Η ελληνική οικονομική κρίση και η βοήθεια από τους εταίρους της, δεν σημαίνουν πως η Ελλάδα θα κάνει την παραμικρή υπαναχώρηση στην πολιτική της στα εθνικά θέματα, διαμήνυσε ο Έλληνας πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν ευρωβουλευτής, Δημήτρης Δρούτσας, σε ομιλία του σε εκδήλωση του «Ινστιτούτου Καρλ Ρένερ» του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αυστρίας, στη Βιέννη, με θέμα «Κρίση χωρίς τέλος. Η Ελλάδα αναζητεί τη διέξοδο».

Ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και στις αιτίες που προκάλεσαν την κρίση. Όπως είπε, «η κρίση δεν είναι μόνον οικονομική, αλλά και πολιτική, κοινωνική, είναι κρίση του πολιτικού συστήματος, του Κράτους Δικαίου, των αξιών, της Δημοκρατίας».

«Αποτελεί όμως και τελευταία ευκαιρία για την ανοικοδόμηση της χώρας, με αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, τις οποίες δεν θέλει να κατανοήσει μερίδα του πληθυσμού, ενώ οι πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων 30 και πλέον χρόνων φέρουν τις κύριες ευθύνες για το πελατειακό κράτος που δημιούργησαν και για την επικρατούσα ατιμωρησία, με την ανοχή και την συνυπευθυνότητα των πολιτών», πρόσθεσε.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επισήμανε τις ζημίες που επέφερε η «κακοφωνία» με τη συνεχή ειδησεογραφία και φημολογία στο εξωτερικό, για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Τώρα, όπως είπε, περιορίζονται οι φωνές που ζητούσαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, διότι υπερίσχυσε η θέση ότι η έξοδος θα είχε τεράστιες συνέπειες και θα προκαλούσε φαινόμενο «ντόμινο», ενώ συγχρόνως διαπιστώνεται πως η Ελλάδα δεν είναι η μόνη που εμφανίζει κρίση, αλλά και μια σειρά άλλες χώρες.