Έτοιμο να συζητήσει τις προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης είναι το Eurogroup, όπως προέκυψε από την τηλεδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι χρειάζεται ανάλυση της τρόικας για τη νέα κυπριακή πρόταση. Στο ανακοινωθέν καθίσταται σαφές ότι είναι έτοιμο να βοηθήσει.

Παράλληλα η Ρωσία καθιστά σαφές ότι το μόνο που τίθεται επί τάπητος είναι το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δισ., ενώ απορρίπτεται η αίτηση χορήγησης νέου δανείου 5 δισ.

Εκτός ατζέντα τίθεται ντε-φάκτο η πώληση της Λαϊκής Τράπεζας η οποία διασπάται σε bad και good bank και το καλό κομμάτι εισφέρεται σε δεύτερη φάση στην Τράπεζα Κύπρου.

Τα νέα στοιχεία τροποιούν ουσιοδώς το σκηνικό και προκαλούν ανατροπές στις υφιστάμενες ισοροπίες ενώ θέτουν σε επιφυλακή την Αθήνα και την Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση ανάληψη δράσης για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Παράλληλα τρία νομοσχέδια κατέθεσε η κυπριακή κυβέρνηση πριν από λίγο στην Βουλή με την μορφή του κατεπείγοντος. Αυτά θα συζητηθούν πρώτα στην Επιτροπή Οικονομικών και μετά τα δύο θα πάνε για ψήφιση στην Ολομέλεια. Εξάλλου, αύριο ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόϊκας.

Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, περιοριστικά μέτρα σε συναλλαγές και εξυγίανση τραπεζών

Τρία νομοσχέδια κατέθεσε η κυπριακή κυβέρνηση πριν από λίγο στην Βουλή με την μορφή του κατεπείγοντος. Αυτά θα συζητηθούν πρώτα στην Επιτροπή Οικονομικών και μετά τα δύο θα πάνε για ψήφιση στην Ολομέλεια. Εξάλλου, αύριο ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόϊκας

Το ένα νομοσχέδιο αφορά την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ) και το δεύτερο την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σχετικά με την ίδρυση ΕΤΑ, το υπουργείο Οικονομικών εισηγείται την ψήφιση του «δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Δημοκρατία λόγω του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος». Η ίδρυση Ταμείου με την επωνυμία Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης σκοπό έχει να χρηματοδοτεί ή/και να ενισχύει οικονομικώς πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί ή/και να συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση ή/και ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, ή/και να προωθεί ή και συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας.

Οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα ή/και χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή/και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί από την απόκτηση, διαχείριση ή και διάθεση μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων, αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρεία ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή και εισφορές που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή και νόμιμη δραστηριότητα.

Για το δεύτερο νομοσχέδιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τη Βουλή ότι προς αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης στην κυπριακή οικονομία και μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΚΤ, κρίθηκε επιβεβλημένη, η κήρυξη από τον ΥΠΟΙΚ προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το νομοσχέδιο αυτό ετοιμάστηκε με τη σύμφωνη γνώμη του κλιμακίου της τρόικας, που βρίσκεται στην Κύπρο.

Σκοπός είναι η ανάθεση εξουσιών στον ΥΠΟΙΚ ή κατά περίπτωση στο Διοικητή της ΚΤ να μπορούν να παίρνουν περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Το τρίτο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών , που αφορά την αποφυγή άμεσης χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας μαζί με πέντε άλλα υποστηρικτικά σε αυτό θα τεθεί προς ψήφιση αύριο το πρωί.

Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις στη Ρωσία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, από τη Μόσχα όπου βρίσκεται προκειμένου να τον ενημερώσει για το αποτέλεσμα των επαφών του στη ρωσική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η Μόσχα προτίθεται να προβεί μόνο στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου δανείου, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ αντιτάσσεται στην αύξηση της δανειοδότησης της Κύπρου.

Eurogroup: Ανάγκη πλήρους διασφάλισης των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ

Έτοιμοι να διαπραγματευτούν με την κυπριακή κυβέρνηση τη νέα πρόταση με στόχο τη σύναψη συμφωνίας δηλώνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Στην ανακοίνωσή που εκδόθηκε μετά το τέλος της έκτακτης τηλεδιάσκεψης με θέμα την Κύπρο, το Eurogroup αναφέρει ότι αναμένει το συντομότερο δυνατό τις προτάσεις της κυβέρνησης.

Τονίζει ακόμη τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

«Το Eurogroup πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη για να προβεί σε απολογισμό των εξελίξεων στην Κύπρο. Το Eurogroup είναι έτοιμο να συζητήσει με τις κυπριακές Αρχές ένα νέο σχέδιο πρότασης, το οποίο αναμένει από τις κυπριακές Αρχές να παρουσιάσουν το τάχιστο δυνατό.

Το Eurogroup στη συνέχεια, στη βάση ανάλυσης της τρόικας θα είναι έτοιμο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πρόγραμμα προσαρμογής, σεβόμενο παράλληλα τις παραμέτρους που προσδιορίστηκαν νωρίτερα από το Eurogroup. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων, οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να ξεκινήσουν να δημιουργούν το νομικό πλαίσιο για τα στοιχεία αυτής της συμφωνίας.

Το Eurogroup επιβεβαιώνει εκ νέου την ανάγκη πλήρους διασφάλισης των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ εντός της ΕΕ. Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης παραμένουν σε ετοιμότητα να βοηθήσουν τον κυπριακό λαό στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, καθώς και να διασφαλίσουν την σταθερότητα της ευρωζώνης συνολικά».

«Δεν υπάρχει φόβος για τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα»

«Δεν υπάρχει φόβος για τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα», τόνισε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Εurogroup.

Σε CCC υποβάθμισε την Κύπρο η Standard & Poor’s

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, Standard and Poor’s (SP) ανακοίνωσε  ότι υποβάθμισε άμεσα κατά μια βαθμίδα την αξιολόγησή του για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η εφεξής ισχύουσα αξιολόγηση του ανωτέρω οίκου για το κυπριακό αξιόχρεο, σε μακροπρόθεσμη βάση, είναι «CCC».

«Για κάθε πρόγραμμα δανειακής βοήθειας, υπάρχει ο κίνδυνος να μην είναι δημοφιλές και, άρα, να είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στο πλαίσιο μιας οικονομίας σε μακρά και βαθιά αναδίπλωση (…) Κατά συνέπεια, νομίζουμε ότι οι κίνδυνοι μιας χρεοκοπίας, σε ότι αφορά το (εξωτερικό) χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτήν την ώρα παρουσιάζονται αυξημένοι», αναφέρει η ανακοίνωση της S&P.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr