόν πολιτικές συνεργασιών.

Ο Φώτης Κουβέλης, χωρίς να έχει λίγες ώρες πριν την έναρξη του συνεδρίου ξεκαθαριστεί αν θα έχει κάποια άλλη υποψηφιότητα απέναντί του, θα επιχειρήσει να επαναπροσδιορίσει την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος, με αιχμή του δόρατος μία ενδεχόμενη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ για μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, με απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη προγραμματικής συμφωνίας με τη δέσμευση ότι αυτή θα τηρηθεί και την αυτοτέλεια της ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο, χθες σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά FM ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόταση από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πάντως, το κλίμα εσωστρέφειας που υπάρχει στη ΔΗΜΑΡ εδώ και ένα χρόνο αναμένεται να κάνει αισθητή την παρουσία του και στο συνέδριο του κόμματος, με την ηγετική ομάδα να κοιτάει προς τρεις κατευθύνσεις. Η λεγόμενη προεδρική φρουρά προκρίνει μία σύμπλευση με το ΣΥΡΙΖΑ, άλλα στελέχη ζητούν αυτοτέλεια του κόμματος, ενώ τέλος άλλα επιζητούν διαύλους επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Σε δηλώσεις του το πρωί στο ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγίου Κωνσταντίνου, Χρήστος Μαχαίρας αναφερόμενος στις αποφάσεις του συνεδρίου και την ψήφο εμπιστοσύνης στην οποία κατέφυγε ο κυβερνητικός συνασπισμός, προεξόφλησε την αρνητική ψήφο της Δημοκρατικής Αριστεράς, δεδομένου ότι «η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει σε τίποτα ουσιαστικά την ασκούμενη πολιτική».

Αυτό φάνηκε και από την ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα του Φώτη Κουβέλη για την ψήφο εμπιστοσύνης, στην οποία έκανε λόγο για «ομολογία αδυναμίας» και κίνηση που έχει στόχο «να συσπειρώσει τους βουλευτές των κομμάτων που τη συγκροτούν και να ανασχέσει τις φυγόκεντρες τάσεις».