Με άγριες διαθέσεις ξεκινάει μια από τις κρισιμότερες ψηφοφορίες στη Βουλή της Κύπρου. Ο Πρόεδρος της Βουλής και της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega έδειξε διάθεση μη ψήφισης των νομοσχεδίων που κατατέθηκαν στη Βουλή και τόνισε ότι πρέπει να αναζητηθεί λύση εκτός της τρόικας.

Μάλιστα ήταν χαρακτηριστική η αποστροφή του ότι «δεν βάζω αφεντικά στο κεφάλι μου». Ο κ. Ομήρου αρνήθηκε κάθε λύση που περιλαμβάνει κούρεμα, κάτι που άλλωστε είπε και χθες Πέμπτη.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, κ. Πάμπος Χαραλάμπους μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, τόνισε ότι τα πράγματα είναι τόσο ρευστά που «κάθε λεπτό που περνά διαφοροποιούνται τα δεδομένα και οδηγούν την χώρα πιο κοντά στην άτακτη χρεοκοπία».

Ο κ. Χαραλάμπους ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει επιλογή εξόδου από την ευρωζώνη και εκτίμησε ότι η πλειοψηφία της Βουλής δεν θα οδηγήσει την χώρα στο χάος.

«Ό,τι γίνει πρέπει να γίνει σήμερα», υπογράμμισε σε άλλο σημείο, ενώ πρόσθεσε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη μόνο εάν υπάρξει προηγουμένως λύση.

Σύμφωνα με το κυπριακό stockwatch κούρεμα 50% σε 10.000 καταθέτες καλείται να εγκρίνει σήμερα η βουλή, για να εξασφαλίσει 2,3 δισ από τα 5,8 δισ. ευρώ που ζητά το Eurogroup από ίδιους πόρους.

Με βάση 61-σέλιδο νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη βουλή και με βάση τα όσα δήλωσε ο διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης, “θα εφαρμοστούν μέτρα εξυγίανσης στη Λαϊκή Τράπεζα, ούτως ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσει να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες στους πελάτες της, με την επαναλειτουργία των τραπεζών την ερχόμενη Τρίτη”.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι με αυτό το νομοσχέδιο διασφαλίζονται οι καταθέσεις 361.000 εκ των 371.000 καταθετών της Λαϊκής.

Οι καταθέτες αυτοί καλύπτονται από το σχέδιο προστασίας των καταθέσεων μέχρι €100 χιλ.

Οι καταθέσεις των υπολοίπων θα μπουν σε σχέδιο εξυγίανσης μαζί με «κακά» στοιχεία ενεργητικού της Λαϊκής Τράπεζας.

«Θα χάσουν κοντά στο 50% των καταθέσεων και θα πάρουν τα χρήματά τους σε βάθος χρόνου”, ανέφερε στη StockWatch άτομο που συμμετείχε στις συζητήσεις.

Η επίδραση θα είναι μικρότερη εκεί που μπορεί να γίνει συμψηφισμός δανείου με κατάθεση.

Θα γίνουν επίσης προσπάθειες να καλυφθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ποσά που υπερβαίνουν αυτά του κουρέματος.

Η λύση του μεγάλου κουρέματος μεγαλοκαταθετών της Λαϊκής τέθηκε στο τραπέζι λόγω της άρνησης των κομμάτων να ψηφίσουν κούρεμα 6,75% για μικροκαταθέτες και 9,9% για μεγαλοκαταθέτες.

Πηγή που γνωρίζει το θέμα ανέφερε ότι η Λαϊκή Τράπεζα έχει μικρό αριθμό Ρώσων καταθετών γιατί οι περισσότεροι έφυγαν ήδη τις καταθέσεις τους.

Τον Ιανουάριο του 2013 η Λαϊκή είχε στην Κύπρο 9 δισ. ευρώ σε καταθέσεις και 11 δισ. ευρώ σε δάνεια. Η τράπεζα υπολογίζεται ότι έχει συνολικά πέραν των 9 δισ. ευρώ έκτακτη ρευστότητα από τη ΕΚΤ.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr